weg in eigen land

De tentoonstelling ’Eten – tradities, taboes en delicatessen’ in Museum Volkenkunde Leiden brengt een enorme variatie aan onderwerpen met zich mee. Van het 19de-eeuwse schoonheidsideaal van een Japanse picknick tot de moleculaire gastronomie van tegenwoordig, van het project ’Hungry Planet’ van de Amerikaanse fotograaf Peter Menzel tot een bazaar voor ervaren foodies. Tot eind augustus 2007. En nu, tijdens de herfstvakantie, kunnen kinderen van 4-14 jaar extra veel komen koken en proeven, of alleen maar lekker luisteren (071-5168862).

Stallenweekend op Paleis het Loo – netter gezegd: het Koninklijk Staldepartement – verzorgt een presentatie met paarden en rijtuigen van H.M. de Koningin. U krijgt niet alleen uitleg over paarden en aanspanningen, maar ook over de bijbehorende organisatie en tradities. Vandaag en morgen 10-12 en 14-16u, www.paleishetloo.nl.

Morgen kun je meedoen met een Kids-Herfstdag op stadslandgoed de Kemphaan, Almere, 11-16u, www.kemphaan.nl.

Bij het Delfste Museum Nusantara mag je dinsdag op een echte gamelan spelen (workshop 14-15.30u, 7-11jr, 015-2602358).

Woensdag kun je in Museum Smallingerland Drachten je eigen thaumatrope maken. Wat dat is? Geen idee. Maar je komt het tijdens je eigen rondleiding zeker te weten (13, 14 en 15u, 0512-515647).

Het grote legofestival in de Zwolse IJsselhallen duurt t/m dinsdag: met veel actie en avonturen in de Afrika-hal (www.legoworld.nl).

En dan hebben we nog de Wetenweek, die duurt t/m woensdag (www.wetenweek.nl). Het thema is: Gebruik je energie. Een paar voorbeelden van wat er te doen is:

In het Natuurmuseum Nijmegen kun je ’luchtige proefjes’ doen, of eenvoudige helikopters en zeppelins maken van papier. De bijbehorende tentoonstelling ’Het hangt in de lucht’ (over alles wat met ’lucht’ te maken heeft) is te zien t/m 7/1.

Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum) houdt doorlopende demonstraties, en op het Meteorologisch meetveld-veld kun je bijvoorbeeld het water uit een namaakbui zien neerplenzen (wo 14-17u, www.wur.nl).

Het Delftse Techniek Museum geeft onder andere demonstraties van prothesehanden en waterpompen, en een workshop dijken bouwen (morgen 10-17u).

Ook de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg heeft morgen van 11-17u een uitgebreid programma, variërend van het meten van human energy tot het maken van zonnebootjes.

De vrijmetselaarsloge Licht en Vrijheid heeft ter gelegenheid van zijn 75-jarig bestaan een tentoonstelling ingericht: V’rijmetselarij in Eindhoven’, t/m 5/11, in Museum Kempenland Eindhoven.

Bovendien kunt u hier dit weekend ook nog de reizende expositie ’Ontdek het mysterie... van de vrijmetselarij’ zien, over de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.

Om naar uit te kijken: het grote Spellenspektakel in het Beursgebouw van Eindhoven. Drie dagen lang kun je de nieuwste spelletjes uitproberen. Met kinderopvang voor peuters, spelletjes voor kids en tieners, informatie voor hobbyisten en toernooigangers. 27-29/10 10-18u, www.spellenspektakel.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden