Weg met die protocollen, laat de burgers meedoen

Pieter Winsemius. Beeld
Pieter Winsemius.

Nederland heeft de democratie goed geregeld, maar er ontbreekt iets aan: de inbreng en de betrokkenheid van de burgers. Daarom moeten burgers, beleidsmakers en politici op weg naar een 'doe-democratie', een model waarin de burger het uitgangspunt is van beleid.

Maaike van Houten

Denk vanuit de burger, dat is de centrale boodschap in het rapport 'Vertrouwen in burgers', dat de Wetenschappelijke raad voor regeringsbeleid vandaag presenteert aan demissionair premier Rutte. "Wie burgers wil betrekken, moet denken vanuit hun perspectief", schrijft onderzoeksleider Pieter Winsemius, onder meer oud-minister voor de VVD. "Burgers hebben uiteenlopende behoeften en kwaliteiten. Als daar onvoldoende rekening mee wordt gehouden, zullen (te) velen afhaken."

Winsemius' advies is gericht aan gemeenten, aan maatschappelijke instellingen én aan politici en ambtenaren in Den Haag. Die landelijke overheid doet er goed aan verantwoordelijkheden en taken 'terug te geven' aan de burgers - zoals het nu demissionaire kabinet van VVD en CDA voorstond.

Maar dat kan alleen als die landelijke beleidsbepalers daar een actieve bijdrage aan leveren, door gemeenten de ruimte te geven. Zodat de lokale bestuurders op hun beurt agenten, welzijnswerkers, leerkrachten, zorgverleners 'loslaten', die de burger daadwerkelijk een eminente rol toestaan bij de inrichting van de samenleving, dichtbij, maar ook verder van huis. Burgers zullen daarbij vast fouten maken, waarschuwt de WRR, maar liever corrigeren achteraf dan vooraf alles in regels en protocollen vastleggen.

De WRR beseft dat burgerbetrokkenheid geen nieuw fenomeen is. Maar 'het is voortdurend een verhaal van veel projecten, weinig leren'.

In de doe-democratie van WRR-lid Pieter Winsemius wordt de kennis en inzet van álle burgers benut, vanuit het idee dat burgers geen lastpakken zijn maar essentieel voor een levende democratie. Sleutelwoord is vertrouwen: van beleidsbepalers in burgers, en van burgers onderling.

Lees ook: Het gaat erom dat de vonk overspringt

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden