Weggestopte herinnering

Het verhaal van een Nederlandse tsunami-overlevende

BAS MALIEPAARD

11 juli 2010. Pieter (23) kijkt in zijn eentje de WK-finale tussen Nederland en Spanje, als hij op Facebook een vriendschapsverzoek krijgt van de Zweedse Elin. Dat berichtje katapulteert hem naar vijfeneenhalf jaar eerder, toen hij vrijwilligerswerk deed op Sri Lanka. Met Elin beleefde hij de mooiste kerstavond van zijn leven, op het strand, in de golven. Diezelfde zee verzwolg de volgende morgen kustgebieden in ver verspreide delen van Azië.

Op basis van de belevenissen van Julius 't Hart, die de tsunami van bijna tien jaar geleden meemaakte, schreef Gideon Samson een van de beste, meeslependste delen in de Slash-reeks (waarin bekende jeugdauteurs levensverhalen van jonge mensen vastleggen). Het is zo goed omdat het niet alleen een aangrijpend verslag van de ramp biedt, maar ook een gevoelig portret van een levensechte student, die vastbesloten is te vergeten, maar uiteindelijk de confrontatie met wat er is gebeurd niet kan ontlopen.

Het verhaal, dat zich in talloze flashbacks ontvouwt, is ingebed in de structuur van de voetbalwedstrijd (eerste helft, rust, tweede helft, verlenging). Erg veel diepere betekenis krijgt deze vorm overigens niet, het laat vooral zien hoe het verleden Pieter in het tijdsbestek van één wedstrijd inhaalt.

Na zijn eindexamen ervaart Pieter zijn toekomst als voorspelbaar, als een 'keurig uitgegraven kanaal' (Samsons watermetaforen zijn soms iets te opzichtig). Hij besluit het avontuur op te zoeken.

Op Sri Lanka wordt hij voor het eerst echt verliefd, op Elin. Samson beschrijft dat tintelend: eerder voelde zoenen voor Pieter "als tandenpoetsen en seks als het verven van een muurtje", maar de verliefdheid op Elin is "als het winnen van de loterij zonder dat je van tevoren weet dat je meespeelt".

Het contrast met het drama dat volgt kan niet groter. Ook al kiest Samson niet voor de grote emotie, maar laat hij juist ingetogen zien hoe de ellende langzaam vat krijgt op Pieter. Als het water met geweld diens hotelkamer binnenstroomt, is zijn eerste gedachte: "Wat de fak, al m'n spullen worden nat!" Pas veel later dringt de ernst van de ramp tot hem door, als blijkt dat Elins vriendin vermist is en hij een kinderlijkje in de modder langs de weg ziet. Het zijn indrukken die hij, terug in Nederland, diep wegstopt en die opwellen nu Elin weer contact zoekt.

Gideon Samson & Julius 't Hart: Overspoeld. Querido; 176 blz. euro 14,99. Vanaf 15 jaar. Te koop vanaf komende dinsdag 2 september.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden