Weggeslagen Rus heeft dringend bijles nodig

Andy Murray had vier sets nodig om de Italiaan Potito Starace te verslaan. (FOTO REUTERS) Beeld
Andy Murray had vier sets nodig om de Italiaan Potito Starace te verslaan. (FOTO REUTERS)

Jaroslava Sjvedova liet in de tweede ronde van Roland Garros zien dat Arantxa Rus nog een lange weg te gaan heeft. De Kazakse blies haar van de baan (6-0 6-2).

Na exact 47 minuten pakte Arantxa Rus haar tassen in. Langer had ze het niet volgehouden tegen Jaroslava Sjvedova. Op een bijbaan van het tennispark bij het Bois de Boulogne kreeg de achttienjarige Nederlandse een opdoffer te verwerken. Een modale tegenstandster toonde haarfijn aan dat Rus aan alle aspecten van haar sport nog flink moet schaven.

Twee jaar geleden vroegen de artsen zich af of Rus kampte met anorexia. Een groeispurt had haar lichaam uitgemergeld. Stukje bij beetje won ze aan kracht. Dankzij een strikt fitness- en voedingsprogramma kwam er zichtbaar meer vlees op haar botten. Opkomende spierbundels gaven haar langzaam de fysiek van een tennisprof.

De uren in de sportschool brachten Rus niet voldoende massa. Haar duel met Sjvedova bracht dit aan het licht. Achter de schouderpartij en de torso van de Kazakse verdween de gestalte van Rus volledig. Haar dijen leken twijgjes vergeleken bij de bovenbenen van de inwoonster van Moskou, die de bal met hoge snelheid over de baan stuurde.

„Ze komt van ver”, typeerde coach Hugo Ekker haar opmars op fysiek gebied. „In potentie heeft Arantxa een atletisch figuur. Elke dag zit ze in het krachthonk. Ook op toernooien werkt ze keurig haar oefeningen af. Die investering betaalt zich uit. Het gaat de goede kant op. Meer dan ze nu doet kan gewoon niet. Ik ben tevreden met de resultaten die ze tot nu toe heeft geboekt.”

Een sterker lichaam had Rus tegen Sjvedova niet geholpen aan een zege. In speltechnisch opzicht kwam ze eveneens te kort. Haar tegenstandster overdonderde haar met een venijnige eerste service en een dubbelhandige backhand. Rus, befaamd om een gelijkmatig karakter, verkrampte aan de andere kant van het net.

De inwoonster van Monster rende van hoek naar hoek over het gravel. Na drie games in de eerste set keek ze vertwijfeld naar Ekker. De bondstrainer probeerde haar moed in te spreken, maar zag de ontgoocheling in haar lijf doorsijpelen. „Arantxa zat vast”, analyseerde hij. „Als een speelster zich goed voelt, glijdt ze over de baan. Zij liep over de lijnen.”

Van haar stuk raakte Rus niet. Innerlijke kalmte zat een kentering zelfs in de weg. De Westlandse ondervond de negatieve gevolgen van haar natuur. De strafmissie van Sjvedova leidde niet tot frustratie. Rus ontbeerde het vermogen om bij zichzelf een binnenbrandje aan te wakkeren en op te poken tot een vlammenzee. Woede opwekken ten faveure van haar spel lukte niet, tot teleurstelling van haar coach.

Rus onderkende deze makke, maar zag geen reden te kiezen voor een andere benadering. Een haperende service en ondiepe slagen vond ze zorgelijker. En de eerlijkheid gebood haar te zeggen, dat Sjvedova in deze fase van haar carrière een paar maten te groot was. Ze verloor niet voor niets tien games op rij. „Dat meisje speelde echt goed”, zei Rus een uur na afloop. „Een wedstrijd kon ik er niet van maken.”

Met een filosofische opmerking plaatste Ekker de ontgoocheling in perspectief. „Soms moet ik vertellen wat er schort aan haar spel”, vertelde hij. „Soms kan een tegenstandster dat het beste doen. Arantxa is geen toptalent. Om vooruit te komen, moet ze keihard werken.” Beiden zagen haar optreden op Roland Garros niettemin als een succes. Rus mag na vier gewonnen wedstrijden, de kwalificaties meegerekend, tevreden terugkijken.

Ekker zag maar één middel om te leren van de schuiver. Om haar niveau te verbeteren moet ze geregeld spelen en trainen met vrouwen van het kaliber van Sjvedova, slechts 98ste op de wereldranglijst. Daarvoor krijgt ze wellicht snel de kans, nu haar ranking bijna toegang verschaft tot de grotere toernooien. Een paar treden lager probeert Rus de ontbrekende punten de komende weken bij elkaar te sprokkelen.

Terug in Nederland speelt ze competitie voor De Manege om vervolgens deel te nemen aan een toernooi in Marseille. De kwalificaties voor Wimbledon staan daarna op de agenda. Eerder op gras spelen doet ze niet uit vrees op de weerbarstige ondergrond ritme te verliezen. Alles moet wijken voor het doel om een toegangsbewijs tot de beste leerschool af te dwingen.

(Trouw) Beeld EPA
(Trouw)Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden