Weg in eigen land

Vakantie

Doen in Friesland

Pake of Beppe mogen gratis naar binnen bij de culturele doedagen van de Friese musea en archieven, van dinsdag tot zaterdag. Spelletjes, verkleden, zelf rondleiden of verhalen vertellen kan in Leeuwarden in het Fries Museum, Verzetsmuseum, Princessehof, Natuurmuseum, Frysk Letterkundich Museum, Dokumintaasjesintrum, Historisch Centrum en het Ryksargyf. In Sneek in het Scheepvaartmuseum, Museum Willem van Haren (Heerenveen) en Museum Smallingerland (Drachten). Website www.helppakedevantiedoor.nl.

Cartografie

Cartograaf John Eberhardt vertelt vrijdag 22 februari over de geschiedenis van kaarten maken, en het vervaardigen ervan: Nemo Wandelcafé, Buurthuis de Tweede Uitleg, Prinsengracht 688, Amsterdam (hoogte Vijzelstraat).

Verzamelbeurs

Verzamelend Nederland treft elkaar vandaag in Utrecht in de bovenzaal van Zalencentrum Maresca (Veemarktkhallen) met prentbriefkaarten, topografie, oude boeken en kaarten en een aparte beurs vervoer en techniek, met alles wat rijdt, vaart en vliegt. Entree 2 euro. Inl: 030-288 6891.

Duiken

In de Voordorphal van het Veemarktcomplex in Utrecht wordt volgende week vrijdag, zaterdag en zondag de duikbeurs Duikvaker gehouden. Er zijn activiteiten onder en boven water en verder veel informatie voor beginners en gevorderden. Open vrijdag van 18-22 uur, zaterdag en zondag de hele dag. Inl internet www.duikvaker.nl.

Nederlands landschap

Aan elkaar groeiende steden, langs de weg een kakofonie van schermen, bedrijven, restaurants, woningbouw en stukjes restgroen: het wordt er in Nederland niet mooier op. De overheid heeft tien grote projecten aangewezen in de nota 'Ontwerpen aan Nederland'. Hoe het ervoor staat met deze projecten is te zien in een tentoonstelling in het Nederlands Architectuurinstituut, van 17 februari tot 6 mei. Er zijn debatten en er is een discussie op internet: www.nai.nl.Architectuurinstituut, Museumpark, Rotterdam, 010-4401200, op maandag gesloten.

Buiten

Markelo: In de wintermaanden zijn de nesten van eekhoorns goed zichtbaar. IVN'ers vertellen vanmiddag over het rode knaagdier tijdens een twee uur durende eekhoornwandeling over de Herikerberg bij Markelo. De excursie begint om 14 uur op de vijfsprong bij de startbaan van de motorclub aan de Herikerweg in Markelo.

Waterland: Rubberlaarzen en een kijker zijn morgen nodig voor de tocht door Waterland met de boswachter. De wandeling gaat door nat grasland, langs de oevers van het Kinselmeer en over de Waterlandse Zeedijk naar de polder IJdoorn. De tocht begint om 9 uur op de wegsplitsing Uitdammerdijk en Durgerdammergouw in Durgerdam en duurt drie uur. Kosten 3,41 euro, kinderen 2,27 euro. Vooraf aanmelden op tel. 0299-655060.

Flevopolder: Staatsbosbeheer noemt de Stille Kern in de Flevopolder een van de ruigste natuurgebieden van Nederland. Morgen is in het Horsterwold een wandeling in 900 hectare natuur zonder wegen en paden. De drie uur durende wandeling begint om 13 uur; kijker en laarzen aanbevolen. Kosten: 2 euro. Van tevoren aanmelden bij boswachter André Wels, tel. 036-5229903. De minimumleeftijd is 12 jaar.

Drenthe: Speuren naar sporen in de Gasterse Duinen met de stichting Het Drentse Landschap. Vertrek om 14 uur van de parkeerplaats aan de Oudemolenseweg in Gasteren.

Roermond: Sporen van dieren zoeken tijdens een gezinswandeling van het IVN: morgen om 14 uur bij de Prins Bernhardmolen, Waterschei Melick.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden