Weg vrij voor proces ’Decembermoorden’

Het Surinaamse Hof van Justitie heeft de bezwaarschriften van oud-legerleider Dési Bouterse en andere verdachten afgewezen. Daarmee kan het Hof het proces voor de Decembermoorden uit 1982 beginnen.

Bouterse, die vijfentwintig jaar uit handen van justitie is gebleven, heeft nu weer een mogelijkheid minder om het proces te frustreren.

De krijgsraad wees de bezwaarschriften al eerder af, maar de verdachten gingen daarop in beroep. Zij zijn het oneens met de gronden die het Openbaar Ministerie aanvoerde om hen te vervolgen. Zo zouden de verklaringen van de getuigen ondeugdelijk zijn.

In de ochtend van 8 december 1982 werden in Paramaribo mensen van hun bed gelicht en gearresteerd. Het ging om journalisten, advocaten, hoogleraren, zakenlieden, twee reeds gedetineerde militairen en een vakbondsleider. Er werd grof geweld gebruikt en de arrestanten kregen vaak geen tijd om kleren aan te trekken. Zij werden naar Fort Zeelandia gebracht, waar ze werden gemarteld en vermoord. Een tegencoup tegen Bouterse zou zo zijn voorkomen.

Bouterse, ook wel ’Bouta’ of ’Baas’ genoemd, geldt als de hoofdverdachte. Ondanks de verdenkingen van drugshandel en mensenrechtenschendingen was hij tot nu toe een vrij man en voorzitter van de Nationale Democratische Partij. Zijn aanhang is nog steeds groot. Zo diende zijn partij in april dit jaar een wetsvoorstel tot amnestie in.

In maart maakte Bouterse zijn excuses voor de Decembermoorden. Nabestaanden van de slachtoffers noemden die echter misplaatst. Bouterse erkende ook de ’politieke verantwoordelijkheid’ voor de moorden, maar houdt vol dat hij zijn tegenstanders niet zelf heeft omgebracht.

In Nederland werd Bouterse in 2000 bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor drugshandel. In dat jaar begon ook het gerechtelijk vooronderzoek voor de strafzaak die nu echt kan beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden