WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

- In De Wieden in St.Jansklooster zijn deze week twee speciale wandeltochten te maken, morgen (10-16 uur) een natuurdag voor gezinnen, en woensdagmiddag eentje die 'Kijk, een vlinder' heet (13.30 uur, 4-7 jaar)

- De Vereniging 'De Oeverlanden blijven' organiseert op vrijdag een vleermuizenexcursie in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Met dia's en uitleg vooraf (om 21 uur) in het leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperpad. Het is te hopen dat het een zwoele zomeravond is, want dan vliegen dwergvleermuis, laatvlieger en watervleermuis. Kosten 2,50.

- Vrijdag heeft het Fietsgilde van Tiel een fietsroute annex arrangement in de aanbieding, dat 'Kijkje in de rivieren' heet, en waarbij een bezoek aan het informatiecentrum Waal hoort. Kosten, incl. lunch, 25,-. Start om 10 uur bij de VVV-Tiel. Reserveren: 0344-616441.

- Wie vandaag of morgen de net uitgekomen Archeologische wandelroute 'In het voetspoor van de Lunterse boer' wil wandelen, kan het gidsje voor 4,95 kopen bij HRC De Lunterse Boer, Bosweg 85-87 in Lunteren. Dit restaurant is dit weekend startpunt van de wandelroute en er is een medewerker van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek aanwezig.

Langs kerken

Negen Waterlandse kerken nemen deel aan de manifestatie Waterland Kerkenland; per fiets of varend van kerk naar kerk, om daar een stukje fanfare, een jazzcombo, of een operazangeres te beluisteren. Op beide weekends zijn er tussen 12 en 17 uur (op het hele uur) optredens gepland, die ongeveer twintig mnuten duren. Een volledig overzicht is voor 1,- in alle kerken te koop, incl. fiets- en vaarroute. (Dit weekend: Broek in Waterland, Zuiderwoude, Uitdam, Marken en Monnickendam, volgend weekend worden de laatste drie plaatsen vervangen door: Holysloot, Ransdorp, Durgerdam en Zunderdorp.)

Zomerfestival

Bij de kunstenaarsateliers aan het Nieuwe Meer (bij Amsterdam-Nieuw Sloten) wordt vanaf vandaag drie weken lang het zomerfestival 'Archipel' gehouden - er drijven reusachtige plastieken op het water, en op onder andere di 18 en za 22/8 is de voorstelling 'Familie' mee te maken.

Bleek

Wie nog eens ouderwets de was op de bleek wil zien liggen (en met dit weer wordt het écht bleekwit) moet vandaag op de Zaanse Schans zijn, bij de traditionele wasdag op het Zonnewijzerspad (ca. 11-15 uur). Het Oudhollands jaarfeest zelf, waar dit een onderdeel van is, gaat de hele middag nog door.

Archeologisch wandelen

Vandaag en morgen kan er tussen 10 en 16 uur in de buurt van Lunteren gewandeld worden langs archeologische monumenten als de Germaanse Put, wallen van het Celtic Field en grafheuvels uit de bronstijd. Een speciaal gidsje van deze nieuwe TRAP-route Lunteren is voor 4,50 verkrijgbaar bij de start, hotel De Lunterse Boer.

Automobielen

Morgen arriveert (met een snelheid van niet meer dan 50 km/uur) de karavaan van de Classic Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen Rally - dat is een rally voor (meer dan 200) klassieke automobielen met een bouwjaar van vóór 1976. Vanaf 15 uur op de Boulevard van Scheveningen.

Rijtuigen

Ook morgen: de jaarlijkse Kastelentocht van Kasteel Huis Doorn, een tocht met meer dan 100 historische rijtuigen door de omgeving van Doorn. Om 9.30 uur verzamelen de rijtuigen zich op de Achterwei (om 12.15 hebben ze daar een tussentijdse pauze).

Eten in Rotterdam

Rotterdam maakt dit jaar een begin met wat een jaarlijks terugkerend traditie moet worden: een culinair evenement. In en rondom het Vrij Entrepot op de Kop van Zuid, do 18-23 uur, vr za 12-23 uur en zo 12-21 uur.

Buitenfilms

Twaalf bij twintig meter meet het scherm waarop tijdens het Apeldoornse filmfestival (vandaag t/m 22 aug.) in park Berg en Bos acht films vertoond zullen worden, waaronder Bean (zo) en Karakter (di). 16,- per avond, aanvang 21.30 uur.

Wandeltas

Rugzakken met educatieve inhoud klinkt niet erg aantrekkelijk, 'walkbags' is al een stuk beter: ze zijn vanaf oktober te huur (voor 5,-, met een borg van 50,-) bij de VVV's van een aantal vestingsteden. Vanaf woensdag al in Naarden, Brielle en Heusden. Er zitten spullen in als kompas, meetlint, stappenteller waarmee je die steden grondig kunt onderzoeken. P.S. Met één rugzakje kun je met z'n vieren (9-13 jaar) wel toe.

Wandelen in Utrecht

'Zo roerloos, zo gelaten moet mijn stad wel zijn'. Deze woorden van Jan Engelman zijn het motto van de literaire rondwandeling van de Stichting 't Gilde Utrecht, woensdag-avond om 19.30 uur. Aanmelden tussen 14-16 uur, 030-2343252. Kosten 5,-, kinderen 2,50.

Schermtoernooi

Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de schermsport: het schermtoernooi van vereniging Pallos bij Slot Zuylen, Tournooiveld 1 te Oud Zuilen, morgen vanaf 12 uur, met schermdemonstraties vanaf 13 uur.

Zonsondergang

Een Summernight-vaartocht met zonsondergang op zee. Over het Haringvliet, op de klipperaak Linquenda II, met een gids van Natuurmonu-menten. Woensdag, van 19 uur tot ca. 22.30 uur, voor 22,50, t/m 16 jaar 11,50. Vertrek vanaf Expo Haringvliet (0187-499913).

Jazz in Haarlem

Vijf dagen lang is Haarlem Jazz-stad, met een stuk of tien kleine podia door de stad en met de Grote Markt als epicentrum. Het festival begint dagelijks om ongeveer 16 uur, behalve op de eerste dag, woensdag, dan pas om 20 uur.

Kamelen

Komt dat zien: vier kamelen, vrijdag, op het strand bij Zoutelande. De kamelenrace is de opmaat voor een Caribbean Night die van 20 uur duurt tot middernacht.

De dag daarop maakt Zoutelande zich op voor het Beachvolleybal Toernooi, bij strandpaviljoen De Branding.

Zeil-veldslag

Donderdag begint de Battle of Amsterdam: dat is de wedstrijd voor zeilkampioenen om de titel 'beste allround zeiler ter wereld', op de Singel, in het hartje van de stad Amsterdam, waarbij reusachtige ventilatoren voor wind zorgen. (Vroege voorgangers van dit festijn zijn de feesten waarbij Romeinse keizers hun arena's lieten vollopen met water om zeeslagen na te bootsen, en waarbij het publiek pas tevreden was als het water rood kleurde...). De O'Neill Champions' Trophy duurt t/m volgende week zondag, op de Singel, ter hoogte van het Spui.

P.S.

Wie mee wil fietsen met de Friese Elfsteden Fiets 4-Daagse (25-28 augustus) heeft nog tot dinsdag de tijd om zich op te geven: VVV Sneek 0515-414096.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden