WEG IN EIGEN LAND

Landelijke Fietsdag Vandaag, om 9 uur, wordt op De Parade, naast de St. Jan in Den Bosch, het startschot gegeven voor de Landelijke Fietsdag. Een klein voorproefje voor de proloog en de eerste etappe van de Tour de France die hier deze zomer verreden worden. Bovendien viert Noord-Brabant haar 200-jarig bestaan met Den Bosch als hoofdstad. Over het hele land zijn ruim 360 startplaatsen en 225 speciaal voor deze dag uitgezette routes. Routebeschrijvingen ¿5,-, een deel van de opbrengst is voor de Nederlandse Hartstichting.

BIJDRAGEN: HENRIETTE BONARIUS; HENK VAN HALM; HARO HIELKEMA

Niet toevallig is het vandaag ook Molendag, en houden veel agrarische bedrijven open huis onder de motto's 'Welkom op de Boerderij' en 'Leef je uit met Groenten en Fruit'.

Onderzoeksreizen Zondag 12 mei wordt in kasteel Doorwerth door TAD Travel een voorlichtingsdag gegeven over onderzoeksreizen naar wolven en walvissen. Van 11 tot 3 uur zijn er dialezingen over reizen naar Oost-Polen (11 dagen) en de Schotse Westkust (8 dagen). Informatie tel. 053-4359585 (Jan Westerik).

De natuur in Vandaag: - De Grebbeberg in Rhenen is de locatie van een plantenexcursie van anderhalf uur van het IVN. Vertrek om 14 uur van de parkeerplaats bij het oorlogsmonument.

Morgen: - Op Moederdag houdt de Keukenhof in Lisse een Vroege Vogelochtend. Al om 6 uur gaat de poort open. De matineuze bezoekers betalen van 6 tot 8 uur ¿8,- entree: de prijs van een kinderkaartje. Tot 9 uur staat er een ontbijtbuffet klaar voor een tientje. - Het Zwillbrocker Venn ligt net over de grens ten oosten van Groenlo. Daar houdt het IVN een vogelwandeling. Verzamelen om 8.30 uur op het parkeerterrein bij de kerk van Zwillbrock. - Fietsen en wandelen door de Peel begint om 9 uur bij het clubgebouw van het IVN, Geeneneind 2a in Bakel. - Een zwerftocht van drie uur onder leiding van natuurgidsen start om 9.30 uur bij het ANWB-kantoor aan de Achterdoelen in Ede. - Het IVN Apeldoorn houdt een diersporenexcursie, die om 9.30 uur begint op de parkeerplaats bij Orpheus. - Een dagwandeling in de omgeving van de Sint Pietersberg en het Albertkanaal vertrekt om 10 uur van de kerk van Kanne in België (paspoort meenemen!). - Voor een fietstocht door de Byland moet men zich om 10 uur melden bij de IVN-gidsen, die op deelnemers wachten bij de patatkraam in Tuindorp. - 'Natuur in stad en dorp' is het thema van een stadswandeling van het IVN in Doesburg. Vertrek om 14 uur van de Paardenmarkt. - Uitdrukkelijk ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen is de wandeling van het IVN Sneek door het De Hooppark en de wijken eromheen. Om 14 uur van de ingang van het park bij het Rasterhofzwembad. - In Aalst heet een IVN-wandeling 'Hut van Mie Peels'. Natuurlijk begint die wandeling bij die hut, om 14 uur. - Het IVN Eemland houdt een wandeling in de Eempolders, geheel geschikt voor rolstoel en kinderwagen. Beginpunt is het parkeerterrein achter de Oude Kerk, op loopafstand van NS-station Soest-Centrum om 14 uur.

Maandag 13 mei: - Om samen met IVN'ers vogels te bespieden in de Jan Durkspolder in Oudega moet men om 19 uur bij de vogelhut zijn aan het einde van de Westerzanding, even buiten Oudega.

Dinsdag 14 mei: - '85 jaar Natuurmonumenten op Veluwezoom' is het thema van een excursie die om 10 uur begint bij het bezoekerscentrum Veluwezoom. Hij duurt ongeveer 4 uur. Vooraf aanmelden op 026-4951023. - Een fietsexcursie in en om Bergen begint om 19.30 uur bij café 't Woudje aan de Heerenweg tussen Bergen en Egmond. - In het Brediuspark in Woerden houdt het IVN een avondwandeling om 19.30 uur vanaf de Brediusschuur.

Donderdag 16 mei: - Drie uur lang dauwtrappen in de omgeving van de Mossel tijdens een fiets-/wandeltocht begint al om 5.30 uur op de parkeerplaats Drieberg tegenover pannenkoekenhuis De Langenberg te Ede. - In Boxmeer begint een excursie in het Maasheggenlandschap om 6 uur bij het gemeentehuis. - Een dauwtrapwandeling met het IVN in het dal van de Overijsselse Vecht in Hardenberg begint om 6 uur aan de Veldbrakenweg, een zijweg van de Rheezerweg links ter hoogte van de Rheezerbelten. - Dauwtrappen met Staatsbosbeheer kan in Appelscha (vooraf aanmelden 0516-432700), in Dwingeloo (0521-597323), in Ruinen (0528-251306) en vanaf Zwartemeer door het Bargerveen (0591-313572). Ze starten om 6 uur. Deelname ¿7,50. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Voor alle vier tochten belooft Staatsbosbeheer een stevig ontbijt na afloop.

Hemelvaartsdag Voor dauwtrapactiviteiten zie boven.

- Het is 16 mei ook Nationale Stoomtreindag. Alle stoomtreinen in Nederland rijden dan: in het noorden de STAR (Veendam-Stadskanaal-Musselkanaal vv), de EDS in het Veenmuseum te Barger Compascuum, het Industrieel Smalspoor Museum te Erica en de Museum Buurt Spoorweg (Haaksbergen-Boekelo). In het midden van het land de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (Apeldoorn-Dieren) en het Nederlands Spoorweg Museum in Utrecht. In het zuiden en zuidwesten rijden de RTM te Ouddorp van Ouddorp naar Port Zélande vv, de Stoomtram Goes-Borsele en de Zuid Limburgse Stoomtram Maatshappij (Schin op Geul-Simpelvels-Kerkrade). In het noordwesten de Stoomtram Hoorn-Medemblik, het Trammuseum Amsterdam en de Hoogoven Excursietrein. En tot slot, spiksplinternieuw: in het Zuidhollandse Valkenburg (bij Leiden) wordt het Nationaal Smalspoormuseum geopend. Er gaat een stoomtrein rijden langs het Valkenburgse Meer. Alle weekenden t/m 6 oktober, van 11-16 uur elk heel uur. Adres museum: J. Pellenbargweg 1. Tel. 071-5322438.

- Deventer heeft van 11-17 uur een groot Middeleeuws festival. - In Utrecht is een Stadsfeest, georganiseerd door de Universiteit en het Utrechts Studentencorps.

- Het Brabantse Lith viert de Maasfeesten, met als verrassendste onderdeel een geënsceneerde ramp op de Maas.

- In Woerden is van 13-16.15 uur een Paardendag, met o.a. dressuur, rijtuigen en Western Riding.

- In Zwartsluis zijn 16, 17 en 18 mei de Nationale Sleepbootdagen.

Outdoor Lekker wandelen, zwemmen of fietsen, leuk hoor, maar eigenlijk niet meer echt van deze tijd. Parachutespringen moeten we, diepzeeduiken en hondeslederijden. In rereatiegebied Rottemeren in Bergshenhoek kan dit weekend geoefend worden in de moderne buitenbezigheden, tijdens de Nationale Outdoor Dagen. Toegang gratis, maar wie aan ativiteiten wil deelnemen, betaalt ¿12,50 en mag dan alles uitproberen. andaag en morgen 10-18 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden