Interview

'Wegkijken bij seksueel misbruik in de sport wordt nu moeilijker'

Mede dankzij een column van Marijn de Vries ligt er een rapport over seksueel ontoelaatbaar gedrag in de sport. Beeld Maartje Geels
Mede dankzij een column van Marijn de Vries ligt er een rapport over seksueel ontoelaatbaar gedrag in de sport.Beeld Maartje Geels

Marijn de Vries schreef een column over haar ervaringen met seksueel misbruik in de sport. Aangespoord door de schrijnende onthullingen van enkele voormalige topvoetballers in Engeland openbaarde ze ruim een jaar geleden wat haar overkwam: intimidatie door een coach en een mecanicien en onzedelijke handelingen van een masseur. Een jaar later ligt er mede door haar column een rapport dat glashelder is: seksueel ontoelaatbaar gedrag in de sport kan en mag niet langer voortduren.

Ben je tevreden met de uitkomst van het rapport?

“Ik vind dat de commissie De Vries (genoemd naar voorzitter Klaas de Vries red.) zeer ferme aanbevelingen heeft gedaan. Eigenlijk zijn het niet eens aanbevelingen. De commissie zegt tegen de sportwereld: zo gaan we het doen. Ik verkeerde in de veronderstelling dat ze op zoek zou gaan naar persoonlijke verhalen, maar dat is niet gebeurd. Er is geïnventariseerd hoe misbruik in de sport werkt en wat je er aan kunt doen. De aanbevelingen zijn compromisloos. Dat vind ik heel goed!”

Eén op de acht kinderen heeft te maken met seksueel ontoelaatbaar gedrag in de sport, zegt de onderzoekscommissie. Ben je daarvan geschrokken?

“Ja. En nee. Als sportend kind hoorde je dit altijd al toch? Er waren altijd wel praatjes. Alleen werd er niets mee gedaan. Nu zijn het geen praatjes meer, zijn het ware verhalen geworden.”

Als de aanbevelingen van de commissie worden overgenomen, komt er een meldpunt voor alle misbruik in de sport. Wat vind je daarvan?

“Het hoort bij een bredere beweging in de maatschappij die seksueel ontoelaatbaar gedrag aan de kaak stelt. Ik denk dat seksueel misbruik sowieso wordt onderschat. In de sport is het extra moeilijk om het bespreekbaar te maken. Clubs worden geleid door vrijwilligers, vaak oudere mannen. Niets ten nadele van die mannen hoor, en ik wil niemand beschuldigen van niet goed handelen bij seksueel misbruik, maar die hebben dat vaak niet meegemaakt. Dat maakt het moeilijk om je in te leven. Met deze aanbevelingen in de hand wordt wegkijken moeilijker, kan seksueel misbruik niet langer worden gebagatelliseerd.”

In de column heb je verteld over je eigen ervaringen. Pas jaren later. Hadden de nieuwe aanbevelingen je geholpen om eerder je verhaal te doen?

“Dat denk ik wel. Ik had absoluut geen idee bij wie ik terecht kon. Sporters kennen de weg niet. Natuurlijk, ergens in de statuten staat wat je moet doen als je iets wilt melden, maar die pluis je niet uit als je gaat sporten. Als het goed is, komt er nu actievere voorlichting. Wat is dat, seksuele intimidatie? Waar liggen de grenzen? Lichamelijk contact hoort erbij, maar hoe ver mag je gaan? In mijn sporthoofd zorgden mijn ervaringen voor verwarring. Ik twijfelde aan wat ik voelde. En ik was al dertig hè. Het is goed dat er nu duidelijk grenzen komen en duidelijke voorlichting, zodat sporters weten hoe ze hun ervaringen bespreekbaar kunnen maken. Dat er nu bewustwording komt, is de grootste winst.”

Je schreef destijds dat je je schaamde om met je verhaal naar buiten te komen. Schaam je nog altijd, nu je ziet wat je teweeg hebt gebracht?

“Ik kon het opschrijven omdat ik er geen trauma aan heb overgehouden. Mijn motivatie was: ik hoop dat ik er iets mee kan veranderen. Natuurlijk is het gênant om zoiets over jezelf op te schrijven. Maar ik ben echt overrompeld door alles wat er daarna is gebeurd. Blijkbaar heb ik mede iets aan het rollen gebracht. Als dat het effect is, heb ik met heel veel liefde mijn schaamte overwonnen.”

Lees meer over het rapport: Seksuele intimidatie of misbruik: één op de acht sporters kent het
Lees ook de column van Marijn: Misselijk van het machtsmisbruik

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden