'Weg naar rechts voor ons onbegaanbaar'

interview | Rutger Groot Wassink van GroenLinks in Amsterdam

D66 en VVD in Amsterdam praten dit weekeinde verder over de vorming van een nieuw stadsbestuur. De partijen spraken gisteren met PvdA en SP, en beslissen vandaag met informateur en oud-minister Thom de Graaf met wie zij verder onderhandelen. Maar fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van GroenLinks, dat de coalitieonderhandelingen verliet, vraagt zich af welke linkse partij met deze combinatie in zee wil. "We schoven naar rechts."

Zag u dat niet aankomen?

"Eigenlijk ging het tegen onze natuur in. Maar we hebben het oprecht geprobeerd. Er ligt een mooi, groen hervormingsakkoord dat we met D66 hebben bereikt. Op die basis zouden we praten. Objectief bezien paste als derde partij de PvdA het beste. Dat had ook onze voorkeur. De winnaar van de verkiezingen heeft echter het voortouw en die wil met de VVD in zee. Met deze combinatie koos D66 de meest ingewikkelde optie."

Wat ging er mis?

"De VVD-eisen gingen ons te ver en D66 boog te veel mee met de liberalen. De pijnpunten zaten op allerlei terreinen. Het parkeerbeleid - dat toch weer autoverkeer aanmoedigt. Nog forsere bezuinigingen om onder meer extra lastenverlichting voor huiseigenaren te betalen en dat in een tijd van crisis en massawerkloosheid. In het hervormingsakkoord hebben we al de nodige veren gelaten. Pijnlijk, maar verdedigbaar.

Met de nieuwe taken die gemeenten op sociaal gebied erbij krijgen, lijkt er eerder geld bij te moeten. We kregen signalen dat we de grens overgingen met het inkrimpen van het ambtenarenapparaat. Goede langdurige zorg, een van de nieuwe taken, zouden we daardoor niet kunnen waarmaken. VVD en D66 wilden nog verder krimpen.

We kwamen steeds rechtser uit. Zowel inhoudelijk als relationeel werd de weg voor ons onbegaanbaar. Je moet beseffen dat je dit samen voor vier jaar aangaat. Als je zolang alleen komt te staan in het sociaal beleid, is dat niet goed, niet voor GroenLinks en niet voor Amsterdam."

In elke relatie is er toch wel eens wat. Kan het goed komen?

"Niet in deze combinatie, D66 houdt vast aan de VVD. Ik begrijp dat je de linker - en de rechterflank bij elkaar probeert te brengen. Maar gezien de verkiezingsuitslag met 22 zetels op links en 7 op rechts, is het gek om zo naar rechts uit te wijken. Ik vraag me echt af of een linkse partij zich bij hen kan aansluiten.

Opstappen was weloverwogen en niet makkelijk. We hebben nu wethouder Andrée van Es op sociale zaken in het college, ze heeft steun van links tot rechts. Dat we die verliezen is een aderlating, ook voor de stad. Aan de onderhandelingstafel zat ze naast me. Ze deelt dit besluit volledig."

Bent u boos?

"Boos niet. Je kunt VVD-leider Eric van der Burg niet verwijten dat hij rechts is, net zo min dat je mij mag verwijten dat ik links ben. Jammer dat het niet is gelukt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden