weg in eigen land

Misschien is het niet helemaal wat je verwacht op Dierendag, maar bij het Leidse Rijksmuseum van Oudheden staat dit weekeinde alles in het teken van dierenmummies. Je kunt je meegebrachte knuffel zelfs – naar Egyptisch voorbeeld – mummificeren met meters verband.

Kom morgen luisteren naar verhalen over heldhaftige dieren in het Legermuseum in Delft. Je mag ook zelf een dapper dierenverhaal voor de camera vertellen. Morgen start bovendien de dappere dieren-verhalenwedstrijd – aan de slag dus.

Veel asiels houden een Open Asieldag. Sommige morgen (zoals De Hargahoeve in Schiedam, met een fancyfair), andere op zondag (bijvoorbeeld die in Krimpen a/d IJssel, met een boekenmarkt).

Nederlandse waterwegen en -weggetjes zitten vol stuwen en gemalen om het overal verschillende waterpeil op orde te houden. Maar die obstakels vormen ook een belemmering voor de palingtrek. Zondag kunt u meedoen met de Palingtocht, een 30 km lange fietstocht (of korter) in Roermond en omstreken, te beginnen bij de ECI waterkrachtcentrale. Start: 10-13u; www.reinwater.nl.

Het Textielweekend 2008 in Tilburg wordt extra kleurrijk: een aantal kleurspecialisten is aangetrokken voor het thema Colourful. Verder: het Audax Textielmuseum presenteert projecten van het TextielLab, de Fontys Hogeschool organiseert een symposium, het ROC Modelyceum komt met een textielmarkt en er is een royaal aanbod van workshops (onder meer Pimp je kleding). www.textielweekend.nl.

Museum Volkenkunde in Leiden start met een maandelijkse reeks zondagmiddaglezingen. De eerste lezing van het seizoen, getiteld Sluiers, gaat ver terug in de geschiedenis en vertelt over kledingvoorschriften, kuisheid en bescherming. Toehoorders kunnen bijvoorbeeld zelf een boerka uitproberen. Zondag 15.30 uur; euro10,-.

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert zondag een Paddenstoelendag, in samenwerking met Staatsbosbeheer, op landgoed Elswout aan de rand van Haarlem (10.30- 16u, www.ivn.nl/paddenstoelen).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden