Wegpesten uit de buurt treft vooral etnische minderheden

Berichten over het wegpesten van buurtbewoners gaan meestal over treiterijen tegen homostellen. Toch zijn het vooral etnische minderheden die slachtoffer zijn van vergaande treiterijen.

Redactie

Uit cijfers van antidiscriminatiebureaus en enkele politiekorpsen blijkt dat dit jaar 96 gezinnen en eenpersoonshuishoudens zijn weggepest vanwege hun etnische afkomst. In zeker 34 gevallen werden mensen uit hun buurt gejaagd vanwege hun seksuele geaardheid. Een handicap bleek in 11 gevallen een reden om bewoners weg te treiteren..

Directeur Ahmet Azdural van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) vindt dat het kabinet niet alleen oog moet hebben voor discriminatie van homoseksuelen, maar ook moet kijken naar etnische minderheden.

Het IOT heeft het kabinet al eerder gevraagd om een gesprek over het tegengaan van álle vormen van discriminatie. De regering is daar echter nog niet op ingegaan, aldus Azdural. De nieuwe cijfers laten volgens hem nog maar eens zien dat zo'n overleg er wel moet komen.

,,Het IOT is blij dat het onderzoek de aandacht vestigt op de nog steeds veel voorkomende discriminatie uit racistische motieven'', zegt Azdural. ,,Het kabinet beperkt zijn aandacht tot de discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Wij pleiten voor gezamenlijk optreden tegen alle vormen van discriminatie.''

Het inspraakorgaan zegt vaak signalen te krijgen van de eigen achterban over discriminatie. Azdural heeft de indruk dat dit mede komt door uitspraken van politici.

Volgens het COC komt wegpesten vanwege de seksuele geaardheid veel vaker voor dan het onderzoek aantoont. De belangenvereniging voor homoseksuelen laat weten dat de cijfers het topje van de ijsberg zijn omdat het niet altijd wordt herkend en vanwege een drempel voor aangifte.

Volgens een woordvoerder zijn per jaar duizenden homo's en lesbiennes slachtoffer van geweld.
In de regio Amsterdam kwamen dit jaar tot nu toe 67 meldingen van geweld tegen homoseksuelen binnen. In de regio Noordoost-Gelderland tot nu toe vier. Homodiscriminatie komt volgens het Bureau Discriminatiezaken Zaandstad/Waterland vaker voor in dorpen dan in grotere steden.

De PvdA heeft Kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de 'haatcriminaliteit'. De partij wil dat er een offensief komt. Naast een harde aanpak van daders van intimidatie, haat en geweld wil de PvdA dat de expertise bij gemeenten en politie wordt verbeterd.

Volgens de Raad van Korpschefs moeten agenten snel aan de bel trekken. Burgemeesters, justitie en politie moeten vroegtijdig afspraken maken over de aanpak. De branchevereniging wil dat onder anderen wijkconsulenten beter worden opgeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden