Weg met ons!

Roberto is 45 jaar, woont nog steeds bij zijn ouders, vlak onder het appartement dat we hier in Toscane huren. Roberto is, net als zijn moeder, fervent katholiek: soms horen we door de plavuizen heen hun liturgische gezang opstijgen. Ik weet nog hoe enthousiast Roberto en moeder Carla waren toen paus Franciscus, drie jaar geleden, werd gekozen. En nu is Roberto woedend. Amper hier aangekomen werd ik door de zoon des huizes bij mijn arm gegrepen: "Hij doet niets voor de vervolgde christenen! Hij weigerde al de familie van Asia Bibi te ontvangen (een christelijke Pakistaanse die wegens 'blasfemie' tot de dood is veroordeeld, SE) en nu neemt hij twaalf vluchtelingen uit Griekenland op maar daartussen zit niet één christen!"

Eergisteren wilde ik Roberto bijna wijzen op het tv-programma op Arte 'Het einde van de christenen in het Midden-Oosten?' Maar Roberto verstaat geen Duits of Frans. Ik heb wel gekeken naar de documentaire met indrukwekkende reportages, interviews en analyses over de onderdrukking van christenen in Syrië, Irak, Egypte of Turkije (nog te zien op 'arte.tv'). Een eeuw geleden was een op de vier inwoners in het Midden-Oosten christelijk. Na een ongekende golf van vervolgingen zijn er nog maar elf miljoen op een totale bevolking van 320 miljoen. Maar wat Arte wel hielp te beseffen is dat het christendom veel eerder dan de islam in het Midden-Oosten was geworteld. Dat dit geloof geen 'vreemde smet' is (zoals Islamitische Staat wil doen geloven) die moet worden weggezuiverd. De vervolgde christenen van nu in Syrië of Irak zijn de afstammelingen van de allereerste christenen op aarde. De documentaire opende met deze veelzeggende zin: 'Het christendom in het Midden-Oosten dreigt te verdwijnen en het Westen dat zijn fundamenten aan hem te danken heeft, kijkt weg.'

Gisteren meldde Trouw dat minder dan de helft van de kerkgangers in Nederland weet dat in Syrië en Irak grootschalige christenvervolging plaatsvindt. Hoe kan het anders als de media hier voortdurend over zwijgen? Als voor honderd krantenartikelen over asielmigranten uit Syrië of Irak er maar eentje over vervolgde christenen uit dezelfde landen gaat? Als de kranten niet de moeite nemen om op de documentaire op Arte te wijzen? En als de man in het Vaticaan zijn 'weg-met-ons-mentaliteit' steeds krachtiger afficheert. Ik las het interview van de paus gisteren in het Franse dagblad La Croix. Dit is dus de man die expliciet de dominantie van de Europese christelijke wortels door de geschiedenis heen ontkent omdat hij bang is voor een 'triomfantelijke en wraakzuchtige toon': 'Dan wordt dit gauw kolonialisme.' Zeker op deze paus Franciscus hoeven vervolgde christenen niet meer te rekenen. En dan de verovering met het zwaard van de halve wereld door de islam vanaf de zevende eeuw (miljoenen doden en nog veel meer onderworpen!) durven te vergelijken met de vreedzame evangelisatie van Jezus discipelen na zijn dood ('daarin kun je dezelfde opdracht tot verovering zien'). In die man schuilt een sluimerende zelfhaat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden