WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

Morgen:

- Open dag van 10 tot 15 uur op het natuurterrein Klarenbeek van de natuurvereniging De Ruige Hof, Abcouderstraatweg 77, Amsterdam Zuidoost.

- IVN-excursie in de heemtuin Molenwijk in Amsterdam, om 10 uur van het eindpunt van bussen 35, 37 en 38 aan de Stellingweg.

- Excursie over zaden en vruchten van de Vereniging 'De Oeverlanden Blijven!' in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Verzamelen om 11 uur in het veldstudiecentrum 'De Waterkant'. Gratis voor leden en donateurs. Anderen betalen ¿2,50.

- Paddestoelenexcursies van het IVN in Heeze (N.B.): in het Kasteelbos, om 13.30 uur van de parkeerplaats aan het einde van de Boslaan, en in de Herbertusbossen, om 14 uur van het crematorium in Heeze.

- Paddestoelenexcursie van het IVN in de bossen van Slangenburg bij Doetinchem, om 14 uur op de parkeerplaats bij het kasteel.

- IVN-wandeling in het Voorpark van Het Loo bij Apeldoorn, met een aparte jeugdactiviteit, om 14 uur van de hoofdingang van het paleispark aan de Amersfoortseweg.

- Een dorpswandeling in Waalre laat Oud-Waalre zien, om 14 uur van de bibliotheek aan de Markt.

- Het IVN organiseert een stenenzoekwandeling op de heide van Blaricum. Vertrek tussen 14 en 16 uur van de schaapskooi bij het parkeerterrein van restaurant De Tafelberg aan de Boissevainweg.

Maandag:

Wandeling door Immerloo van het IVN Arnhem, om 9.20 uur van winkelcentrum Vredenburg aan de Groningensingel. Bereikbaar met bus 5, koffie bij Het Duifje.

Zaterdag 21 september:

Fietsexcursie met IVN-gidsen van 2,5 uur over de geschiedenis van het landschap om Sneek. Ook wordt af en toe stilgestaan bij de wilde planten in berm en sloot. Om 9.30 uur van NS-station Sneek.

Hondentriathlon

Het heet een hondentriathlon, maar aan de bijbehorende plaatjes te zien wordt er van de baas (m/v) ook enige inzet verwacht: samen moeten zij 120 meter zwemmen, 12 kilometer fietsen en 1200 meter lopen. Morgen vanaf 9 uur op het terrein van K.C. Pampus aan de Weteringweg in Almere.

Corso's

- In Tiel gaat vanmiddag om 13.30 uur het Fruitcorso van start. Vijftien praalwagens, beplakt met fruit, groenten en zaden, rijden twee keer een parcours door de stad, en zijn de rest van het weekend te bezichtigen.

- Door Frederiksoord trekt vandaag het Floraliacorso. De wagens, volgeprikt met dahlia's, beginnen te rijden om 14 uur.

Wadd'nNacht

Vanavond vindt buitendijks op het Wad bij Zwarte Haan, boven St. Annaparochie, een muziek-, dans en lichtmanifestatie over het Wad. Aanvang 20.45 uur, toegang ¿10,-.

Boekenmarkten

- Kampen zet vandaag, op Open Monumentendag, niet alleen veertien monumenten open, maar houdt tevens een boekenmarkt, een literaire manifestatie en viert op de Koggewerf aan de IJsselkade een middeleeuws feest.

- Christelijke boeken, nieuw en tweedehands, in de Veluwehal in Barneveld vandaag tot 17 uur op de CLK- Boekenbeurs. CLK staat voor 'Christelijk Lektuurkontakt' maar er is ook muziek te koop. Toegang gratis.

- Den Bosch heeft op de Parade de laatste buitenboekenmarkt van dit seizoen. Met veel antiquarische boeken. Van tien tot vijf.

Pianolaconcerten

Muziek op pianorol van Claude Debussy himself. In het Pianola Museum, Westerstraat 106 in Amsterdam, klinkt morgen om 12 uur Debussy's muziek van pianorollen die de componist zelf en tijdgenoten van hem hebben ingespeeld. Toegang ¿12,50. Reserveren aanbevolen: 020-6279624. Op zaterdag 28 september, om 20.15 wordt dit concert herhaald. Reserveren is mogelijk vanaf een week van tevoren.

Blaasfestival

In Austerlitz wordt morgen het Heikneuter Blaasfestival gehouden, van 12-18 uur. Met tien orkesten, van big bands tot dweilorkesten. Toegang gratis.

Tuinverlichting

Vandaag en morgen van 10-23 uur, branden in de Informatietuinen Appeltern (Waalstraat 2a in Appeltern) duizenden lampen, spots, fakkels, kaarsjes en 'open vuren' tijdens het jaarlijkse Lichtweekend. Toegang tot deze tuinverlichtingshow tien gulden, na 18 uur ¿7,50.

Dierentuinvoordeeltjes

- Artis is in de maand september traditiegetrouw goedkoper toegankelijk: volwassenen betalen ¿13,-, kinderen van 4-9 jaar ¿8,50.

- Zes dierentuinen bieden van 15 september t/m 31 oktober voor senioren een verzorgd Dagje Dierentuin Plus, met koffie, lunch en thee voor ¿31,-. Inf.: Noorder Dierenpark, 0591-618800.

Voor de freaks

- 'Rijwiel met hulpmotor', heten ze officieel. En er is zelfs een Rijwiel Hulpmotorclub Nederland. Die bestaat 12,5 jaar en houdt daarom morgen een oude brommerparade in het Openluchtmuseum in Arnhem. Nieuwelingen van na 1960 mogen niet meerijden. Tussen 10 en 13.30 kan het publiek de mooiste of bijzonderste rijwiel uitkiezen.

- 's Middags vanaf 13 uur nemen de oude auto's het over. Want 100 jaar geleden kwam de eerste auto op de Rijnkade in Arnhem Nederland binnen, en ook dat moet gevierd worden. De oudste automobielen die het Openluchtmuseum zullen binnenrijden zijn een Peugeot 3 uit 1894, een Audibert uit 1896 en een De Dion Bouton uit 1898. Tot 16 uur.

- En dan is er weer een hoop gestoom. Het Nederlands Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk te Medemblik organiseert dit weekend 'Smederijdagen': de grote kolengestookte stoomketel zet alle bedrijfsvaardige machines in werking. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik maakt vanwege de Open Monumentendag extra ritten. En van het stoomgemaal Halfweg draaien vandaag en morgen de zes grote schepraderen op volle toeren; in het opgestuwde water zullen wildwaterkanovaarders hun stunten vertonen.

Vestingwandeling

Morgen om 12.30 uur is er weer een wandeling met gids door het vestingstadje Naarden. Vertrek vanaf het VVV-kantoor op het A. Dortsmanplein.

Zeeuws koken

De Stichting Educatief Toerisme Zeeland Oranjezon organiseert kooksessies o.l.v. een chef-kok waarbij vooral Zeeuwse producten aan bod komen. Zaterdag 21 september staat de vis centraal, op woensdag 9 oktober schaal- en schelpdieren. Inl. en aanmelden: 0118-581507.

IJ-Zeilen

Zaterdag 21 september houdt de Vereniging Museumhaven Amsterdam voor de vijfde keer een zeilmanifestatie voor klassieke zeilende bedrijfsvaartuigen op het IJ. Tjalken, klippers aken etc. houden onder vol zeil een parade. Bij westenwind van Buitenhuizen over het Noordzeekanaal en het Ij naar het KNSM-eiland; bij oostenwind van het KNSM-eiland en het IJ naar Buitenhuizen. Meevaren kan, op het IJ-veer uit 1927, kaartjes (à ¿15,-) zijn te bestellen op werkdagen van 9- 12 bij het GVB, 020-6831691. Op het balkon van het Open Haven Museum, KNSM-laan 311, wordt van 14-16 uur uitleg gegeven over de zeilschepen en hun manoeuvres. Vrijdagavond vanaf 18 uur komen de schepen aan aan de Surinamekade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden