Wegdromen in een wereld die haast echt zou kunnen zijn

Een zelfverzonnen landkaart maken: menig kind of volwassene doet het. Via Unchartered Atlas kan nu zelfs een geologisch verantwoorde variant gemaakt worden.

Wie zijn reis begint in Itinpum, komt op weg naar kustplaats Tapumu eerst Milil tegen. Vanuit daar kronkelt de weg naar het kleine bergdorp Pumnimpi in de provincie Lanum, voordat de afdaling naar de eindbestemming begint.

Het lijken plaatsen uit een sprookjesboek of vergeten gebieden uit 'Lord of the Rings', en eerlijk gezegd: wie dat denkt zit er niet ver naast. De drie dorpen, die liggen in aan de noordelijke kust van 'Verloren Aplan', zijn niet te bezoeken, want ze zijn gecreëerd door Twitterbot Uncharted Atlas. Elk uur publiceert deze bot een fictieve landkaart die zo gebruikt kan worden in een zelfverzonnen reisverhaal.

Twitterbots, accounts die zelfstandig content op het net zetten, verschijnen inmiddels steeds vaker op het internettoneel, maar weinigen zijn er leuker dan Uncharted Atlas. Het account, gemaakt door ijswetenschapper Martin O'Leary, is de moderne versie van een wegdromend kind (of een volwassene) die met potlood een fictief land op de kaft van zijn lesboek tekent.

De wereldkaarten mogen dan willekeurig samengesteld worden, de invulling van het landschap is dat niet. Als smeltwaterexpert is O'Leary namelijk zeer bekend met de manier waarop landschap evolueert. Die kennis wilde hij ook in zijn 'kleine experimentje' toevoegen, vertelt hij via e-mail. Want 'zomaar' een kaart tekenen is één ding, landkaarten maken gebaseerd op geologische krachten is een flinke stap verder.

De code die O'Leary ontwikkelde begint daarom met verschillende punten op een wit vierkant, die uiteindelijk lijnen gaan vormen. Een kustlijn bijvoorbeeld, of een bergwand. Dan volgt de regen, en de 'drainagekanalen' die daaruit voortvloeien. De uitkomst is een reëel beeld van een werelds landschap op een fictieve kaart. En een die ook klimaatverandering kan aantonen.

O'Leary stelde bovendien in dat de namen ook in een echte wereld bij elkaar zouden kunnen horen. En geef toe: Aprup, Ramkrun en Ramris zouden zomaar in de vlaktes van Mongolië kunnen liggen in plaats van de 'baai van Prasrunruk-boven'.

Zelf ook zo'n kaart maken? De echte liefhebber kan op de website van O'Leary met de code werken. Kijk op: http://mewo2.com/notes/terrain

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden