Weg in eigen land

Voor snelle beslissers

Prehistorische schildpad

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht organiseert morgen een zondagmiddaglezing over de schildpadden die zo'n 70 miljoen jaar geleden in de Limburgse Krijtzee rondzwommen, de Allopleuron en over de Elasmosaurus, een soort Limburgs monster van Loch Ness. Gratis voor museumbezoekers, aanvang 15 uur, www.nhmmaastricht.nl.

Nachtegalen

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert vanavond om 20 uur een nachtegalenexcursie in de Kennemerduinen. Nachtegalen komen in dit duingebied veel voor, dus het moet vast lukken er een paar te horen. Vertrek om 20 uur bij ingang Koevlak van de Kennemerduinen, Overveen. Tevoren aanmelden: 023-5411119. Toegangskaart verplicht.

Fort

In het Fort aan de Ham krijgt u morgen een voorproefje van de voorbereidingen voor het 100-jarig bestaan. Het fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, is morgen open van 11 tot 16 uur. Entree euro1,75, tot 12 jaar euro0,75, www.fortaandenham.nl.

Middeleeuws bier

Morgen een geestrijke demonstratie in het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven: bier brouwen. In de Middeleeuwen gebeurde dit in een soort grote beslagkuip, met een paar grote vaten voor het gistingsproces, en biertonnen om het bier uit te schenken. De hop voor dit bier werd in Nederland geïntroduceerd door 14de-eeuwse Hanze-handelaren. Het museum is open van 10-17 uur. Entree euro6,50, kinderen euro3,-.

Fietsroutes

Op Koninginnedag gaat de Route Betuws Fruit in première op de fietswebsite 'Fietsen Eén Twee Drie'. Met deze fietsroute bereikt de site (www.fietsen.123.nl) de mijlpaal van 1000 fietsroutes, waarvan 577 fietsroutes in Nederland. Op de site staat ook een 'Actuele Fietsagenda'.

Stolp

In het Grafter Raadhuis zijn vanaf vandaag foto's van stolpboerderijen in Graft-De Rijp en omgeving te zien. Er staat ook een blokken-model van een stolpboerderij waarmee bezoekers zelf kunnen experimenteren. Tot en met 26 oktober, open april-juni, september en oktober za en zo 13-17 uur, in juli en augustus ook di t/m vr.

Oranjeborrel

Traditiegetrouw is de Groningse Martinitoren op Koninginnedag open voor het publiek. Boven op de luizolder kunnen oranjevierders (tussen 11 en 17 uur) een glas heffen op de gezondheid van Hare Majesteit. Entree incl. oranjelikeur euro3,50, t/m 12 jaar euro1,50. De traditie van -clandestiene- borreltjes boven op de toren stamt overigens al van de zeventiende eeuw.

Kasteel van Breda

De Bredase VVV organiseert een rondleiding over het terrein van het Kasteel van Breda, waar de Koninklijke Militaire Academie gevestigd is. U bezoekt eerst het voorlichtingscentrum 'de Duiventoren' en daarna komt u onder andere in de onderaardse gang van het kasteel en in de tentoonstellingsruimte van het Huis van Brecht. euro4,50, t/m 13 jaar euro3,50 (legitimatie verplicht). Reserveren 0900-5222444.

Vluchtelingen

Tijdens het festival 'Onbegrensde Ontmoeting' over allerlei aspecten van de vluchtelingenproblematiek, dit weekend in Amsterdam, laten vluchtelingen zien wat zij de stad te bieden hebben, in woord en beeld, performances, korte films, chatsessies, foto-exposities, strips en cartoons, poëzie en dans. Met vanavond onder andere performances van New rootz en Untold en morgen een brunchconcert met muziek uit verschillende religies. Locaties: O-Niveau, het Bijlmerplein en Imagine IC in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden