Weg Tourzege, weg broodwinning

Wielrenner Rasmussen eist 5,8 miljoen van Raboploeg 'Dopinggebruik nooit bewezen'

Wielercoureur Michael Rasmussen en zijn voormalige werkgever, de Rabobank wielerploeg, staan vandaag opnieuw voor de rechter. De inzet voor het gerechtshof in Arnhem: 5,8 miljoen euro. De voormalig gele truidrager uit Denemarken voelt zich bestolen door de Nederlandse ploeg. Weg Tourzege, weg broodwinning, is kort gezegd zijn onderbouwing voor een in de sport ongekend hoog bedrag aan compensatie.

De inmiddels 37-jarige Deen kreeg vier jaar geleden door de kantonrechter al een schadevergoeding toegewezen. De ploeg werd in 2008 veroordeeld tot het betalen van 715.000 euro aan zijn oud-werknemer. Veel te weinig oordeelde de coureur die tegenwoordig op het tweede plan fietst bij Christina Watches, een ploeg waarvan hij tegenwoordig mede-eigenaar is. "De nieuwe som neergelegd in het hoger beroep benadert veel dichter de schade die Rasmussen heeft geleden", claimt zijn advocaat André Brantjes.

Want hoe zat het ook alweer in de zaak-Rasmussen? Daarvoor moeten we terug naar de Tour de France van 2007. Om precies te zijn de achtste etappe op 15 juli, een Alpenrit van Le Grand-Bornand naar Tignes. De tweede kopman bij Rabo achter de Rus Denis Mentsjov verrast vriend en vijand in die bergrit en verovert met bijna drie minuten voorsprong het geel. Rasmussen weet ineens de schijnwerpers op zich gericht.

De droom houdt nauwelijks vier dagen stand. Als de Deense bond op de 19de bevestigd dat het de coureur uit de nationale selectie heeft gezet en verboden heeft het WK en de Spelen te rijden omdat Rasmussen tot een aantal malen toe de dopingcontrole heeft ontlopen, spat zijn sprookje uiteen. De feiten halen de gele truidrager en de ploeg vervolgens razendsnel in. Het nieuws dat zowel Rabo als de UCI hem hiervoor hebben berispt is nog niet weggeëbd of het bericht sijpelt door dat de Deen tijdens een training in juni gezien is in Italië terwijl hij volgens de papieren van de dopinginstanties in Mexico had moeten zijn.

Ploegbaas Theo de Rooij ziet nog maar één oplossing, en dat is het contract met Rasmussen ter plekke verscheuren. Rasmussen verneemt de onheilstijding in het hotel waar de ploeg die avond van de 25ste eigenlijk met champagne een voorschot had willen nemen op de eerste gele trui voor de bankformatie. Weg is de illusie van een oranje zegetocht op de Champs-Élysées, de zaak-Rasmussen is geboren.

Rabo en De Rooij gingen tijdens de Tour hun boekje te buiten door de Deen op staande voet te ontslaan. De ploeg wist namelijk al langer van zijn bekentenis, oordeelde de Utrechtse rechter in 2008. Het ontslag op zich was dan weer rechtmatig, zei de kantonrechter verzachtend.

Rasmussen die vandaag aanwezig is in Arnhem, is nooit veroordeeld voor dopinggebruik. Verdenkingen genoeg, maar bewijs blijf tot op de dag van vandaag uit. Brantjes wordt er niet koud of warm van dat het 'd-woord' als een donkere wolk boven de rechtszaak hangt: "Dat maakt dit proces dat eigenlijk over arbeidsrecht zou moeten gaan, voor sommigen een stuk smeuïger en interessanter."

Brantjes ziet met de halve bekentenis van Theo de Rooij over 'het opzoeken van de randjes van de medische begeleiding' bij Rabo, recentelijk in de Volkskrant, voldoende munitie om zijn pleidooi te versterken. "Het stuk komt erop neer dat er grote druk stond op de ploeg om te presteren." Brantjes' cliënt deed er alles aan om aan dat verwachtingspatroon te voldoen.

De voormalige werkgever van Rasmussen wilde gisteren niet vooruitlopen op de rechtszaak. "Ik vind het niet verstandig mededelingen te doen zolang dit onder de rechter is", vroeg huisadvocaat Harro Knijff van de Raboploeg om begrip. Brantjes dacht er zo het zijne van. "Je kunt moeilijk volhouden dat ze bij de Raboploeg van niets wisten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden