Weg met het gedogen van hasj in Nederland

De beide paarse kabinetten hebben het mogelijk gemaakt dat soft drugs volop hun schadelijke werking kunnen uitoefenen. De enigen die hebben geprofiteerd waren de dealers. Daar moet nu een eind aan komen. Alle koffieshops dicht en geen medicinale hasj.

Kees Neeteson

Tot mijn verbazing blijft het meest bejubelde statussymbool van de paarse vooruitgangsdroom in deze politieke revolutie tot nu toe onaangetast: het softdrugsbeleid van de Nederlandse overheid. Als er enig gebied is waar de meerderheid van de Nederlandse volksopinie met voeten getreden en onwelgevallige informatie stelselmatig verzwegen wordt, dan is dat het domein van de cannabiscultus.

Op de valreep probeerde ex-minister Borst legale cannabisteelt voor medische doeleinden over de streep te sjorren, terwijl daar nauwelijks wetenschappelijk onderzoek over is en er geen aanwijzingen zijn voor positieve effecten van soft drugs in de gezondheidszorg. Integendeel. Recent onderzoek in Nederland laat zien dat bij toepassing van cannabis bij multiple sclerose er geen afname van klachten is. Onderzoek in Toronto laat een vijfmaal zo hoog risico op hartaanvallen zien bij mensen vanaf 45 jaar. In Nottingham werd cannabis minder effectief en minder veilig bevonden dan conventionele medicijnen voor pijnvermindering en misselijkheid bij behandeling voor kanker. Hetzelfde bleek in Genève, waar de patiënten klaagden over depressie, hallucinaties of paranoia. Een algemene klacht overigens bij alle 'medicinale' cannabisexperimenten.

Wie het internet afzoekt naar informatie over cannabis wordt overspoeld door commerciële websites van dealers die zich tooien met wetenschappelijk klinkende namen als het over 'medicinale' hasj gaat. Goed beschouwd zijn de dealers de enigen die baat hebben bij het Nederlandse gedoogbeleid. Daarmee is de overheid medeplichtig aan de bevordering van criminaliteit en het gelegenheid geven tot verslechtering van de gezondheid bij vele, vooral jonge, gebruikers.

Inmiddels is Nederland het centrum van grootschalige drugshandel over de hele wereld en is het internationaal geïsoleerd geraakt.

Wat zijn de feitelijke resultaten van dat gedoogbeleid in Nederland wat cannabisgebruik betreft? Een greep uit het cijfermateriaal. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne stelde dit jaar vast dat het softdruggebruik bij scholieren de laatste tien jaar met 30 procent is gestegen. Onderzoek van het Trimbos Instituut liet zien dat het cannabisgebruik van 1984 tot 1996 bij jongeren onder de 18 jaar verviervoudigd is bij jongens en driemaal zoveel werd bij meisjes. Bij kinderen van 12 en 13 jaar steeg het gebruik van nul naar vier procent bij jongens en drie procent bij meisjes. Het totaal gebruik bij alle jongeren vervijfvoudigde in die periode. De Arnhemse korpschef Daniel verklaarde in 1999 dat het aantal basisscholieren dat zwaar verslaafd is aan soft drugs onrustbarend snel toeneemt.

Er komt gelukkig steeds meer serieus onderzoek naar de gevolgen van cannabisgebruik, met name dat op lange termijn. Wetenschappers tonen een verband aan tussen schizofrenie en psychoses met cannabisgebruik. Er is samenhang gevonden met geweld en agressie, baby's van blowende vaders hebben tweemaal zoveel kans op wiegendood, rijgedrag wordt negatief beinvloed, cognitieve vermogens en waarneming nemen af, er is meer kans op depressie, suïcide en op het overgaan op zwaardere drugs, soft drugs zijn wel degelijk verslavend en kennen ontwenningsverschijnselen.

Nog enkele gloednieuwe onderzoeksbevindingen. De Canadian Medical Association Journal van 2 april: het roken van meer dan vijf joints per week verlaagt het IQ van de betreffende persoon. Australisch onderzoek in The British Journal of Psychiatry (2002): bij tieners tussen 13 en 17 jaar is er een verband tussen cannabisgebruik en depressie, gedragsproblemen, excessief drinken en gebruik van andere drugs. Een naar zij zeggen kwaadaardig patroon van samenhangende ziektebeelden. Een verslag in de British Journal of Obstetrics and Gynaecology (2002) meldt dat het gebruik van cannabis door zwangere vrouwen leidt tot een lager geboortegewicht bij de baby. Het roken van één joint is te vergelijken met dat van 15 sigaretten.

Tot besluit: softdruggebruik komt meer dan gemiddeld voor bij achterstandsgroepen en jongeren met problemen. Fysiek en psychisch kwetsbare mensen zijn extra gevoelig zijn voor de vele schadelijke neveneffecten van cannabisgebruik.

Vooral daarom dient een nieuw kabinet snel maatregelen te nemen waarmee het huidige gedoogbeleid verdwijnt en de beschikbaarheid van soft drugs zo minimaal mogelijk wordt. Hasjkoffieshops dienen te verdwijnen en de voorlichting zal ontdaan moeten worden van de paarse vooroordelen en manipulatieve informatieverstrekking. Cannabis als medicijn is geen gezonde optie. Het continueren van de huidige, voor volksgezondheid en maatschappelijk welzijn schadelijke situatie, die gedomineerd wordt door criminaliteit, betekent medeplichtigheid aan het veroorzaken van velerlei ziekteverschijnselen. Tevens zal het leiden tot het voortijdig overlijden van een onbekend aantal gebruikers aan onder meer kanker, door zelfdoding en verkeersongelukken.

Kees Neeteson is socioloog en was verantwoordelijk voor een huiskamerproject voor druggebruikers in Vlissingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden