'Weg met al die verschillende palen, pijlen en wegwijzers op wandelroutes'

Samenwerking moet leiden tot minder verwarring bij wandelaars

Fietsknooppunten zijn overal in Nederland hetzelfde. Makkelijk herkenbaar, eenvoudig aan te passen. De Stichting Wandelnet kijkt er een tikje jaloers naar: zo moet het ook met de wandelpaden.

Wandelnet wil af van de ratjetoe aan kleuren, pijlen, palen, panelen en logo's. "Alle netwerken zijn verschillend in systematiek, bewegwijzering en onderhoud. Op de autosnelweg bestaan ook niet per provincie andere borden", legt projectleider Ankie van Dijk uit.

Om verwarring bij wandelaars te voorkomen en het ontwikkelen en beheren van routes makkelijker te maken, wil Wandelnet eenduidige markeringen en samenwerking tussen beheerders van routes.

De stichting, die de kwaliteit van het wandelen in Nederland stimuleert, onderzocht hoe de regionale netwerken in Nederland op elkaar aansluiten. Voor de studie 'Wandelnetwerken in beeld' vroeg Van Dijk vijftien organisaties die een netwerk ontwikkelden naar hun ervaringen. Wandelnet spreekt van een wandelnetwerk als een gebied tenminste vijftig vierkante kilometer groot is en er tenminste vijftig kilometer aan samengeknoopte wandelroutes liggen.

Probleem voor de ontwikkelaars is volgens Van Dijk dat die steeds zelf opnieuw het wiel moeten uitvinden. "Het samenstellen van een netwerk is arbeidsintensief. In voorbereiding, markering, financiering, onderhoud en marketing gaat veel tijd zitten. Aanbieders zouden moeten samenwerken door gebruik te maken van wat al bestaat. Het kan veel efficiënter."

De stichting wil een coördinerende rol spelen in een landelijke afstemming van bestaande en nieuwe netwerken. Van Dijk: "Toen het fietsknooppuntensysteem werd ontwikkeld, ging dat aanvankelijk ook met hobbels gepaard. Inmiddels heeft het Fietsplatform landelijke afstemming bereikt en staat het knooppuntensysteem als een huis. Datzelfde hoop ik voor de wandelnetwerken."

fiets&wandel Hoe wandelroutes in de Franse Jura en dwars door Servië ontstaan en worden onderhouden leest u in de jaarlijkse bijlage fiets&wandel, vandaag bij Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden