Weg naar Europese Unie ligt open met eerlijke verkiezing

Van onze redactie buitenland

Macedonië kan opgelucht ademhalen: de parlementsverkiezingen van woensdag krijgen het stempel ’eerlijk’.

Daarmee ligt voor de kleine Balkanrepubliek (twee miljoen inwoners) de weg open naar lidmaatschap van de Europese Unie en de Navo, hoewel dat volgens de vele tegenstanders van EU-uitbreiding nog verre toekomstmuziek is. Eind 2005 werd Macedonië officieel kandidaat-lid.

Brussel had eerlijke verkiezingen – na schietincidenten in de campagne – als harde voorwaarde gesteld voor eerste gesprekken en de toekenning van Europese hervormingssubsidies. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldden desondanks nog enkele incidenten. EU-commissaris Rehn riep de Macedoniërs op deze grondig te onderzoeken.

Met bijna alle stemmen geteld, blijkt de nationalistische oppositie de winnaar van de parlementsverkiezingen met ruim 32 procent. Voor het vormen van een regering zijn zij afhankelijk van de etnisch Albanese partij, die ruim 12 procent van de stemmen kreeg.

Voor een vruchtbare samenwerking wordt een coalitie van etnische Albanezen en Macedoniërs (de Slavische meerderheid in het land) als onvermijdelijk gezien. Nog maar een paar jaar geleden verkeerden beide groepen op voet van oorlog met elkaar.

Macedonië grenst bovendien aan het instabiele Kosovo, het door de VN bestuurde deel van Servië waar Albanezen naar onafhankelijkheid streven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden