Weg met kleine partijen als 50Plus, zegt het CDA

Partij bepleit een kiesdrempel van twee zetels om 'avonturiers' uit de Kamer te weren

Het CDA vergadert vandaag in Alkmaar, 50Plus in Hilversum. Ogenschijnlijk losstaande feiten, ware het niet dat het CDA-congres zich zal uitspreken over het bestaansrecht van de seniorenpartij. Naar verwachting nemen de leden een voorstel aan dat pleit voor een kiesdrempel van twee zetels in de Tweede Kamer. Daarmee zou 50Plus buiten de boot vallen.

De christen-democraten hebben genoeg van de 'politieke avonturiers' die enkel bezig zijn met zelfprofilering, maar ondertussen het parlementaire debat verzwakken en de besluitvaardigheid in de weg staan. Zo'n versplinterde Kamer, er zijn nu veertien fracties, wekt bij burgers bovendien het beeld dat de politiek niet goed functioneert.

Een hogere kiesdrempel kan die problemen tegengaan, menen de indieners van de afdeling Zuid-Holland, die worden gesteund door het partijbestuur. Kijk naar Duitsland, zeggen ze. Daar ligt de drempel op 5 procent van de stemmen en overheerst populisme het debat minder. Ook kan het zorgen voor 'een noodzakelijke herwaardering van de rol van de brede volkspartijen'.

Vraag is wel of een hogere drempel de versplintering tegengaat. Afsplitsingen ontstaan immers pas na de verkiezingen. Dat manco zien ook de indieners, al denken ze dat het al een hoop helpt als het voor 'onbewezen partijen' moeilijker wordt in de Kamer te komen. Zoals 50Plus, dat nu uit twee eenmansfracties bestaat.

Opmerkelijk is verder dat het CDA nu gaat voor een kiesdrempel van twee zetels, waar partijprominenten Marnix van Rij en Gerd Leers de lat eerder naar Duits voorbeeld op vijf procent wilden leggen. Dat zou in Nederland neerkomen op een minimum van zeven à acht zetels.

Daarvoor hebben de indieners een reden: ze hechten zeer aan de rol van het 'staatkundig geweten' van 'kleinere getuigenispartijen'. Oftewel ChristenUnie (5 zetels) en SGP (3 zetels). Om te voorkomen dat zij niet meer in de Kamer kunnen komen, willen ze de lat niet te hoog leggen.

Verder op de agenda

De CDA-leden spreken zich vandaag ook uit over het streven 2 procent van het bruto nationaal product naar defensie te laten stromen en in het onderwijs meer aandacht te besteden aan defensie. Verder kunnen ze Elco Brinkman net als vier jaar geleden aanwijzen als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. In Hilversum zal Jan Nagel die rol weer toebedeeld krijgen van de 50Plus-leden. Daar ligt ook de afdrachtregeling op tafel. Er gaan stemmen op om volksvertegenwoordigers zoals Nagel en Krol 10 procent van hun loon af te laten dragen aan de partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden