WEG IN EIGEN LAND

De natuur in Vanmiddag:

Morgen: ù Elk jaar houdt het IVN Alphen aan den Rijn een rondleiding door het Vogelpark Avifauna, waarbij vooral gekeken wordt naar inheemse vogels. De excursie is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Vertrek om 9 uur van de ingang van Avifauna aan Hoorn 6. Toegang f 4,50 (incl. koffie).

ù De excursie (op het natuurterrein Klarenbeek) van na-tuurvereniging De Ruige Hof gaat over het thema 'kringlopen' en begint om 14 uur ('s ochtends vanaf 10 uur zijn vrijwilligers voor riet of wilgen welkom). Abcouderstraat-weg 77 in Amsterdam Z.O.

ù De maandelijkse VVV-wandeling door vestingstad Naarden begint morgen om 12.30 vanaf de VVV aan het A. Dortsmanplein (f1,50).

ù En verder houdt het IVN Haarlem een strandexcursie in Zandvoort (vertrek om 12 uur van het voormalige strandpaviljoen Zuid aan de Boulevard Paulus Loot); gidsen van het IVN Apeldoorn vertellen over het landgoed Bruggelen bij Ugchelen, tijdens een wandeling die begint om 14 uur van de parkeerplaats Englanderholt in Ugchelen; en op maandag organiseert het IVN Arnhem een wandeling door Klarenbeek (verzamelen om 9.15 uur bij de Opstandingskerk aan de Rozendaalseweg)

Plek

In Kasteel Groeneveld in Baarn is tot 1 juni een vierkante kilometer van Bunnik te zien (RD-coördinaten x=142/143, y=454/453): het gebied van 'de Stichtse Lustwarande', met in de directe omgeving een half miljoen mensen die er graag willen wandelen of fietsen of anderszins recreëren. Over dit gebied is, in samenwerking met het VPRO-radioprogramma 'De Plek', een tentoonstelling georganiseerd waarin onder meer de plannen worden getoond die de Landinrichtingscommissie heeft opgesteld om het gebied zo in te richten dat alle betrokken partijen - boeren, recreanten en de natuur - er beter van worden. In de Orangerie van Kasteel Groeneveld, di-vr 10-17, za zo 12-17.

Ook een vierkante kilometer van Maartensdijk (met de nieuwe herindelingsplannen voor het dorpscentrum) is als 'Plek' nog tentoongesteld. Plekken in de Krimpenerwaard en in Leiden zijn in voorbereiding.

Beurzen voor freaks

ù De Nederlandse Vereniging van Muntenhandelaren houdt haar 'Holland Coin Fair', vandaag en morgen (11-17 uur), in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag.

ù Ook vandaag en morgen: de Karperbeurs Carp'98 in de IJsselhallen in Zwolle, waar nationale en internationale karper-coryfeën aan meewerken (10-16 uur, entree f12,50, kinderen gratis).

Poppengoed

In het Westfries Museum in Hoorn staan tientallen poppenhuizen met hun historische poppengoed opgesteld voor de tentoonstelling 'Klein behuisd', die te zien is t/m 13 april. Het poppenhuis 'Juliana Anno 1910' uit de museumcollectie is speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd.

Indonesische flora

De 65(!)-ste Westfriese Flora heeft Indonesië als thema. U kunt zich van en naar het NS station laten vervoeren per Indonesische 'becak'. Voor deze fietstaxirit betaalt u f2,50. De Bovenkarspelse bloembollenshow duurt tot en met vogende week zondag. (Entree f15,-, kinderen f5,-).

Groen leven

Wie geïnteresseerd is in ecologische leefvormen en alles wat daar bij hoort, zoals biologische architectuur, 'zelfvoorzienersgereedschappen' als graanmolens en oliepersen, of afvalwaterzuivering kan terecht op de thema-middag van de vereniging Netwerk Ecologisch Landelijke Kernen(NELK). Op het programma staat ook de presentatie van de brochure 'Aanbevelingen voor het Revitaliseren van Landelijke Gebieden'. Volgende week zaterdag 21/2 van 14 tot 17 uur op Landgoed Stoutenburg (bij het Franciscaans Milieuproject Stoutenburgerlaan 5) bij Amersfoort. Toegang gratis.

Stokers gezocht

Volgende week zaterdag organiseert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een Open Huis voor nieuwe vrijwilligers. Wie de functie van machinist, stoker, buffet-medewerker of iets anders ambieert, is welkom tussen 10 en 15 uur in het stoomtramstation aan de Van Dedemstraat in Hoorn.

Pootjes en haartjes

In het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam zijn de schilderijen, tekeningen, zeefdrukken en installaties van Doro Krol te zien die samen 'Het Dierenkabinet' heten, en waarin de huidstructuren - pootjes, haartjes, puntjes en gaatjes - van allerlei dieren tot nieuwe combinaties en vormen aanleiding geven. Dit Dierenkabinet was eerder te zien tijdens het Oerol festival en in Natuurmuseum Nijmegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden