Weg naar hoger onderwijs kan korter

Naomi Oosthuizen deed de mulo in Suriname. (Trouw)

Instrumenten genoeg om de gevolgen van vroege selectie te ondervangen, zegt onderzoeker Maurice Crul. Allochtonen krijgen dan meer kans op hoger onderwijs.

De vroege selectie in het Nederlandse onderwijsstelsel pakt slecht uit voor allochtone jongeren. Maar dat stelsel biedt wel een herkansing: via omwegen kunnen zij toch het hoger onderwijs halen.

Dat is samengevat de uitkomst van nieuw onderzoek naar schoolloopbanen, verricht door het Amsterdamse instituut voor migratie- en etnische studies (Imes). De opdracht voor dat onderzoek kwam van het ministerie van onderwijs. Dat zoekt instrumenten om de negatieve gevolgen van de vroege selectie te ondervangen. „Dit onderzoek biedt aanknopingspunten genoeg”, zegt Imes-onderzoeker Maurice Crul.

Ook jongeren die pas na hun twaalfde hun talenten ten volle laten zien, moeten de kans krijgen de hogeschool of de universiteit te halen. „Die vroege selectie is nadelig voor allochtonen. De basisschooltijd is vaak te kort om taalachterstanden in te halen. Komen ze daardoor in het vmbo terecht, dan is het een lange weg naar het hoger onderwijs.”

Via omwegen halen leerlingen in de theoretische leerweg van het vmbo (vmbo-t, de vroegere mavo) vaak toch hogeschool of universiteit. Maar het kan hen makkelijker gemaakt worden, vindt Crul. „Allereerst bij de selectie. Nu wordt er vooral naar de Cito-eindtoets gekeken. In plaats daarvan moet je naar de ontwikkeling van zulke leerlingen kijken: hoe hebben zij zich in hun basisschooltijd ontwikkeld en wat zegt dat over hun potentieel?”

Deze leerlingen moeten volgens Crul niet naar het vmbo worden gestuurd, maar naar een brugklas die de keus tussen vmbo-t en havo open houdt. „Een derde van de allochtone leerlingen die in de theoretische leerweg begint, komt in het hbo terecht. Alle reden voor het opzetten van zulke brugklassen.”

Volgen jongeren een omweg, dan kan die korter. Crul: „Als je van het vmbo komt, kun je via de havo naar het hbo. Dat kost twee jaar en dan ben je goed voorbereid op het hbo. Ga je via het mbo naar het hbo, dan duurt dat twee jaar langer – terwijl het mbo minder goed voorbereidt op het hbo. Dat moet anders kunnen.”

Hajar Ghazali's Marokkaanse vader meent dat leraren het het beste weten. (FOTO'S JÿRGEN CARIS, TROUW)
Youssef Benali had altijd het gevoel dat hij meer kon dan vmbo en mbo. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden