WEG IN EIGEN LAND

La Bella Franceschina

Homerus

Ieder jaar op Pasen wordt er in het Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg een historisch stuk opgevoerd. Dit jaar wordt dat een enscenering van verhalen uit Homerus' Odyssee. De voorstellingen vinden plaats ieder uur vanaf 12 uur en duren steeds een halfuur. Voorstelling plus bezichtiging van het kasteel: fl.10,-, kinderen half geld.

Kunst met Pasen

De Stichting Kunstcentrum Weert organiseert opnieuw een atelierroute op tweede paasdag. In het gemeentemuseum De Tiendschuur, dat als vertrekpunt dient, exposeren de deelnemende kunstenaars met een of twee recente werken. Tussen 11 en 13 uur kunnen bezoekers hier een rondleiding krijgen. In een brochure (fl.2,50) zijn de ateliers van alle twintig kunstenaars in een route (per fiets of auto) aangegeven.

Jonge dieren

Artis organiseert op tweede paasdag een speurtocht langs jonge dieren: jonge stokstaartjes, een jonge guanaco (ooit één gezien?), een jong kameeltje, een watoessikalfje, en noem maar op. Ook het broedmachinehuisje, waar je zelf eieren kunt zien uitkomen, is weer open. Je kunt de informatieve speurtocht afhalen in de winkel van het Planetarium. Als je hem helemaal goed invult ontvang je na afloop een aardigheidje. Artis is geopend van 9 tot 18 uur. Vanwege preventieve maatregelen tegen mond- en klauwzeer is de kinderboerderij gesloten.

Fort De Bilt

Op tweede paasdag tussen 11 en 15 uur is het Herinneringscentrum Fort De Bilt open. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen van alles te weten komen over het verzet in de Tweede Wereldoorlog. In de bomvrije kazerne krijg je een een educatieve videoband te zien en vervolgens ga je met een routekaart op pad om van alles zelf te bekijken. Toegang gratis. Meer informatie: 030-2723500 of www. vredeseducatie.nl

Varen met Pasen

* Sneek houdt traditiegetrouw op tweede paasdag een open dag. Zes watersportbedrijven - haast allemaal met schepen in aanbouw - openen hun deuren voor bezoekers. Tussen verschillende bedrijven rijden pendelbussen.

* Op eerste paasdag kunnen zeilliefhebbers terecht in de haven van Muiden voor de jaarlijkse open dag van Hollands Glorie. De traditionele zeilschepen liggen afgemeerd aan de Herengracht. Op enkele zeilschepen en op de salonboot de Lelie kunt u voor fl.7,50 een vaartocht maken op het IJsselmeer. De tochten beginnen om 11.30, 13, 14.30 en 16 uur.

Survival sensatie

Recreatiepark Hemelrijk in het Brabantse Volkel start het voorjaar met de nieuwe 'Outback Survival Sensatie', het eerste outdoor touwenparcours in West-Europa met een bovenrail (dus extra veilig en geschikt voor kinderen die 1.40 meter of groter zijn). Tot 30 april is Outback Survival alleen in het weekend open, daarna tot 1 september dagelijks. Het all-in tarief bedraagt fl.12,50. Het recreatiepark zelf is dagelijks open vanaf 10 uur. Info: 0413-272987.

Orchideeën

De tropische kassen, de oude Oranjerie en nieuwe subtropische Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden veranderen met Pasen in een orchideeënzee: tot en met dinsdag wordt hier een grote orchideeëntentoonstelling gehouden. Voor dit evenement hebben de leden van de Nederlandse Orchideeën Vereniging, de botanische tuinen in Nederland, België en Duitsland en diverse kwekers hun mooiste planten beschikbaar gesteld. Orchiade 2001 is open van 10-18 uur. Entree fl.12,-.

Zeewolven

Vanuit de koude wateren van het noordelijke Noorwegen heeft een roedel zeewolven de verre tocht naar Nederland gemaakt - onder speciale klimatologische en wateromstandigheden welteverstaan. Zeewolven hebben een vraatzuchtige reputatie. Het is de vraag of dat terecht is. Ze zien er in elk geval niet vriendelijk uit, zoals te constateren valt tijdens een bezoek aan het Zee Aquarium van Bergen aan Zee. Op beide paasdagen open van 10 tot 18 uur.

De natuur in

* Morgen geeft de Stichting Vrienden van het Amsterdamse Bos een excursie over de Koenenkade langs de zuidelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer. De wandeling begint om 13.30 uur bij het Bosmuseum achter boerderij-theeschenkerij Meerzicht.

* In samenwerking met de VVV Hasselt biedt Staatsbosbeheer de gelegenheid van woensdag 18/4 tot en met 28/4 (behalve op 22/4) de unieke groeiplaatsen van de wilde kievitsbloem in de uiterwaarden van het Zwarte Water te bezoeken. Dit natuuruitstapje per boot wordt gecombineerd met een culturele wandeling door de historische hanzestad Hasselt. De dag begint om 9.30 uur bij de VVV in Hasselt, en duurt tot 16 uur. Er wordt ge luncht aan het Zwarte Water. Neem een kijker mee om de weidevogels goed te kunnen bekijken Aanmelden VVV Hasselt, tel. 038-4771600. Kosten fl.40,-.

* In het Eindhovense Milieu Educatie Centrum aan de Genneperweg 145 is tot en met 1 juli de tentoonstelling 'Dassen in het donker' te zien, - die titel verwijst naar het feit dat wij mensen de das hebben gedwongen in plaats van overdag 's nachts te gaan leven. De bezoeker komt terecht in een mysterieuze nachtelijke sfeer, in een dassenburcht, waar je de geuren ruikt die een belangrijke rol spelen in het leven van een das. In de tentoonstelling zijn ook spelletjes en speurtochten opgenomen. Het centrum is open di-vr 9-17 uur, za-ma 13 -17 uur.

Eendenkooien

In het Streekmuseum Crimpernerhof in Krimpen aan de IJssel is een tentoonstelling ingericht over eendenkooien, over hoe ze werken, hoe ze ontstaan, en over de functie van het - onmisbare - kooikershondje. Er worden op afspraak excursies georganiseerd naar een eendenkooi. Kinderen kunnen bovendien deelnemen aan een heuse workshop 'Houten eenden beschilderen' (kosten fl.10,- per kind, leuk voor bijvoorbeeld een partijtje, tel. 0180-514866). Het museum is open di-za 14-17 uur en tweede paasdag. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 mei.

Grensoverschrijdend varen

Woensdag kunt u gratis mee op een van de boten die de Euregio Rijn-Waal samen met een aantal rederijen inzet om kennis te maken met de grensoverschrijdende vaarmogelijkheden tussen Duisburg en Arnhem/Nijmegen. U kunt kiezen uit zeven verschillende vaartrajecten op de Rijn en de Waal. Met uw toegangskaart kunt u bovendien een museum bezoeken of deelnemen aan een stadswandeling. Gratis toegangskaarten zijn - wat Nederland betreft - verkrijgbaar bij de VVV's van Arnhem, Nijmegen, Ede, Wageningen, Gendringen en Zeddam.

Al dan niet toegankelijk?

Wie aarzelt over toegankelijkheid of afgelasting in verband met mond- en klauwzeer kan onder andere de websites www.holland.com of www.lekkerweg.nl raadplegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden