WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

- Een voorjaarswandeling door het Vondelpark van het IVN Amsterdam begint om 12 uur bij de ingang bij de brug tussen de Eerste Constantijn Huygensstraat en de Van Baerlestraat. - Anderhalf uur duurt een wandeling door het Ulvenhoutse Bos. Gidsen leiden rond door een deel van dit oude bosgebied, waar bosanemoon, speenkruid en tjiftjaf de lente aankondigen. Vertrek om 14 uur van restaurant 'De Fazanterie' in Ulvenhout.

- Nog meer lente tijdens een wandeling in de Oisterwijkse Bossen: een wandeling van Vereniging Natuurmonumenten, die begint om 11 uur vanaf bezoekerscentrum Oisterwijk, 013-5219209. Kosten: ¿5,-.

Dinsdag

De padden trekken in het donker naar de Leemkuil in Rhenen, waar ze paren en eitjes afzetten. Met het IVN Veenendaal kun je ernaar gaan kijken (rubberlaarzen aan en zaklamp mee). De excursie begint om 18.30 uur op de parkeerplaats Kwintelooyen bij het Julianaziekenhuis. Informeer van tevoren of de excursie doorgaat, tel. 0318-522583. Bij ongunstig weer gaat geen pad op weg!

Woensdag

Bij het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden zoeken kinderen woensdag vanaf 14 uur naar restjes winter. Kosten: ¿3,-. Van tevoren aanmelden: 026-4951023

Cafés - Het fiets- wandelcafé van het NIVON-Rotterdam, Dirk Smitstraat 76, organiseert morgen om 12 uur een informatie-/werkbijeenkomst over de enige 'wildwater-rivier' van Nederland en Vlaanderen: de Maas.

- Nemo, vereniging van vrije wandelaars en maker van een voetpadenplan voor de stad Amsterdam, houdt volgende week zaterdag in het Wandelcafé (in buurthuis De Tweede Uitleg, Prinsengracht 688 te Amsterdam) een debat over wandelen in en om Amsterdam. Aansluitend is er een stadsrandwandeling van Abcoude naar Amsterdam; de start is 11 uur, kosten ¿5,-. Aanmelden bij Nemo 020-6817013.

- Dezelfde vereniging Nemo organiseert volgende week zondag, in samenwerking met Nivon, SLAW en Te Voet, een 'knelpuntenwandeling' tegen onnodig fietspaden-asfalt op Twentse zandpaden. Een begeleide actie-wandeling van tien kilometer begint om 12.30 uur bij het NS-station Oldenzaal (ook een individuele wandeling is mogelijk).

Paaskamp De Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie, een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en de 25 jaar, organiseert paaskampen op Schiermonnikoog, in Emmen (speciaal om roofvogels te bestuderen) en in het Dwingelderveld (zoogdieren). De kampen kosten ongeveer ¿13,50 per dag en de eerste en de laatste dag tellen samen voor één dag. Bel voor informatie het landelijk bureau van JNM, 030-2368925.

Een dak voor de fiscus Vóórdat het nieuwe belastingkantoor van Cees Dam, aan de Wilhelminahof in Rotterdam, officieel geopend zal worden, houdt het ArchiCenter, in samenwerking met het Belastingmuseum een excursie door het gebouw. Ook vroegere bedrijfspanden van de belastingdienst worden op de excursie aangedaan: donderdag, van 13.30 tot 16.30 uur, beginpunt VVV Rotterdam. ¿15,- incl. bus, koffie en entree. Reserveren verpicht: 010-4023233.

Op dit zelfde nummer kunt u reserveren als u met een architectuurrondrit door Rotterdam mee wilt doen: er zijn nog drie mogelijkheden: 5 april, 3 mei, 7 juni.

Bedevaart Onder de naam 'Een bedevaart van allure' levert de VVV-Heuvelland een compleet pakket met informatie, wandel- en autoroutes: genoeg voor een verblijf van minstens een paar dagen. Erbij hoort een themamiddag die er als volgt uitziet: een bezichtiging van het Redemptoristenklooster van bedevaartplaats Wittem, een wandeling met gids van Wittem naar Wahlwiller, een bezoek aan het romaanse kerkje aldaar, en een optreden van de plaatselijke Schola Cantorum. Plus koffie met vlaai en lunch-voucher, voor ¿49,50. Prijs voor alleen de thema-middag: ¿14,75. Volgende week zaterdag is de eerste themamiddag van dit 'bedevaart-pakket' (begint om 13.30 uur in Wittem). Er volgen nog twee andere in april. Dergelijke arrangementen zijn er ook rond het thema 'Limburgs Vakwerk' en Molens in het Heuvelland'. Voor informatie: VVV-Heuvelland 043-4551346.

Paastoestanden - Wie wil weten hoe Fabergé zijn beroemde gouden eieren maakte kan vandaag en morgen terecht op de Paaseierenmarkt in de Hogeschool Larenstein, Larensteinselaan 26, op de grens van Arnhem en Velp. Toegang ¿5,-.

- In Hotel de Zwaan, Langestraat 2 in Delden heeft de stichting Tilia bloemen en kunst verenigd tot 'Paaspraal'-expositie, vr 15-21 uur, za en zo 11-17 uur.

Stoomschip Gratis een kijkje nemen op het honderd jaar oude stoomschip 'Succes'. Dit luxueuze schroefaangedreven passagiers-stoomschip ligt vandaag van 11 tot 16 uur aan de IJsselkade in Kampen. Elk uur is daarbij het scheepsstoomorgel te horen - de enige 'calliope' in Europa. Om 16 uur vertrekt de Succes voor een twee uur durende tocht. Deelname daaraan kost ¿35,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden