Weg met de drones. Maar hoe verjaag je ze?

Fransen zijn pioniers op gebied van onbemande toestellen. Parijs verklaart die nu de oorlog.

Frankrijk opent de aanval op drones die 's nachts boven strategische plekken vliegen. Onder meer gps-ontregelaars en waterkanonnen zouden de ongewenste toestellen moeten stoppen.

Sinds eind vorig jaar werden zestig vluchten geteld boven aanslaggevoelige plaatsen. In 2014 ging het om kerncentrales, eind januari werden drones waargenomen boven de haven van Brest, waar nucleaire onderzeeërs liggen. De laatste weken was het raak in Parijs boven het Élysée-paleis, de Eiffeltoren en de Amerikaanse ambassade.

Drones zijn moeilijk uit te schakelen; de zone in het luchtruim tussen 50 en 100 meter hoogte is niet te beveiligen met de huidige middelen. De Veiligheidscommissie die onder toezicht staat van premier Manuel Valls, de SGDSN, spreekt van 'een gat in het racket'.

De SGDSN begint deze maand met experimenten met rook en laserstralen die de antenne van de op afstand bestuurbare apparaten onklaar moeten maken. Ook is er een miljoen euro beschikbaar om 'innovatieve ideeën' van bedrijven of particulieren te honoreren om drones te lijf te gaan.

Aanvankelijk werd aangenomen dat de vluchten het werk waren van groeperingen als Greenpeace, die willen aantonen dat de beveiliging van een bepaald potentieel doelwit onvoldoende is. De autoriteiten gaan er nog steeds niet van uit dat er terroristen achter zitten.

De opnamen die drones van minder dan 150 kilo maken, zijn niet precies genoeg om gedetailleerde informatie te verzamelen. Daarbij zijn de apparaten te klein om explosieven te vervoeren.

Toch wordt de zaak bijzonder serieus genomen. "Als een drone er in slaagt giftige stoffen te verspreiden dan zou dit, zelfs al kan het geen kwaad in de open lucht, een paniekreactie bij het publiek teweeg kunnen brengen", aldus de SGDSN.

Volgens de huidige wetgeving mag er 's nachts niet gevlogen worden met drones en is het ook overdag op veel plaatsen - zoals in de hele hoofdstad - niet toegestaan. Maar middelen om de verboden te handhaven zijn er nauwelijks. Tot nu toe zijn er weinig aanhoudingen verricht. Een journalist van Al Jazeera werd dinsdag veroordeeld tot een boete van duizend euro en zijn apparaat - waarmee hij boven het westelijk van Parijs gelegen Bois de Boulogne had gevolgen - werd in beslag genomen.

Videokanalen als YouTube, waar trotse drone-bezitters hun opnamen tonen van de Parijse monumenten, laten zien dat illegaal drone-vliegen eigenlijk al jaren gewoon is. Drones zijn een groot succes in Frankrijk: vorig jaar werden er zo'n 100.000 verkocht. In Parijs bestaan speciaalzaken en de jonge bedrijfstak geeft al werk aan drieduizend personen. De omzet wordt geschat op meer dan 100 miljoen euro per jaar.

Omdat sprake is van een kleine industrie waarin Frankrijk een pioniersrol speelt, waarschuwt de SGDSN voor de verleiding de wet flink aan te scherpen. Nu staat er op een overtreding een boete tot 45.000 euro en een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

Zicht op Frankrijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden