Weg met de EHS. Maar hoe heet haar opvolger?

Lezers bogen zich over een alternatieve naam voor de Ecologische Hoofd Structuur (EHS), de technocratische term voor aan elkaar verbonden natuurgebieden. Tijd voor de stembus.

Wie weet er een aantrekkelijke naam voor de o zo saaie Ecologische Hoofd Structuur (EHS), was vorige week op deze plek de vraag. We hadden al via Twitter de volgers van @Trouwgroen opgeroepen wervende termen te retweeten, maar ook de lezers van de papieren krant en site moesten daar ideeën over hebben.

Achtergrond van de oproep is de vaststelling dat de natuur voor het publiek veel te technisch is geworden. De bescherming van planten en dieren wordt gedomineerd door jargon van specialisten, die goochelen met 'beheerpakketten', 'gebiedscoördinatoren' en 'habitattypen'. Niet verwonderlijk dat het publiek dan afhaakt.

Wil het draagvlak voor natuurbehoud blijven, dan moeten de landschappen, soorten die beschermd worden en mensen die in de natuur werken weer bij de naam genoemd worden. Om de koe bij de horens te vatten, probeert Trouw eerst de benaming van de Ecologische Hoofd Structuur te vervangen: het netwerk van grote en kleine natuurgebieden waarin de natuur voorrang heeft en wordt beschermd. Als die term is gepopulariseerd, volgt de rest vanzelf.

Gelukkig werden we deze weken gesteund door Hans Wijers, de nieuwe voorzitter van Natuurmonumenten. "Mensen moeten weer emoties voelen bij natuur; weg met al dat gepraat over de Ecologische Hoofd Structuur, Natura 2000 en meer van dat beleidsjargon. Dat doet geen recht aan de fascinatie bij een mooi landschap of het zonlicht door de bomen. We moeten terug naar de basis", zei Wijers vorige week in de Volkskrant. Prima analyse, maar hij liet na ons een mailtje te sturen met suggesties.

Lezer Toine Cooijmans mailde wel, zelfs met een voorzichtige suggestie: de EHS zou 'Rijksnatuurnet' kunnen gaan heten, naar voorbeeld van het Rijkswegennet. Maar dan komt het: 'Toch pleit ik er voor om de term te houden zoals die is. De natuur is misschien inderdaad de laatste jaren te technisch geworden. Maar de term Ecologische Hoofd Structuur is al meer dan twintig jaar oud en de eerste tien à vijftien jaar had niemand er moeite mee. Aan die term ligt het niet, hoogstens aan de wijze waarop die in de loop der jaren invulling heeft gekregen.

'Die ietwat technocratisch invulling', vervolgt Cooijmans, 'is ook veroorzaakt doordat de natuursector (in de strijd tegen aantastingen en in strijd voor genoeg geld) steeds meer wetenschappelijk moest onderbouwen waarom dat toch allemaal nodig was.'

Het concept Ecologische Hoofd Structuur is ook ijzersterk, gaat Cooijmans verder. Er is (nog steeds) geen speld tussen te krijgen. Ook boeren, Bleker en andere tegenstanders van natuurversterking zijn altijd blijven erkennen dat die EHS als concept belangrijk is. "Er zitten ook voor de natuur vele risico's aan een nieuwe naam. Gedoe over wat er allemaal onder gaat vallen, opnieuw moeten beginnen bij naamsbekendheid, enz." Hij waarschuwt voor 'modieus gedoe' en vindt dat Nederland niet moet zwichten voor een tijdelijke dip in de politieke belangstelling.

Dank lezer Cooijmans, en zijn betoog snijdt hout. Maar het geeft geen antwoord op de vraag of het allemaal wervender kan. De volgers van Trouw op Twitter hadden al laten zien dat het wemelt van de termen die meer recht doen aan de Nederlandse natuurverbindingen.

Zij suggereerden onder andere Natuurnet en het Groene Web. Of de Groene Verbinding. Groene snelweg, Groennet, Greennet, Groenlijn, Groene brug, NatuurNet, Groene schakel, Groenplaats, het Groene Lint. Of groene verbinding(szone). Belangrijke Natuur Verbindingen (BNV). Nationaal Netwerk Natuur. Groene Infra, Groen Netwerk, Groene Ruggengraat. Natuurnetwerk. Het Groene Grid. De N3: Nationaal Natuur Netwerk. Of Nederlands Natuur Netwerk. Natuurnet (conform wegennet, spoornet). Natuurlint (NL). NatuurNet (NN). Rijksnet Natuur (RN). De Groene Brug. Iemand opperde zelfs 'de groene Schedel'. En wat te denken van 'Blekerweg'?

Tientallen lezers van de papieren krant en de site voegden daar deze week nog aan toe: groen platteland ('Daarmee ook tot uiting laten komend dat landbouw en natuur samen voor een leefbaar platteland moeten zorgen'); Groen Zwart op Wit ('Deze naam vestigt de aandacht op de noodzaak van samenhang tussen de 'zachte', kwetsbare kracht van de natuurontwikkeling en de 'harde' kracht van formele afspraken waaraan - in principe - niet meer getornd kan worden'). Een andere lezer suggereerde: 'Ik zou zeggen Natuurplan, met een hoofdletter, zoals Deltaplan, omdat het nog lang niet af is.'

De term 'klimaatzone' geeft volgens een lezer 'de urgentie en het doel aan van deze zones. Natuur bestendig maken tegen klimaatverandering'.

Een volgende inzender bedacht: "Als nieuwe naam voor de Ecologische Hoofd Structuur stel ik 'Ecologische Genen migratiezone voor Dier en Plant' voor. Poeh. Dan bekt 'Groene aders' beter. Of Natuurstelsel. Of Groene Graat. Of EHS Groene Delta. En opnieuw, en meerdere malen: NatuurNetwerk.

Nog één dan: Vrije Natuur Baan. Toelichting van de inzender: 'Vrije wildbaan is een bij natuurliefhebbers bekend begrip: een veld waarin wild vrij kan rondlopen. Natuurbaan verwijst direct naar autobaan, het bekendste stuk infrastructuur met zijn beeld van langszoevende automobielen op weg naar elders. En 'vrij' duidt op de gewenste vrije uitwisseling van dieren en planten in de EHS.' Daar is over nagedacht.

Het wordt tijd om één term te kiezen. De Groen-redactie van Trouw sprak haar voorkeur uit voor drie alternatieven, die we presenteren zonder de inzenders te noemen. Lezers en volgers kunnen de komende week via Trouw.nl/groen op één van deze mogelijkheden stemmen. Daarna gaan we de nieuwe naam aanbieden aan de sector.

Alternatieven voor de Ecologische Hoofd Structuur:
1 Het Groene Web

2 Nationaal Natuur Netwerk (N3)

3 Groene schakels

De digitale stembus is geopend!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden