Weg met het taboe op een slechte adem

Hoogleraar: halitose goed te behandelen

"Luister eens, weet je dat je uit je mond stinkt? Daar kun je iets tegen doen." Deze uitspraak zou bijzonder hoogleraar tandheelkunde Edwin Winkel graag vaker willen horen. Het doorbreken van het taboe op een slechte adem is zijn belangrijkste doel. Gisteren hield hij in Groningen zijn oratie over halitose, de medische benaming voor een slechte adem.

Taboe?

"Het is verschrikkelijk wat ik in de spreekkamer zie. Mensen zijn hun baan kwijt, ze zijn gescheiden en hebben geen vrienden meer. Voor 60 procent van de mensen is het een taboe om over halitose te praten. Mensen zouden elkaar makkelijk moeten durven aanspreken en kunnen vertellen dat er een spreekuur voor is."

Sturen artsen hen dan niet door?

"Zeker de helft van de mensen die ik op het spreekuur zie, hebben allerlei onzinnige onderzoeken van de huisarts of de specialist gehad. Terwijl het probleem gewoon in de mond zit."

Halitose kan toch ook een oorzaak buiten de mond hebben?

"Ongeveer 90 procent van de mensen die zich melden op ons slechte-adem-spreekuur heeft een oorzaak in de mond. Dat kan met het tandvlees te maken hebben of met een aanslag op de tong. Dat kunnen we makkelijk behandelen met het gezond maken en reinigen van de mond."

En die 10 procent?

"Je kunt bijvoorbeeld een probleem hebben in de neus of in de longen. We zijn nu bezig met onderzoek naar een groep patiënten met 'blood born' halitose, dat waarschijnlijk te maken heeft met een enzym dat bij sommige mensen ontbreekt. We hebben er grote verwachtingen van, maar er is weinig geld beschikbaar voor verder onderzoek."

Hoe maak je het onderscheid tussen halitose die van binnen of buiten de mond komt?

"Met ruiken kun je heel eenvoudig bepalen of het probleem uit de mond komt of erbuiten. We laten iemand zijn adem inhouden en afwisselend door de neus en de mond uitademen. Zelf sta ik op tien centimeter afstand."

Hoe gaat het met die mensen die pas na jaren behandeld worden?

"Binnen een uur heb ik in kaart wat er aan de hand is. Mensen kunnen het bijna niet verwerken dat er zo makkelijk iets aan te doen is als het probleem al zoveel ellende heeft aangericht."

undefined

Zakelijke belangen

Winkels leerstoel wordt deels gefinancierd door de maatschap van de kliniek in Amsterdam waar hij zelf maat is. Vreemd misschien, wel volgens de regels.

Was Winkels wetenschappelijke werk ook volgens de regels? Het Universitair Medisch Centrum Groningen twijfelde. Winkels oratie zou anderhalf jaar geleden plaatsvinden, maar werd uitgesteld. Het UMCG wilde eerst uitzoeken of het wel door de beugel kon dat Winkel in een wetenschappelijk artikel een middel onderzocht van een bedrijf waarin hij zelf belangen had.

Dat liep met een sisser af. Winkel had wel zijn zakelijke belangen moeten melden, maar er waren geen aanwijzingen dat het onderzoek niet klopte.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden