Weg vrij voor brede coalitie Rotterdam

Waarom is de Rotterdamse PvdA-leider niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap? Het maakt samenwerking met Leefbaar mogelijk.

Allerminst uit het veld geslagen was PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst na het slechte resultaat van de Rotterdamse sociaal-democraten bij de Europese verkiezingen begin juni.

In deze krant bestreed hij dat de halvering van de PvdA-aanhang in Rotterdam ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 iets te maken had met de lokale politiek: De kiezers hadden ’voor of tegen Europa’ gestemd, komend jaar bij de raadsverkiezingen stemmen ze lokaal. Hijzelf verheugde zich alvast op de strijd met de populistische stem in de stad, of die nou PVV of Leefbaar Rotterdam zou heten.

Het oud-Tweede Kamerlid stond binnen zijn partij alleen met deze ontspannen analyse. De landelijke partijtop gelastte een onderzoek naar de oorzaken van de ook elders tegenvallende verkiezingsuitslag. En PvdA-bewindslieden Plasterk en Van der Laan concludeerden uit het electorale succes van de PVV dat de ’elitaire’ PvdA het contact met de natuurlijke achterban in de volkswijken is kwijtgeraakt. Van der Laan keek daarbij nadrukkelijk naar Rotterdam. Hij herinnerde eraan dat het de Amsterdamse PvdA ’acht jaar zwoegen’ had gekost om het vertrouwen terug te krijgen na een pak slaag bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1990. Bij zijn partijgenoten in de havenstad miste hij dat besef.

Ondanks zijn strijdlustige verkiezingsretoriek van drie maanden geleden maakte Van Heemst deze week bekend af te zien van het PvdA-lijsttrekkerschap. Volgens hem moet de PvdA met ’een nieuw gezicht’ het gevecht aangaan met Leefbaar Rotterdam. Wie wordt straks de grootste in de stad?

Misschien komt de stap van Van Heemst voort uit praktische overwegingen, oppert de Rotterdamse politicoloog Rinus van Schendelen. Het wachtgeld van het oud-Tweede Kamerlid loopt binnenkort af, dus hij moet op zoek naar een baan.

Een interessante nieuwe baan is een wethouderspost in het volgende Rotterdamse college. Er ging al maandenlang het hardnekkige gerucht dat het bestuur van de Rotterdamse PvdA een hernieuwd lijsttrekkerschap van Van Heemst geen goed idee vond. Mogelijk is hij over de streep getrokken met de belofte dat hij in het volgende college wethouder wordt.

Getuige de reacties van Plasterk en Van der Laan maakt ook de landelijke partijtop zich zorgen over het opnieuw kwijtraken van ’de Rode Burcht’ aan de Coolsingel. De toch al in zwaar weer verkerende PvdA zou zwaar gezichtsverlies lijden als het de tweede stad van het land zou verliezen. Partijleider Wouter Bos bezocht twee weken terug een hele dag Rotterdam en sprak er ook met Van Heemst.

De afgelopen drieënhalf jaar was Van Heemst vooral bezig om het college van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks overeind te houden. Zo stuurde hij hoogstpersoonlijk GroenLinks-integratiewethouder Kaya de laan uit. Begin dit jaar hield hij in een raadsdebat met kunst- en vliegwerk de omstreden integratieadviseur Tariq Ramadan in het zadel. Daardoor straalde de aanhoudende onrust binnen het Rotterdamse college af op Van Heemst.

De lokale PvdA snakt naar een college met een stabiele partner: Leefbaar Rotterdam. Ook in dat opzicht kan een ’nieuw gezicht’ zorgen voor de broodnodige chemie tussen beide partijen. Het opzijstappen van de bij Leefbaar slecht liggende Van Heemst effent de weg voor een grote coalitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden