Weg in eigen land

Chique rijtuigen

Tuinen

In Aalsmeer en Uithoorn/De Kwakel zijn dit weekend 18 privé-tuinen open voor publiek, vandaag van 10-16 uur, morgen 12-16 uur. Plattegronden zijn verkrijgbaar op Legmeerdijk 233 Amstelveen, J.P. Thijsselaan 11 in Aalsmeer en Boterdijk 109 De Kwakel.

In Langbroek zijn vandaag van 10-17 uur drie kasteeltuinen open: de Hof van Walenburg, de kasteeltuinen van Lunenburg en Hindersteyn. Met een passe-partout, voor ¿22,50 te koop bij de VVV in Doorn en Wijk bij Duurstede, kan men de tuinen in, maar ook gratis gebruikmaken van de pendelbusjes naar en tussen de tuinen.

De Informatietuinen Appeltern houdt vandaag en morgen een plant- & stekweekend. Deskundigen geven uitleg; kwekers, zowel profs als hobbyisten, hebben planten te koop.

Rondje IJmond

Voor snelle beslissers: een speciaal IJmond-ticket is vandaag te koop (¿10,-) waarmee je van alles kunt doen, met de bus van Uitgeest naar de speciale feestelijkheden in Heemskerk en Beverwijk, vanaf Beverwijk met de stoomtrein over het Hoogovensterrein, daarvandaan met de draagvleugelboot naar Velsen en de Beverwijkse bazaar enz enz. Kortom een kompleet Rondje IJmond. Van 10 tot 16.30 uur. Verkoopplaatsen: het Naco-kantoortje op het Pontplein in IJmuiden, restaurant Het Schip in Beverwijk (de halte van de draagvleugelboot) en in de bus.

Skaten

Bij Beekse Bergen is de Brabantse Skate Meerdaagse in volle gang. Vandaag zijn er tochten naar Eersel. Morgen gaan de skaters van Eersel naar Oirschot. Info bij o.a. VVV Tilburg 013-5351135.

Folk

Het Achterhoekse dorp Barchem herbergt een internationaal folkloristisch festival, vanavond vanaf 19 uur, en morgenmiddag vanaf 13.30 uur geven alle groepen een voorstelling. Wie het leuk vindt kan morgenochtend om 10 uur een kerkdienst bijwonen waar alle groepen, in hun kostuums en met hun muzikanten, aanwezig zullen zijn. Kaarten voor het feest ¿15,-, kinderen ¿5,-.

Wind

De zomerexpositie van museum de Koperen knop 'Uit en in de wind' is gewijd aan tenten: experimentele tenten van kunstenaars, waarvan een aantal ook al te zien was op Documenta X in Kassel. (Dat is het 'uit' van de titel, het 'in' slaat op de vaandels, die er ook te zien zijn.)

Vliegen

Je moet wel diep in de buidel tasten, maar het ziet er superspannend uit: een Eerste-vliegles-arrangement georganiseerd door de VVV Weert en de Vliegschool op Kempen Airport, op zaterdag 3, 17 en 31 juli, van 10-16.30 uur. Voor ¿295, - inclusief lunch. Aanmelden via VVV Weert 0495-536800.

Tour des Chats

Wie geen kattenliefhebber is, zou het alsnog worden. Tien weken lang zitten ze overal in de Achterhoek, de Liemers en Münsterland. Ze hangen aan de muur van een galerie, ze zitten in een beeldentuin, ze maken muziek, ze zitten op het water. De Kat in de Kunst, de Kat in de Boekenstad, katten-fiets- en katten-autoroutes, tot en met de musical Cats, op 29 augustus in Bredevoort, alles staat vermeld in het Tour des Chats-programmaboek dat voor ¿5,- bij de Achterhoekse VVV's te koop is (en dat je alleen al om alle poezenillustraties zou kopen). De grensoverschrijdende Tour des Chats duurt de maanden juni, juli en augustus.

Leidse Waterdagen

Leiden gaat dit weekend te water. Wie een eigen bootje heeft kan de Elfstegenpuzzeltocht gaan varen. Er varen orkesten door de grachten, in de watertaxi wordt 'O Sole Mio...' gezongen, op die manier doet Leiden een poging om Amsterdam als Venetië van het Noorden naar de kroon te steken. Een potje spuitvoetbal in de grachten en palingrokers op de Beestenmarkt zijn een Hollandse toevoeging aan de feestelijkheden, ter ere van de opening van de gerestaureerde Zijlpoort.

Langs verstilde kloosters

Het middeleeuwse Utrecht was een stad van kerken en kloosters, tot het stadsbestuur in 1580 de openbare uitoefening van de katholieke godsdienst verbood. Elke dinsdagavond tot en met 13 juli kunt u wandelen met VVV-gids langs de overblijfselen van deze kloosters. Meewandelen kost ¿10,-. Reserveren is mogelijk tot dinsdagmiddag 16 uur, bij de VVV, 0900-4141414.

Kortweg:

In Lelystad begint vandaag een watersportweekend (in Lelystad Haven) én een skûtsjes-race op de Flevoland Batavia-Cup (bij de Houtribsluizen).

In Harderberg kun je vandaag nog net het staartje van het heteluchtballonnenfestival meemaken.

Stoomtrein Goes-Borsele presenteert vandaag haar bouwplannen voor het historisch spoorwegmuseum Goes, en maakt daar een feestelijke open dag van. Van 10-17 uur.

DE NATUUR IN

Een rolstoelwandeling onder leiding van een natuurgids in de Biesbosch begint vandaag om 14 uur vanaf restaurant De Merwelanden. Bel even naar 078-6305353 om te kijken of er nog plaats is. Ook mogelijk op 28 augustus.

Van 9-14 uur is er morgen een wandeling met de boswachter van Staatsbosbeheer over het laarzenpad, door rietvelden en moerasbos, over trilveen, planken en vlonders door het oer-Hollandse natuurgebied Ham en Crommenije. Met koffie vooraf en lunch toe, samen ¿35,-. Vertrekpunt is havenpaviljoen De Swaen, aan de Lagendijk in Uitgeest. Aanmelden bij VVV Zaandam, tel. 075-6162221 of 6351747.

Morgen fietst het IVN langs en door de Gorsselse uiterwaarden, om 14 uur van De Roskam in Gorssel.

Varen bij vollemaan: maandag, over en bij de Beulakerwijde, met de open excursieboot van Natuurmonumenten. Vertrek om 21.30 uur van het bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Kosten ¿15,-, kinderen ¿5,-.-. Van tevoren opgeven: 0527-246644.

Struinen met de boswachter van Staatsbosbeheer langs de vloedlijn op het strand van Ballum op Ameland woensdag, en na afloop worden alle vondsten gedetermindeerd, van zeesterren tot shampooflessen uit China. Het tijdstip is afhankelijk van het tij en wordt bekendgemaakt bij aanmelding bij VVV Ameland, 0519-546546 (¿4,50).

Volgende week zaterdag laat een gids van de Vrienden van het Amsterdamse Bos de wetlands zien, die als compensatie zijn aangelegd voor het verlies van de Vietnamweide aan een grootschalig tenniscentrum, om 9.30 uur van de Tribune aan de Bosbaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden