WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

- Morgen wandelt de Vereniging voor veldbiologie KNNV door de Amsterdamse binnenstad. Onderwerpen zijn de gierzwaluwen, de archeologie en de oudste waterwegen van Amsterdam. Vertrek om 10 uur vanaf het Lieverdje op het Spui. Tevoren opgeven: 020-6764871.

- Het IVN Eemland houdt morgen een cultuur-historische wandeling over eng en brink in het dorp Soest. Vertrek om 14 uur van het parkeerterrein van de VVV Soest (dicht bij het NS-station Soestdijk).

- Natuurgidsen van het IVN Delft nemen morgen belangstellenden mee naar de Tweemolentjesvaart en de Nootdorpse Plassen, om 14 uur van theeschenkerij 'Rieten Dak' aan de Middenweg in Delft.

- De vijf uur durende vaarexcursie, morgen, van Staatsbosbeheer 'Het andere Sneekermeer' voert langs de mooiste plekjes van dit natuurgebied, en is geschikt voor rolstoelgebruikers - alleen missen die de korte wandeling die ook op het programma staat. Aanmelden: VVV-Oudemirdum 0514-571767. Zelf lunch meenemen. Start om 11 uur bij Waterpoort Sneek; kosten 12,50.

- Maandag om 9.15 uur begint een IVN-wandeling door de uiterwaard Meinerswijk. Plaats van vertrek is de Drielse Dijk (bus 6, halte Westerveld). Onderweg koffie in de Steenen Camer.

- 'Vijfentwintig jaar na de storm' heet de wandeling van Staatsbosbeheer, woensdag, door de bossen van Odoorn. Start om 14 uur Exloërkeet, Boslaan, Exloo (0591-549847, 2,50).

Skatemeerdaagse

Nog tot en met morgen duurt de Brabantse inline skatemeerdaagse - de eerste in Nederland. De deelnemers rijden vandaag naar Eersel; morgen voert de tocht van Eersel naar de finish in Eindhoven, voor een laatste ereronde. Heel de binnenstad van Eindhoven is voor dit schaats-feest afgezet.

Hortulanus

Het is dit jaar vier eeuwen geleden dat hortulanus Cluyt, de assistent van de beroemde botanicus Clusius, overleed. Cluyt schreef het boekje 'Over de Bijen', waarvan een herdruk te koop is bij de portier van Leidse Hortus en op de milieu- en bijenmarkt, die vandaag op de nabijgelegen Sterrenwachtlaan gehouden wordt. Er is een Cluyt-wandeling uitgezet, die langs de Clusiustuin voert, waar bijvoorbeeld de medicinale gewassen stonden die Cluyt als apotheker nodig had. (Een hortulanus zorgt voor het technische bestuurder van een hortus.)

In de oranjerie van dezelfde Hortus houdt de Vereniging Succulentia vandaag haar cactus- en vetplantenbeurs.

A en A

- De jaarlijkse aardbeienfeesten van Zundert (vandaag 2-4 en morgen 10.30-18.30 uur) zijn opgesierd met bloemencorso en kermis.

- De aspergeliefhebbers worden morgen in Twente verwacht voor een Twentse Asperge-fietstocht. Start tussen 10 en 14 uur vanaf de parkeerplaats van Hotel Rest. De Zwaan in Delden; inschrijfgeld 5,-.

Wereldkinderfeest

Het Wereldkinderfestival presenteert morgen in het Utrechtse Vredenburg: Circus Ethiopië, een groep professionele artisten van 10 tot 25 jaar. Plus nog veel meer internationaal muzikaal spektakel. Aanvang 13.30 uur, entree 15,-.

Byzantijns

De negentien koepels tellende neo-byzantijnse St. Johannes de Doper-kerk in Waalwijk mag donderdag uitgebreid bekeken worden: inschrijven bij de plaatselijke VVV (0416-332228, aanvang 14 uur, 5,-). Ook mogelijk op 25/6.

Veel tuinen

- Vijf tuineigenaren (bij 17de eeuwse huizen) in Bronkhorst houden vandaag en morgen (ook 20 en 21/6) open dag 11-17 uur. Passepartout voor 10,- in Herberg de Gouden Leeuw.

- Morgen is het open dag (11-16 uur) in de wilde tuin van Frater Willibrordus in de Leo-Stichting in Borculo.

- In de Kruidentuin (open t/m september wo t/m zo 10.30-16.30 uur) van Kasteel Middachten in De Steeg staan aromatische, geurende en nutskruiden, 90 soorten in totaal. ù Walcheren had tot 1944/1945 de bijnaam 'Tuin van Zeeland'. Dinsdag wijdt de Stichting Zeeland Oranjezon een compleet middagprogramma (met ook een bus-excursie) aan deze benaming, in de kapel van Hoogelande te Grijpskerke. Aanmelden: 0118-581507.

- Kruidenkwekerij Het Blauwe Huis te Ruinerwold vertelt volgende week zondag (21/6) over haar biologisch-dynamische werkwijze. Open 10-17 uur. Rondleidingen en work-shops van 12-15 uur.

- In Bingerden zijn Internationale kwekerijdagen (volgend weekeinde, vr 13-18 uur, za zo 10-18 uur; entree 15,-).

- Onder de verzamelnaam 'Noordwijk Tuinkunst' zijn er de tuindagen, volgend weekend, in het historische centrum van Noordwijk-Binnen (VVV Noordwijk 0900-2020404).

- In de Amsterdamse Hortus Botanicus wordt dinsdagmiddag om 16 uur het plantenperk de 'Garden of Mirrors' ge-opend - als feestelijk voorschot op de Gay Games in augustus.

Kano

Een van de nieuwe eilanden in het Tjeukemeer, De Tsjûkep“le, wordt dit weekeind alvast, onofficieel, in gebruik genomen door kanovaarders. Vandaag is er tot 16 uur een kanomarkt op het terrein van Tiekano in Delfstrahuizen en om 17 uur trekken de kanoërs en masse op naar het nieuwe eiland.

Cellen

De faculteit Scheikunde van de Universiteit Utrecht houdt vandaag open dag: bijvoorbeeld het onderzoek naar de bouw van complexe eiwitcellen komt daar aan de orde. Tot 16 uur in het F.A.F.C. Wentgebouw.

Wonen in Friesland

De volkshuisvesting van de laatste eeuw in Oosterwolde en Appelscha vormt in juni het thema van het project Monument van de Maand in Friesland. Van vervenershuisjes en woningwet-woningen tot de hedendaagse volskhuisvesting komen aan bod in tentoonstellingen, lezingen en wandel- en fietsroutes in het Zuidoost-Friese veengebied. Zo kunt u bijvoorbeeld morgen (ook op 28/6) met een gids het Fochteloërveen in en is er een foto-expositie over de leefomstandigheden in het veen te zien in Appelscha. Meer informatie bij de Stichting Kultuur en Toerisme, tel. 058-2122451.

Micro

Vanaf woensdag herbergt Dordrecht vijf dagen lang het Internationaal Micro Festival, met poppentheater-groepen uit alle delen van de wereld. Informatie: 078-6140342.

Zonnewende

Het Observatorium Robert Morris in Flevoland is de plek om volgende week zaterdag in de vroege uurtjes de zomerzonnewende te vieren. Bewegingskunstenaar Frans Custers opent de reeks feestelijkheden (met ook muziek van bijvoorbeeld de Braziliaanse band Samambaia) om 5 uur; schrijver/beeldend kunstenaar Jan Wolkers leest rond de opgang van de zon voor uit eigen werk. De toegang tot het evenement 'Sunsation '98' is gratis. Het Observatorium ligt aan de Swifterringweg, hoek Houtribweg, tussen Lelystad en Swifterbant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden