Weg in eigen land

Sint buiten Misschien moet de Sint wel laarzen aan, als hij vanmiddag langskomt bij het Natuurmonumenten-bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster. Je mag vanaf 12.30 uur komen om een mooie tekening of iets anders voor hem te maken, en ook het bezoekerscentrum moet nog helemaal versierd woren.

De mooiste Sissi's

Morgen gaat in het VSB Circustheater de musical 'Elisabeth' in première en de hele boulevard verkeert morgen dan ook in Weense sferen. Met Apfelstrudel, Wiener mélange, koetsjes voor rondritten en een gratis Sissi-film in het Steigenberger Kurhaus Hotel. Ook wordt er een flaneerwedstijd gehouden waarbij de mooiste Sissi's en Franz Josephs een kans maken op gratis kaartjes voor de musical.

Vroege kerstman

Krap is Sinterklaas in het land of hij moet concurreren met de kerstman. In en bij Slot Assumburg te Heemskerk wordt vanaf volgende week donderdag tot en met zondag een Country Christmas Fair gehouden, waarbij uiteraard de kerstman aanwezig zal zijn. Tijdens de avonduren is het slot en de tuin waar de (verwarmde) tenten staan opgesteld feestelijk verlicht. De openingstijden zijn donderdag 18-22, vrijdag en zaterdag 10-22, zondag 10-18 uur. Toegang ¿15, kinderen 10-16 jaar ¿7,50. Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. - In de Voorste Venne, gelegen aan de Afrikalaan in Drunen, wordt volgende week een Kerst-special georganiseerd. De openingstijden van deze kerst-verkoopexpositie zijn vrijag en zaterdag 10-18, en zondag 10-17 uur (26-28/11). Entree ¿7,50, kinderen t/m 10 jaar gratis. - Een kerstmarkt die zich erop beroept de enige echte kerstman onder zijn dak te hebben is de Finse kerstmarkt (of: Joulumarkkinoille) in de Finse Zeemanskerk aan de 's-Gravendijkwal 64 in Rotterdam (bereikbaar met bus 170 of 171). Volgende week vrijdag (26/11) 15-21, zaterdag en zondag 12-18 uur. Ook in Amstelveen op zaterdag 4/12 van 10-16 uur in de International School of Amsterdam aan de Sportlaan 45.

Reuzen Agave

De medwerkers van de Hortus Botanicus in Amsterdam zijn in alle staten! De Agave latissuma Jacobi staat in bloei. Deze indrukwekkende kuipplant, die al 134 jaar lang in de Hortus verzorgd werd, bloeit maar één keer in zijn leven en sterft af na de bloei. Voor de acht meter hoge bloeistengel moest zelfs een provisorisch uitbouwtje op het dak van de kas gebouwd worden. De Hortus aan de Plantage Middenlaan is open ma tot en met vr van 9-16 uur, za en zo 11-16 uur. Entree ¿7,50.

Lichtjestour

Vorig jaar een groot succes en daarom dit jaar opnieuw: de 'lichtjestour' van Industrieel Toerisme Rotterdam. Een busreis langs scheepswerven, raffinaderijen, carterterminals, container- en massagoedoverslagbedrijven, en dat allemaal verlicht tegen de nachtelijke hemel. Een gids vertelt intussen over de geschiedenis van de Rotterdamse haven, van de begintijd als vissersdorp tot aan de nieuwe plannen voor de Tweede Maasvlakte. De tocht begint en eindigt op de Coolsingel, en halverwege, aan het einde van de Landtong, kunt u de benen strekken en krijgt u een glaasje wijn. Deelname kost ¿25,-. De tocht duurt van 19-21 uur en kan elke vrijdag gemaakt worden tot en met 30 maart 2000. Informatie ANWB/VVV 010-4023234/4135022.

Winterse vesting

Morgen om 12.30 uur staat er bij de VVV van het vestingstadje Naarden een gids klaar voor een vijf kwartier durende winterwandeling door de historische binnenstad. Kosten: ¿1,50.

Wandeling in Enschede

In Enschede kunt u een interessante Gilde-stadswandeling maken door de wijk Pathmos, een traditionele Enschedese volkswijk met een oorspronkelijk karakter. In de wandelroute zijn een paar tentoonstellingen over de wijk opgenomen, onder andere in het Badhuis, in de toekomstige winkel van de Volkswoning en in de Buurtwinkel. Gidsen van de Volksuniversiteit wandelen mee. Wandeldata: nog vandaag, morgen, dinsdag en donderdag (25/11) om 11 en 14 uur. Opgave bij de Stichting Welzijn Ouderen 053-4320122. Kosten ¿2,50.

De natuur in

- Natuurwandelingen van het IVN: vandaag langs de Renkumse Beek en het bos, om 14 uur van de parkeerplaats bij de boerderij Everwijnsgoed tussen Bennekom en Renkum. Morgen om 9.45 uur door De Palmen aan de noordkant van het dorp Meppen, met auto's (meerijders/carpooling) om 9.15 uur van NS-station Emmen; door het landgoed Varenna, om 14 uur van de parkeerplaats van restaurant Goudreinet, Oude Arnhemseweg in Beekbergen. Maandag: door het Lierderholt, om 14 uur van de Arnhemseweg bij de Spoekweg in Beekbergen, aangegeven met IVN-borden. Volgende week zaterdag van 10-14 uur werkochtend met excursie in de omgeving van Joure, verzamelen aan de Tramwei bij de afslag naar de A7 en sauna De Woudfennen bij Joure.

- Op stap met de boswachter van Staatsbosbeheer: vanmiddag twee uur lang door het dal van de Goorloop, een natuurontwikkelingsproject met gagelvelden en ondoordringbare broekbossen, om 14 uur van de parkeerplaats van eetcafé Dennenlucht, Witrijt 20 in Bergeyk (aanmelden bij de VVV Eersel, tel. 0497-513163; ¿5,-); morgen vijf uur varen en wandelen in het Nationaal Park De Biesbosch, om 12.30 uur van het Biesbosch Informatie Centrum in Drimmelen (aanmelden tel. 0162-682233; ¿22,-, kinderen ¿14,50).

Landschap in beeld

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan gaf Staatsbosbeheer twaalf kunstenaars - voor elke provincie één - de opdracht om hun favoriete natuurgebieden vast te leggen. Het resultaat is een bijzondere reeks grafiek, die het kleurrijke Nederlandse landschap prachtig in beeld brengt. Deze werken zijn tot en met 31 december tentoongesteld in Kasteel Groeneveld in Baarn. Groeneveld is van dinsdag tot vrijdag open van 10-17 uur, op zaterdag en zondag van 12-17 uur.

Verteldiner

Het Zuiderzeemuseum organiseert in de donkere wintermaanden een aantal 'verteldiners'. Dat zijn viergangendiners opgeluisterd met spannende historische verhalen en opgediend in de historische entourage van het voormalige VOC-pakhuis 'Het Peperhuis'. Een van de vertellingen, getiteld 'Het leven is een tranendal', gaat over een ijselijke tocht naar de Noord, en over Achab, de kapitein die jacht maakte op Moby Dick. Een andere vertelling, 'Toen de wereld nog plat was', handelt over een Indiëvaarder, compleet met verstekelingen, schipbreuk en muiterij. Er is nog plaats volgende week donderdag (25/11), en verder op , en op 18 maart. Theater plus diner kosten ¿75,-, inclusief bijbehorende expositie. Reserveren 0228-351135.

100 dingen

Van paperclip en pil tot tandenborstel, jukebox en Harley Davidson: in de Gemeentebibliotheek aan de Oudegracht in Utrecht worden de 100 nuttigste, vermakelijkste, handigste en verschrikkelijkste vindingen van de afgelopen eeuw tentoongesteld. De tentoonstelling '100 in een tent', die is vormgegeven door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, wordt volgende week donderdag (25/11) geopend om 14 uur.

Biotoop-aquaria

Op de Aqua-terra hobbybeurs van de jubilerende Haagse natuur- en aquarium Minor is een minitentoonstelling te zien van achttien mooie biotoop-aquaria. Vandaag tot 22 uur en morgen 10–18 uur in partycentrum Zichtenburg in Rijswijk. Toegang fl 7-, kinderen fl. 3.-

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden