Weg in eigen land

Maïsdoolhof

Klooster en herberg

Op de plek van de Amsterdamse wijk de Jordaan stond in vroegere eeuwen het 'overoude en vorstelijcke' Karthuizerklooster (gesticht in 1392). Het werd tijdens de Beeldenstorm vernield en later opgevolgd door een paar herbergen waar -volgens de dichter Bredero- een heel eigen taaltje werd gesproken. Op een aantal zaterdagen kunt u een wandeling maken langs plekken die te maken hebben met de voorgeschiedenis van de Jordaan. Vandaag, 9/8, 13/9 en 11/10, van 11-13 uur; aanmelden: mieke.krijger@wanadoo.nl of 020-6244695, euro6,-.

Kinderfietsroute

Fiets je eigen echte kinderfietsroute. Een spannende fietstocht in de omgeving van de Drentse boswachterij Schipborg. De route heet 'De Zilveren Dolk' en is 17 kilometer lang. Voor kinderen van 6 tot 13 jaar (plus begeleiders); route- en opdrachtenboekje bij de VVV's in de buurt en bij de Pannenkoekenboerderij in Gasteren, euro2,50. (Bewegwijzerd en met speelmogelijkheden.)

Gezegende schepen

Een bijzondere kerkdienst: morgen tijdens de open dag van de klipper Stad Amsterdam, die in Delfzijl ligt afgemeerd ter gelegenheid van het nautische evenement DelfSail. Tijdens deze dienst, met zang van een Russisch-Bijzantijns koor en het Scheldeloodsenkoor, worden de schepen gezegend (Blessing of sails). Zondagavond vanaf middernacht worden de schepen van DelfSail uitgezwaaid tijdens een feestelijke Parade of sails.

Vierdaagsefeesten

In het kielzog van de Nijmeegse wandelvierdaagse: morgenavond het beroemde Gevelconcert op de Grote Markt, met dweilorkesten muciserend vanuit een aantal ramen en de Nijmegenaren meezingend uit volle borst.

'Muziek en Kunst in de Kerk' in de Grote of St.Stevenskerk. Met elke dag een 'Masterconcert' en een expositie van o.a. de nieuwe 'Nijmegenprent'. De kerk is open zo 14-18 en 19-22 uur, ma 10-18, di-vr 12-18 uur, entree euro2,50, bij concerten euro4,50.

Dinsdagavond: 'De Waal in Vlammen', een spectaculaire heteluchtballonnenshow plus vuurwerk boven de Waal (het programma begint om 20 uur, het vuurwerk vanaf 22.30 uur).

Zaartpark

Volgende week zaterdag organiseert de gemeente Breda samen met de IVN een rolstoelwandeling in het Zaartpark, het mooiste park van Breda. Vertrek om 14 uur vanaf de brug einde Julianalaan tegenover het Van Sonsbeekpark. Graag aanmelden vooraf: 0161-224628 of graspieper@wxs.nl.

Vestingstedendagen

De binnenstad van Bergen op Zoom is t/m zondag het toneel van troubadours, soldaten, roofvogels, boogschutters en andere 'bysondere luyden'. Hoogtepunt: het vestingspektakel vandaag om 20.30 en morgen om 14 uur. Toerisme Bergen op Zoom, 0164-277482, heeft alle programmagegevens.

Poppenhuizen

Arnhem is poppenhuisstad. In juli en augustus wordt in de grote Eusebiuskerk de tentoonstelling 'Poppenhuizen met een verhaal' gehouden. Met onder andere een kabinetshuis van achttien kamers, rondleidingen en inloopworkshops. T/m 31 augustus di-za 10-17, zo 12-17, euro7,-, www.api-holland.com.

Verder:

Wedstrijden schapendrijven (sheepdogtrials) vandaag en morgen in Toldijk, vanaf 7.30 uur. Aan de avondfietstocht 'Poëzie van Hunebedden' werkt dit jaar, naast declamateurs en sprekers ook een zangeres mee. Elke donderdag t/m 28 augustus vanaf 20 uur. Reserveren: Hunebedden Informatiecentrum, 0599-236374.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden