Weg in eigen land

Literaire tuin

Motorbikes

Een show met bijzondere motorfietsen en bijbehorende spullen is dit weekeinde te bezoeken in Autotron Rosmalen. Deze indoorbeurs 'MotorSale 2002', is vooral voor liefhebbers die graag zelf bouwen aan hun motor. Open vandaag van 10-20 uur, morgen van 10-18 uur. Entree 12 euro.

Folly's

'De folly's' is het thema van de maandelijkse wandeling van Bezoekerscentrum De Watermolen, die morgen door park Sonsbeek voert. Een folly is een grappig of gek gebouwtje zonder duidelijke functie. Deze bouwwerken vinden we in tuinen die gekenmerkt worden door de Engelse landschapsstijl. Start om 13.30 uur vanaf het bezoekerscentrum. De Watermolen, Zijpendaalseweg 24a, Arnhem.

Smartlappen

Smartlappenzangers hebben treurige namen, zoals Hasjee Royaal, Tranen met Tuiten en Les Miezerabullus. Ze hebben vanaf vrijdag 15 november hun Smartlappenfestival, in Utrecht. De optredens zijn in cafés, en restaurants in de binnenstad. Het festival duurt tot zondagavond. Informatie: VVV: 030-2360020. Internet: www.smartlappenfestival.nl

Luchtvaartspektakel

Nog één keer staat de Aviodome-koepel op Schiphol letterlijk bol van de meest uiteenlopende luchtvaartitems: vandaag en morgen van 10-17 uur op de Nationale Luchtvaartbeurs. Er is van alles te vinden, van boeken en modellen tot heuse straalmotoren! Vanmiddag vinden de Nationale Vliegtuig Herkennings Kampioenschappen plaats. Voor de beste 'spotter' van Nederland valt er een ballonvaart te winnen!

Informatie op tel. 020-4068000. Bezoekers kunnen parkeren op de parkeerplaats P15 achter de Aviodome. Het museum ligt op 12 wandelminuten afstand van het NS-station Schiphol.

Sint Maarten

Sint Maarten is de patroonsheilige van de stad Utrecht. Vandaar dat die dat rond 11 november in rep en roer is. Morgen vertrekt op het Domplein vanaf 13 uur, ieder halfuur, tot 15.30 uur een Gilde-wandeling met als thema 'St. Maarten rond de Dom'. Vertrek bij standbeeld Jan van Nassau. Duur: 1 uur. Prijs: 2,30 euro (kinderen en U-pashouders korting). Kaartverkoop vanaf 12 uur.

Maandag 11 november luidt vanaf de Domtoren om 8 uur de St. Martinusklok. Om 15.30 uur is er een lampionoptocht vanaf het Domplein door de binnenstad naar het Stadhuis. En van 18-18.45 uur geeft stadsbeiaardier Arie Abbenes vanuit de Domtoren een carillonconcert. Om 21.30 uur is er een feestelijke St. Maartensluiding van de Domklokken door het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

Leidse zondagwandeling

Groeien er speculaaskruiden in de Leidse Hortus? Op de maandelijkse zondagwandeling kun je op zoek naar typische Sinterklaas smaakmakers in de tropische kassen. Naast speculaas worden ook cacao en bisschopswijn ook op hun ingrediënten bekeken. Begeleidster Femke Frietema is specialist in botanische verhalen waarin planten worden gebruikt bij de bereiding van spijzen en dranken. Aanvang 12 uur bij de hoofdingang van de Hortus botanicus, Rapenburg 73. Kosten 5 euro (entree, begeleiding, koffie en thee), 3,50 euro met MJK.

Info: 071-5277249 / www.hortusleiden.nl

Tuin ontwerpen

Een eigen tuinontwerp maken lijkt vaak vooraf niet zo moeilijk, maar eenmaal ermee bezig, zijn er allerlei valkuilen. Wie weet is er hulp tijdens de Informatie- en Praktijkdagen 'Het Tuinontwerp' in De Tuinen van Appeltern op 9, 10, 16 en 17 november. Adres: Walstraat 2a, Appeltern.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden