Weg met het wurgcontract: vaders op de bres voor jonge dj's

Maar liefst 350.000 danceliefhebbers bezoeken deze dagen het Amsterdam Dance Event. De dance-industrie blijft groeien. Ouders komen op voor de belangen van hun kinderen die er ook wat aan willen verdienen.

Voor veel ouders is het een verrassing als hun kind, na jaren plaatjes draaien, een wereldberoemde dj wordt. Contracten worden ondertekend, managers worden aangenomen en tours worden gepland. Het zal niet de eerste keer zijn dat een van die jonge dj's in een wurgcontract terechtkomt. Vanwege die praktijken hebben ouders van Nederlandse toptalenten een stichting opgericht: Dutch DJ Foundation.

Michiel van Kleef - de stiefvader van Willem Rebergen, beter bekend als dj Headhunterz - is een van de oprichters. Headhunterz heeft onlangs de rechten van zijn muziek terug moeten kopen, omdat hij lang geleden een contract had ondertekend waarin hij die rechten aan de platenmaatschappij had overgedragen. Van Kleef heeft mede daarom de stichting in het leven geroepen. "We zijn, als vaders van bekende dj's, allemaal tegen dezelfde problemen aangelopen."

Volgens Van Kleef zijn er zo'n honderd toptalenten die op het punt staan door te breken. Zij ontstijgen het niveau van bruiloft-dj en hebben echt talent. "Hoeveel het er precies zijn weten we niet. Maar we horen deze getallen vaak vallen in onze omgeving als het gaat om kinderen die aangesproken worden door platenmaatschappijen. Die snappen niet wat er in zo'n contract staat en wat er helemaal niet in hoort", zegt Van Kleef.

Wat staat er dan volgens Van Kleef in die contracten wat niet zou moeten? "Bijvoorbeeld dat de rechten van de muziek in handen komen van de platenmaatschappij en niet in die van de dj zelf. Soms zijn ze die rechten dan voor veertig of vijftig jaar kwijt. Ook kan erin staan dat een onredelijk percentage van de inkomsten naar de maatschappij gaat. Dat zijn dingen die ouders moeten vermijden. We werken aan een modelcontract, zodat dj's kunnen zeggen: Ik heb een modelcontract van de Dutch DJ Foundation en ik wil dat jullie je daaraan aanpassen."

Ook managers proberen vaak een graantje mee te pikken van de onervaren dj's. Martin Garrix heeft onlangs gebroken met zijn management Spinnin' Records en met managementkantoor Music All Stars, omdat hij de rechten over zijn muziek wilde en die niet kreeg. "Managers beloven vaak rijkdom en bekendheid, maar geen reële dingen. Het is verstandig om vooraf te weten wat een manager precies gaat doen voor je, voordat hij 20 procent van je inkomsten opstrijkt. Jonge dj's kunnen eigenlijk alleen hun ouders vertrouwen, want alleen ouders hebben geen financieel belang bij hen."

De Foundation zocht de publiciteit op tijdens het Amsterdam Dance Event. "We willen het bewustzijn vergroten en er voor zorgen dat er een verandering plaats vindt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden