WEG MET KERST

Nederland swingt met kerst. Niks geen saaie dagen met de hele familie thuis onder de boom. We kunnen wandelen, al of niet langs kerststallen, naar het theater, naar het circus, lekker uit eten, naar de disco... Etcetera zocht èn vond!

Veel van de designers (onder wie Brandolini, Gunelli, Panza, Neeland, Putzer, Thun) buigen zich normaal gesproken over meubels en interieurs en hebben waarschijnlijk nog nooit zo iets kleins ontworpen als voor deze opdracht van een Duitse designfabrikant. Alle ballen, van in totaal elf designers, werden gemaakt van ambachteljk geblazen glas en met de hand beschilderd. Het resultaat is te zien in tien fraai verlichte vitrines in de etalage van de Kunsthal in Rotterdam. Dag en nacht zichtbaar, dus ook tijdens de kerstdagen. Alleen wie zo'n bal wil kopen (de prijs varieert van ¿15 tot ¿45) is afhankelijk van de openingstijden van het museum. Met de kerst is het museum alleen geopend op tweede kerstdag, tussen 11 uur en 17 uur. Sommige ballen zijn al gebombardeerd tot collector's items, dus design-freaks moeten zich haasten.

(De kerstballen op deze pagina's zijn designers-kerstballen uit de Kunsthal.)

Ooit Wie de prijs hoort moet wellicht even slikken. Maar het belooft volgens de Staatssecretaris voor Festivals heerlijk te worden in Het Land van Ooit. Op eerste en tweede kerstdag wordt tijdens een avondvullend kerstprogramma van circus Aladdin een diner geserveerd in het verwarmde Manegetheater. Allereerst bedoeld voor kinderen - in de taal van Het Land van Ooit steevast Kleine Bazen genoemd - maar ook hun volwassen begeleiders zijn welkom.

Clown Bennie, uit circus Aladdin, zal een kerstverhaal over een circus vertellen. Er zijn echte Ooiters, de kerstman en de jazz-groep Kluster. De avond, op 25 en 26 december, duurt van halfzes tot een uur of tien. Een kindermenu voor kinderen van 5 t/m 12 jaar (een feestelijke cocktail, tomatensoep en 'kinderspecialiteiten') kost ¿74,50. Volwassenen betalen ¿149,50 voor dezelfde tomatensoep, een hoofdgerechtenbuffet bestaande uit hertefilet, hazepeper, kalfsvlees, een 'wintertuin van groentegarnituren, wijnen van befaamde huizen, een Ooits dessert, koffie met bonbons en een digestief'. Kleine Bazen t/m 4 jaar mogen gratis mee. Reserveren kan bij het Ministerie van Overheerlijke Zaken, 0416-377775.

En wat minder prijzig uitje naar Het Land van Ooit in de kerstvakantie kan ook. Van tweede kerstdag tot en met oudjaarsdag wordt er het Eerste Nederlandse Kindercircus Festival georganiseerd. In vijf dagen zijn er tien verschillende kindercircussen te zien, iedere dag twee. Tussen 12 en 17 uur zijn er twee voorstellingen van ongeveer anderhalf uur te bekijken. Tussendoor zijn er ter vermaak allerlei spelletjes te spelen, springkussens te beklimmen en Ooiters te spreken. De toegangsprijs bedraagt ¿12,50 per persoon. Het Land van Ooit ligt in het kasteelpark Drunen/Vlijmen aan de Parklaan in Drunen.

Circus, circus, circus Circus hoort bijna net zozeer bij kerst als de boom en de piek. Er zijn er dus ook weer een heleboel dit jaar. Te beginnen bij het grootste, het Wereldkerstcircus in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Voor de elfde keer worden topacts uit de hele wereld gepresenteerd, leest de VVV-mevrouw voor uit de folder. Daarvoor zijn prijswinnaars van diverse circusfestivals gecontracteerd. Zoals de Koreaanse vliegende trapeze met hangende springplank, de Franse clowns Les Rossyan, de Amerikaanse dompteur John Capolongo met zijn twaalf leeuwen en de Russische grondacrobaten Victor en Natalie. Ook het twaalf man sterke orkest zal niet ontbreken. De voorstellingen lopen van 21 december tot en met 7 januari en beginnen om 20.15 uur. Er is iedere dag een matinee om 13 uur, behalve op 21 en 22 december. Op 24, 25 en 26 december en op 7 januari is er een extra matinee om 16 uur. Er zijn geen avondvoostellingen op 24 december en 7 januari, er is geen voorstelling op 31 december en op nieuwjaarsdag is er alleen een matinee om 16.00 uur. Kaarten zijn te koop op alle VVV Bespreekburo's en de AUB Ticketshops en kosten tussen 30 en 55 gulden. Kinderen krijgen korting.

In de verbouwde Douwe Egbertszaal van de Stadsschouwburg Utrecht is een compleet ander circus te bewonderen tijdens de feestdagen. Bezoekers kunnen een aparte en eigenzinnige voorstelling verwachten waarin alle clichés van het traditionele circus worden omzeild. Dieren zijn er al jaren niet meer, de spreekstalmeester is afgeschaft en op een balletvloer in plaats van zaagsel presenteren topartiesten een voorstelling die nog het best te omschrijven valt als een sfeervolle mengeling van humor, muziek, spektakel, lichtspel en poëzie. Het accent ligt op clownerie en acrobatiek. Volgens de Stadsschouwburg Utrecht geeft dit circus de mogelijkheid het publiek kennis te laten maken met het nieuwe, vergrote podium en de betere technische voorzieningen in de Stadsschouwburg. Kerstcircus Utrecht is te zien van zaterdag 23 december tot en met donderdag 28 december. Op 23, 26, 27 en 28 december om 14.30 uur en 20 uur, op 24 en 25 december om 12 en 15.30 uur. Kaarten zijn te koop aan de kassa van de Stadsschouwburg Utrecht. Telefonische reserveren kan op nummer 030-2302023. Kaarten kosten ¿35 of ¿25 kinderen t/m 12 jaar betalen in de matinees ¿25 of ¿20.

Circus op z'n Amerikaans. Dat is deze kerst te zien in Dordrecht. Wintercircus Royal is een van de weinige circussen die nog gewoon een tent opslaat en die lekker warm stoken. Niks grote hal of luxe theater. Een eigen showorkest, de groep Chy Fu Dey die alle tricks en trucs van het Chinese staatscircus in een nummer vat, de gastheren Los Ginos, Kalle Scholl met olifanten en paarden in één dressuur en een kerstman die pony's dresseert. Het trio Alexis en Troupe Casablanca buitelen met hun acrobatische toeren bijna de de tent uit. De voorstellingen van Circus Royal lopen tot en met 4 januari. Zaterdag 23 december om 15 en 20 uur, 24 december om 15 uur, 25 december om 13 uur en 16.15 uur, 26 december 13 en 16.15 uur. De toegangsprijzen variëren van ¿17,50 voor een derderangs plaatsje tot ¿35 voor een loge-plaats. Telefonisch reserveren kan via de circustelefoon, 078-6165721 of de VVV in Dordrecht, 078-6132800.

Ahoy' Rotterdam viert tijdens de kerstdagen dubbel feest. Niet alleen werd het Ahoy' complex aan de Zuiderparkweg precies vijfentwintig jaar geleden opgeleverd, ook het kerstcircus Ahoy' bestaat precies een kwart eeuw. Het moet een 'wereldvoorstelling' worden, met medewerking van topcircussen. Circus Krone vaardigt Banda Vidane met de olifanten af, circus Louis Knie stuurt de reprise-clowns Eddy Sosman en Petit Gougou, circus Benneweis laat een stoet paarden opdraven onder leiding van Anjes Benneweis-Mullens en Miller Benneweis, circus Barum stuurt de Russische Charkov Brothers die zich bekwaamd hebben in 'klischnigg' ofwel slangemensenwerk. Of de luchtacrobaat Mark David uit het American Circus naar Rotterdam komt, is hoogst twijfelachtig. Begin deze maand belandde hij na een auto-ongeluk in het ziekenhuis. In ieder geval zijn de eveneens uit Las Vegas afkomstige Ariz Brothers geboekt met hun acrobatische topact. Op 24, 25 en 26 december zijn er iedere dag voorstellingen om 12.30 en 16.15 uur. Kaarten kosten tussen de 20 en 45 gulden, kinderen t/m 12 jaar krijgen de helft korting. Telefonisch reserveren kan op nummer 010-4104304 of 4812144. De reserveringskosten bedragen 5 gulden, ongeacht het aantal plaatsbewijzen. De voorstellingen zijn gisteren begonnen en lopen door tot en met 3 januari.

Winterkermis Winterkermis in Groningen. Draaimolens, botsautootjes, onderstebovenmachines, maar ook een ouderwetse zweefmolen en een waarzegster: allemaal overdekt in de Martinihal in Groningen. Anders dan op een zomerkermis betaalt de bezoeker maar één keer, om binnen te komen. Daarna zijn alle attracties, inclusief het circus, éénmaal gratis te bezoeken. De winterkermis begint zaterdag 23 december van 13-19 uur en is daarna t/m oudjaarsdag iedere dag open van 10-19 uur. De toegang bedraagt ¿15 voor volwassenen en ¿10 voor kinderen t/m 12 jaar.

Sterretjes zien Een kerstprogramma van een halfuur in het Artis Planetarium in Amsterdam. De Ster van Bethlehem is het verhaal van de Kerstster die de wijzen uit het Oosten de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus. Al eeuwenlang vragen atronomen zich af wat die ster geweest kan zijn. Misschien was het een heldere komeet die op korte afstand langs de aarde scheerde. Of een supernova - een exploderende ster, die wekenlang als een helder baken aan de hemel staat. Het raadsel van de Ster van Bethlehem zal wel nooit helemaal worden opgelost, maar volgens de programmamakers van het Artis Planetarium is de meest waarschijnlijke verklaring dat er die dag sprake is geweest van een bijzondere stand. Tot 7 januari, iedere dag tussen 11 en 16.30 uur, ieder heel uur een nieuwe voorstelling. Toegang is inbegrepen bij de entreeprijs van Artis.

Ook het Planetron in Dwingeloo ziet sterretjes met kerst. Een film in een ruimte-theater vertelt het verhaal van de kerstster en voor kinderen is er de speciale voorstelling 'speurtocht naar de sterren'. Op beide kerstdagen (en de rest van de kerstvakantie) is het Planetron geopend van 10-17 uur. De jeugdvoorstelling begint iedere dag om 10.30. De kerstvoorstellingsfilm wordt meerdere keren per dag vertoond.

Familie-horror Het is een hele zit. Bijna drie uur duurt de voorstelling De wraak van Sancho Panza in de Stadsschouwburg van Groningen. Volgens kenners is het stuk een horror-achtige familiekomedie die ook bij kinderen in de smaak valt. Reserveren is aanbevolen en kan op nummer 050-3125645. Het stuk begint op eerste kerstdag om drie uur 's middags, op tweede kerstdag ook en dan wordt het om zeven uur ook nog een keer gespeeld. De toegang bedraagt ¿20. Kinderen t/m 11 jaar betalen een tientje.

Lichtjes en ballen Toeters, ballen en bellen heet de kleine tentoonstelling in het Küthe Kruse Poppenmuseum aan de Binnenhaven 25 in Den Helder. Uit de privé-verzameling van Tiny Riemersma is gekleurd oud glaswerk te zien, de eerste elektrische kaarsjes en oude kerstkaarten. Zaterdag van 14-17 uur, tweede kerstdag van 11-17 uur.

Binnenspeeltuin In recreatiepark Hemelrijk in het Noordbrabantse Volkel, dicht bij Uden, is op tweede kerstdag de binnenspeeltuin open. Geen Amerikaanse kerstmannen maar een grote stal omringd door versierde bomen, en natuurlijk schommels, een glijbaan, wippen en klimtoestellen. Ook het strandbad is open, evenals de overdekte kinderkermis en de verkeerstuin. Toegang: 6 gulden.

Kerststallenroutes Een kerststallenroute door de dorpen van de Brabantse Kempen en net over de grens met België. De VVV van Eersel heeft een speciaal boekje samengesteld met een beschrijving van de kerststallen, de locaties en drie verschillende routes. De tocht kan, eventueel in etappes, per fiets of auto worden afgelegd. Op woensdag 27 december rijdt er ook een touringcar. Bij voldoende belangstelling ook op 28 en 29 december. De bus vertrekt om 13 uur bij de VVV in Eersel en reserveren is noodzakelijk. De gids die meereist vertelt onderweg alles over Kerstmis, kerstgebruiken en de geschiedenis van de Kempen. Bij de abdij van Postel is een koffiestop, de bus voert ook naar de kerststal van de Sint Pieter en het Begijnenhof in Turnhout. Het boekje met de routes (¿3,50) kan worden toegestuud. Telefoon 0497-513163.

De VVV Boxmeer organiseert ook de jaarlijkse kersstalroute onder de naam Langs de Kribbe in het Land van Cuijk. Op eerste en tweee kerstdag zijn meer dan twintig kerken open waar kerststallen bezichtigd kunnen worden. De VVV Boxmeer verkoopt een routebeschrijving, die ook bij een paar kerken te krijgen is. Meer informatie: 0485-576665.

Kijkkasten De geboorte en jeugd van Jezus in achttien kijkkasten, of - met een duur woord - diorama's. Te zien op eerste en tweede kerstdag en daarna tot en met 28 januari in het Museum Klooster in Ter Apel, het enige middeleeuwse plattelandsklooster van Nederland. De diorama's zijn 60 centimeter breed, 40 centimeter hoog en 30 centimeter diep en behandelen onder andere de reis naar Bethlehem, de geboorte in de stal, het bezoek van de herders en het bezoek van de wijzen uit het Oosten. De kijkkasten zijn in 1985 gemaakt door de de Nijmeegse kunstenaar Gab Smulders en zijn al te zien geweest in het Bijbels Museum in Amsterdam. Het museum is open van 13-17 uur. Een kaartje kost ¿4, kinderen betalen de helft.

Kerstdisco Voor wie het opzitten en pootjes geven na twee kerstdagen meer dan zat is, organiseert Tivoli in Utrecht op 26 december om 23 uur een kerstdisco. Lekker swingen aan Oudegracht 245, toegang 5 gulden.

Kerst onder de grond Gewoonlijk kun je er alleen op afspraak via de VVV in, maar op eerste en tweede kerstdag is het voor alle publiek toegankelijk: de Geulhemmergroeve. Een ondergronds stelsel van 25 kilometer lang, met meer dan vierhonderd gangen die voor de gelegenheid verlicht zijn met 880 kaarsen en andere kerstversierselen. Rond 1400 is men hier, in het Limburgse Berg en Terblijt, begonnen met graven. In eerste instantie om mergel uit de grond te halen, maar het gangenstelsel werd in de loop der tijd ook vaak gebruikt door mensen die op de vlucht waren. Zo is er nu nog een schuilkerk, waar katholieke priesters ten tijde van de Franse revolutie hun diensten hielden omdat ze van de Fransen hun ambt niet mochten uitoefenen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was de groeve een dankbaar toevluchtsoord. In een van de gangen zijn houtskooltekeningen, die daar begin vorige eeuw door schuilenden zijn gemaakt. Even verderop is een voorbeeld van een rotswoning te zien, zoals die nog tot 1912 werden gebruikt door blokbrekers. Deze arbeiders haalden 's winters mergel uit de groeve en woonden daar dan ook. 's Zomers konden ze hun brood gelukkig bovengronds verdienen met klompen maken.

Zo ongeveer als drie presidenten in de Amerikaanse Rocky Mountains uit steen zijn uitgehouwen, zo bestaat er in de Geulhemmergroeve een Oranje galerij. In 1905 is een bgin gemaakt met het uithouwen van portretten van alle leden van koningen en koninginnen van het huis van Oranje. Beatrix is al te zien, Willem Alexander is in de maak.

Geulhemmergroeve, Geulhemmerweg 30a in Berg en Terblijt. Open van 14 tot 18 uur, toegang 2 gulden.

Van Hoorn naar Wognum Het is raadzaam te reserveren, want het wordt druk in de Museum-stoomtram tussen Hoorn en Wognum. Zo'n tweehonderd mensen kunnen meerijden in drie Zwitserse rijtuigen, voortgetrokken door een vuurrode, twee-assige locomotief van Duits fabrikaat. Onderweg wordt erwtensoep met roggebrood en spek geserveerd. Eenmaal in Wognum, wacht de kerstman in café 't Boemeltje met warme chocolademelk en koek. Voor de kinderen heeft de kerstman zelfs een cadeautje bij zich.

Als er geen plaats meer mocht zijn in de tram, is een bezoek aan het Stoomtram-museum in Hoorn wellicht toch de moeite waard. De museumwerkplaats is te bezichtigen, het historische seinhuis is toegankeljk èn in werking, en op het station zelf zijn allerlei historische voorwerpen aangaande de stoomtram te zien.

In 1957 reed de stoomtram van de Gelderse Tramweg zijn laatste rit en in 1966 werd de lijn Hellevoetsluis Spijkenisse opgeven, waar incidenteel nog wel eens een stoomtram werd ingezet. Sindsdien moeten we naar het museum om te zien hoe een stoomtram eruitziet. Het aantal fans is er niet minder op geworden. En het zijn niet alleen kleine kinderen die gefascineerd zijn door dat wonderbaarlijke systeem waarbij een machine met gepuf, gestoom en gesis in beweging wordt gezet.

Het Museum-stoomtrammetje rijdt van zondag 24 tot en met zaterdag 30 december elke dag om 11.30, 13.30 en 15.30 uur. Tarief volwassenen ¿20, kinderen 4 t/m 11 jaar ¿15. Inlichtingen en reserveringen op nummer 0229 -214862.

Van Haaksbergen naar Boekelo Een kersttochtje met een stoomtrein kan ook. Op tweede kerstdag rijdt de in 1927 gebouwde Elna-locomotief tussen Haaksbergen en Boekelo. Een ritje van een half uur, een half uur pauze, en dan weer terug. De Museum Buurt Spoorweg heeft een jaar gesleuteld aan de Elna, waardoor het gevaarte deze zomer voor het eerst weer dienst kon doen.

Er kunnen makkelijk 500 passagiers mee en mochten zich meer mensen per rit aandienen, dan zijn er altijd extra wagons (door stoom verwarmd) aan te haken. Een retour kost voor volwassenen ¿9,50, kinderen en 60-plussers ¿5,50. Een enkeltje ¿7 en ¿4. Vertrektijden uit Haaksbergen: 11.30, 13.30, en 15.30. Vanuit Boekelo steeds een uur later.

Wandelen in Ruinen Wandelen kan zowel op eerste als op tweede kerstdag natuurlijk overal. Maar wie georganiseerd de benen wil strekken, onderweg met krentebrood en chocolademelk gemotiveerd wil worden, en zich bovendien aan het einde van de tocht met een verrassing beloond wil zien, kan op 26 december meelopen met de Kerstwandeling in Ruinen. Voor de 28ste keer wordt deze drukbezochte tocht uitgezet. Vjifentwintighonderd deelnemers is niets, volgens de organiserende VVV. Men kan met gemak drie- tot vierduizend mensen aan (geen probleem met parkeren bjvoorbeeld). Alleen vorig jaar bleef het aantal deelnemers helaas beperkt. Toen had het nameljk in de nacht voor tweede kerstdag geijzeld en durfde slechts een man of zevenhonderd het aan om naar Ruinen te komen. Als je niet in colonne wilt lopen, heeft het dan zin om vroeg te beginnen? “Jazeker”, zegt de Ruinense VVV. “Tussen twaalf en één uur is het echt knaldruk. Kom maar om tien uur, dan starten er hooguit een paar honderd.” De wandeling voert onder andere langs het bezoekerscentrum van het Dwingelderveld, dat die dag geopend is tussen 12 en 17 uur. Een ontmoeting met 350 Drentse heideschapen en hun hoeder bij een schaapskooi staat ook op het programma. Als het goed is, zijn hier - zoals dat hoort met kerst - pasgeboren lammeren te zien. Wandelaars kunnen starten tussen 10 en 14.30 uur, vanaf vakantiepark 'de Wiltzangh', Witteveen 2 te Ruinen. Dit is ook de plek waar men na zes óf tien kilometer (er zijn twee routes) weer terugkomt. Voor één gulden inschrijfgeld krijgt een ieder een deelnameformulier, informatie over de tocht en een attentie na afloop.

Openbaar vervoer van Meppel en Hoogeveen naar Ruinen (en terug) rijdt op zon- en feestdagen ieder uur (lijn 47). Wel van tevoren even bellen (06 -8998513) want het betreft hier een afroepbus, die alleen rijdt als er passagiers zijn. De VVV Ruinen is te bereiken onder nummer 0522-471700.

Het ware kerstgevoel Bij het Openluchtmuseum in Arnhem weten ze als nergens anders hoe een traditioneel kerstfeest gevierd dient te worden. Wat hoort daar dan allemaal bij? Kerstliedjes natuurlijk (meezingen wordt aangemoedigd), een harpconcert in een oud kerkje, midwinterhoornblazers, een poppenkast en een verhalenverteller. Er wordt erwtensoep en chocolademelk geschonken en je kunt bekijken hoe kerstkoekjes en kaneelkussentjes worden gemaakt. Ook de geur van gepofte kastanjes en ovenvers kerstbrood zullen aan het ware kerstgevoel bijdragen. Wel of geen sneeuw: er rijdt hoe dan ook een arreslee door het museum. Als het donker wordt zullen niet alleen lantaarnopstekers hun werk doen, maar mogen kinderen meelopen in een lampion-optocht.

Op tweede kerstdag (en daarna nog t/m 29 december) is het museum geopend van 11-19 uur. Toegang ¿15, kinderen een tientje.

Futuristisch Huis Laatste kans om het 'Huis van de Toekomst' te bezoeken. Ramen die vanzelf verduisteren, een dak dat op stemgeluid reageert en een televisie die vertelt wat we gaan eten. Zeven jaar en zoveel honderdduizend bezoekers verder, sluit deze futuristiche attractie na 7 januari de deuren. Tot die tijd, en dus ook tijdens de kerstdagen, kan iedereen er nog binnenvallen. Tussen 10 uur en 17 uur, in Autotron Rosmalen. Entree ¿15, kinderen tussen 4 en 12 een tientje.

Volksfeest in Heerlen Muziek, dans en zang op eerste kerstdag tussen 12 en 21 uur in de stadsschouwburg te Heerlen. Tussen de drie- en zesduizend mensen bezoeken jaarlijks deze Kerst-inn, die dit jaar een internationaal karakter heeft. Muziek en dans uit Latijns-Amerika, West-Afrika en de Filippijnen. Danslustigen komen aan hun trekken. Aan het viergangen-namiddagmaal om 16 uur kan tot op het laatste moment worden aangeschoven (30 gulden, inclusief wijn en koffie).

Oliebollenwandeling Tien kilometer wandelen door woest duingebied ten zuiden van Noordwijk. Start is bij Hotel Edelman waar je voor ¿6 koffie of thee, een oliebol dan wel appelbeignet èn een routebeschrijving krijgt. Tot en met 7 januari tussen 10 en 16 uur en dus ook eerste en tweede kerstdag, maar dan tot 15 uur.

Vlooienmarkten Tweede kerstdag scharrelen op vlooienmarkten in de Hanzehal te Zutphen of in de Houtrusthal in Den Haag. Kopen èn verkopen, mits het om tweedehandsspullen van particulieren gaat. Jeugdige verkopers krijgen een gratis plaats toegewezen. Den Haag: van 10 tot 17 uur, toegang ¿6, kinderen en 65-plussers ¿4. Zutphen: van 10 tot 17 uur, toegang ¿5, kinderen en 65 plussers ¿3.

Loro Kidoel Bij de tentoonstelling Verre Vrienden van Jan Klaassen in het Amsterdamse Tropenmuseum wordt iedere dag poppentheater vertoond. Eerste kerstdag is het museum dicht, maar op tweede kerstdag wordt de Javaanse legende van Loro Kidoel opgevoerd. Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur te zien in een klein theater op de tentoonstellng. Toegang is gratis voor museumbezoekers. Voor kinderen is er deze dag een inloopatelier van 12-13.30 en van 14.30-16 uur. Hier wordt onder begeleiding getekend. Kosten: ¿15.

Kerstmis in Afrika Een extra grote expositie van Afrikaanse kerststallen in het Afrika-museum te Berg en Dal. Omdat het museum volgend jaar veertig jaar bestaat, zijn nu ook de oorspronkelijke kunstwerken te zien die de missionarissen van de Congregatie van de Heilige Geest ooit uit Afrika mee terugnamen om het thuisfront te informeren en te vermaken. Daarnaast een zestigtal kerststallen uit onder meer Ivoorkust, Nigeria, Gabon, Rwanda en Lesotho. Eerste kerstdag is het museum dicht, tweede kerstdag is het open van 13-17 uur.

In het Willem van Haren museum in Heerenveen is tot 7 januari een tentoonstelling te zien van ongeveer 170 kerststallen, uit Kenia, Peru, Ivoorkust, Denemarken, Polen en nog vijftig andere landen. Ze zijn verzameld door Jan de Vries uit Wolvega. Al jaren verzamelt hij de Jozefs, Maria's, de drie wijzen en het kindeke zelf. Ieder land heeft een eigen stijl voor de kerstkribben, bepaald door de eigen cultuur. Zo heeft de stal van de Nederlandse Antillen vrolijk gekleurde vogels en dragen de beelden in Mexico poncho's. Het museum is open di. t/m vrij van 10-17 uur, zaterdag en zondag van 14-17 uur. Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten.

Kerstspel Een heus kerstspel met de jongste baby van het dorp als kerstkind. Het bestaat nog steeds in het Limburgse Wittem. In de dorpskerk, op eerste kerstdag om 15 uur.

Vestingwandeling Na het tafelen en binnenzitten even een frisse neus halen? Dat kan in Naarden. Gidsen van de Vestingstad wandelen mee en geven al lopende historische details over de plaats. Tweede kerstdag, 14 uur vanaf het VVV-kantoor aan het A. Dortsmanplein. Duur: ongeveer vijf kwartier. Prijs: ¿1,50, kinderen tot 10 jaar gratis.

De natuur in - Zondag 24 december excursie van anderhalf tot twee uur van de Vereniging Natuurmonumenten naar de Kolkvennen en het Moergestelsbroek, om 11 uur van de parkeerplaats bij 't Stokske. Vooraf aanmelden bij het bezoekerscentrum Oisterwijk, tel. 013-5219209. Voor deelname betalen leden ¿3,- per persoon, anderen ¿5,- per persoon en kinderen tot 12 jaar ¿1,- per persoon. - Zondag 24 december kerstwandeling van anderhalf uur van het IVN Arnhem bij Oud-Reemst, om 14 uur van de bushalte Oud-Reemst (lijn van Arnhem naar Lelystad). - Woensdag 27 december wandelexcursie van drie uur van het IVN Noord-Midden-Achterhoek en de Vereniging Natuurmonumenten op het landgoed Hackfort in Vorden, om 14 uur van het voorplein van kasteel Hackfort. Deelname kost ¿5,- per persoon, kinderen tot 12 jaar ¿1,-. Hackfort is een natuurmonument, bestaande uit landbouwgronden en boscomplexen, een kasteel, een watermolen in de Hackfortse Beek en veel oude boerderijen. - Vrijdag 29 december van 14 tot 16 uur kan er gewerkt worden in de insektentuin van het IVN Noord-Midden-Achterhoek aan de Barchemseweg achter de kapel in Ruurlo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden