'Weggaan zat niet in zijn aard, nu zijn we hem kwijt'

Frans van der Lugt was jezuïet. Volgens pater Ben Frie uit Nijmegen, de woordvoerder van de Nederlandse jezuïeten, voelt het alsof er een familielid is vermoord.

Wat betekent deze gebeurtenis voor u en uw mede-jezuïeten?

"Dit schokt ons. Ik loop hier rond en tegelijkertijd denk ik: 'Wat ben ik aan het doen?' Dit voelt alsof er iets heel ergs is gebeurd met een familielid. Dit is echt een klap. Kent u de film 'Des hommes et des dieux', over acht Franse monniken in Algerije terwijl de terreur steeds zwaarder wordt? Dit is bijna hetzelfde. Frans van der Lugt maakte deel uit van een goedwillende gemeenschap te midden van een bevolking die bestaat uit moslims en christenen die vreedzaam samenleven. Er is niets aan de hand, totdat de vlam in de pan slaat. Waar iedereen wegging was hij vastbesloten om de mensen daar niet in de steek te laten."

Had u nog contact met de pater?

"Hij mailde aanvankelijk nog naar ons, maar het werd steeds moeilijker om nog contact te onderhouden. Vooral het laatste halve jaar kwamen er nauwelijks nog berichten uit Syrië. Zelfs zijn familie kreeg bijna geen contact meer met hem. Zo af en toe zagen we een levensteken op filmpjes. Dat was voor ons net zo goed nieuws als voor anderen. Het viel me op dat hij er op elke video slechter uitzag. Neem de laatste keer. Toen dacht ik: 'Frans, waar is je gebit?'"

Is hem nooit gevraagd om terug te komen?

"Weggaan zat niet in zijn aard. Hij wilde volhouden, de mensen bijstaan. Hij wist als missionaris goed wat de uiterste consequenties daarvan konden zijn. Het was zijn keuze om te blijven. Wie zijn wij om dat tegen te houden? We zijn in Nederland nauwelijks op de hoogte van de situatie daar. We zagen allemaal dat het daar de verkeerde kant op ging. Toch blijft het een schok. Nu zijn we hem kwijt. Het is voorbij."

'Een laffe moord'
Minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken betoont op Facebook zijn medeleven. "De man die niets dan goeds bracht in Homs, die Syriër onder de Syriërs was geworden, die weigerde de zijnen in de steek te laten, ook toen het levensgevaarlijk werd, de man die zijn overtuiging met ware doodsverachting in de praktijk bracht, is op laffe wijze vermoord", aldus Timmermans over Van der Lugt op zijn facebookpagina. Ook de Nederlandse bisschoppen zijn 'geschokt en bedroefd' door de dood van pater Frans van der Lugt. "De Nederlandse bisschoppen betuigen hun medeleven met de mensen die pater Van der Lugt achterlaat en bidden voor hen en voor heel Syrië, dat dit land spoedig vrede mag vinden", laat de bisschoppenconferentie in een verklaring weten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden