WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

ù Morgen kan men met het IVN Haarlem een wandeltocht maken van de binnenduinrand naar zee en terug. Onderweg wordt gekeken en geluisterd naar de vogels van de verschillende duinlandschappen, waarbij zeker ook nachtegalen zullen zijn.

De tocht begint om 4.30 uur bij de ingang van de Kennemerduinen aan de Bergweg in Bloemendaal en eindigt in de middag. Een toegangskaart is verplicht. Het is verstandig een kijker en eventueel eten en drinken mee te brengen. Deelname uitsluitend na aanmelding via tel. 023-5411119.

ù Om 11 uur begint er een IVN-excursie van anderhalf uur in samenwerking met de Vereniging voor Veldbiologie KNNV in de heemtuin Hillegom, voorheen het verboden bos geheten. Ingang Couperuswende, Elsbroek, Hillegom. Inlichtingen: 023-5280173.

ù Om 14 uur houdt het IVN een rondleiding om de Amstel-veense Poel, die begint op het parkeerterrein tegenover de Sint Urbanuskerk in Bovenkerk.

ù Een twee uur durende IVN-natuurwandeling op De Klen-cke, een 400 ha groot landgoed van Natuurmonumenten, voert langs poelen, dobben en houtwallen en in de bloemrijke graslanden kan men kennis-maken met koeien van het ras Blonde Aquitaine en hun kalfjes, die er als grazers de natuur beheren. Vertrek om 14 uur bij het inforbord op de parkeerplaats aan de Klenkerweg, tussen Sleen en Oosterhesselen.

ù Woensdag 6 mei organiseert het IVN Haarlem in samenwerking met de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland een twee uur durende nachtegalenexcursie in het Reinaldapark in de Haarlemse wijk Schalkwijk. Vertrek om 20 uur van de parkeerplaats bij de Fuikvaart, Bernardlaan. Breng een kijker mee. Inf. 023-5254140.

ù Vrijdag 8 mei leiden IVN-natuurgidsen een vogelexcursie in Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. Ze wachten om 19 uur op de parkeerplaats Leyduin aan de Manpadslaan in Vogelenzang op deelnemers. De excursie is om 21 uur afgelopen, maar wie baltsende houtsnippen wil horen en zien, kan langer blijven. Aanmelden bij de Stichting Het Noordhollands Landschap, 0251-659696.

ù Volgende week zaterdag leidt prof. J. Lever een bomenwandeling door Amsterdam-Zuid, waar nog wel wat meer groeit dan populieren, iepen en platanen. Om 10 uur van het oorlogsmonument op de Apollolaan bij de Beethovenstraat.

ù Volgende week zaterdag houdt het IVN Hardenberg-Gramsbergen een dagwandeling over de hoogveenkern Engbertsdijksvenen met talrijke karakteristieke vogelsoorten zoals klapekster, paap, roodborsttapuit en geoorde fuut. Startpunt is het Stationsplein in Hardenberg, om 9 uur.

Geografisch wandelen

Reisorganisatie ThemaTours tenslotte organiseert morgen een geografische wandeltocht door het hart van het Nederlandse rivierengebied, langs de Linge. De wandeling begint tussen 9 uur en half elf bij NS-station Geldermalsen en gaat stroomafwaarts naar Leerdam. De lengte varieert van 14 tot 28 km, er kan in eigen tempo en individueel worden meegedaan.

Onderweg vertellen geografen over het ontstaan van het rivierengebied. Kosten f12,50, inclusief kaart, routebeschrijving en vervoer van het eindpunt naar Geldermalsen. Informatie tel. 030-2730608, Internet www.ix.nl/thematours.

ù Het Nivon en de vereniging Te Voet lopen een rondje Zuid-Holland langs lange-afstandwandelpaden. Morgen wordt de etappe gelopen van Leiden naar Roelofarendsveen, af-stand 20 km. Meelopen kan, gratis, vertrek vanaf Leiden CS om 10 uur. Inf. 010-4118824 of 010-2489174, Internet http://www.probiblio.nl/z.h.m.

Jarige vogelspin

Vogelspin Vera in Artis is gisteren 30 jaar geworden. Daarmee is zij de oudste vogelspin in het eerste Insectarium van Nederland. Het is gevierd, met een taart, waar zij met haar ha-rige pootjes overheen mocht lopen. Dat luidde een spinnenweekend in Artis in, vandaag en morgen.

Voor de freaks

ù Vliegvissers kunnen vandaag en morgen hun hart ophalen aan de Geldersedijk 26 in Hattem (bij Zwolle), waar een internationale buitenbeurs wordt gehouden.

ù Exloo is dit weekend het mekka voor Kever-fans. Op het hippisch centrum (te bereiken via de N34 Emmen-Groningen) wordt onder andere een sprint gehouden, een concours d'elegance, en er is een onderdelenmarkt.

IJsshow

Vandaag vindt in het PWA-centrum in Zoetermeer (nationaal trainingscentrum van de KNSB) een internationale ijsshow kunstrijden plaats. De show wordt georganiseerd door de KNSB als afsluiting van een trainingsstage waaraan diverse internationale toppers hebben deelgenomen. De show begint om 15 uur en duurt tot 17 uur. Toegang gratis.

Bloemen

Tot en met 17 mei is in het Centrum Beeldende Kunst aan de Oude Haven 102 in Nijmegen de tentoonstelling Flower Sensation te zien. De sensationele bloemen werden geschilderd door Erik Andriesse, Ellen van Eldik, Geer Pouls en Theo Elfrink. Open van wo t/m zo van 12-17 uur.

Boeken

Ontwerpster Irma Boom experimenteert met boeken. Ze houdt van rare zetsels, speciale papiersoorten en bindmethoden. Haar meest extreme boek weegt 3,8 kilo, bevat 8 leeslinten en 2136 pagina's en staan bol van grafisch vernuft. Ze geeft a.s. woensdag, 6 mei, een lezing in het Auditorium de Witte Dame aan de Emmasingel in Eindhoven; de titel luidt Het Boek als Monument. Aanvang 20 uur, entree f7,50.

Kunst op Texel

ù Dit weekend stellen de kunstenaars op het eiland hun ateliers open voor publiek.

ù Volgend weekend vindt er de manifestatie Kunst in Zee plaats. Met exposities, een literatuurfestival, film en video, muziek en dans en een kunst- en boekenmarkt. Inf. VVV Texel, 0222-314741.

Het donkere bos

In een donker bos zingt een nachtegaal. In de verte rommelt zacht onweer. Een eekhoorntje laat de kinderen kennis maken met de dieren van de nacht: ree, konijn, rat, bosmuis, mol, das, bunzing, vos, egel, reiger, bos-, steen- en kerkuil, nachtegaal, vleermuis, nachtvlinders, slakken en krekels.

Spelenderwijs leren de kinderen meer over voedsel, leefgewoonten, sporen en gevaren die de dieren lopen. Met een druk op een knop kunnen ze laten horen welke geluiden de dieren maken. Deze speciaal voor kinderen van de groepen 1 tot 4 van de basisschool vervaardigde tentoonstelling is tot en met 21 juni te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht op het Bosquetplein 7 (open van 10 tot 12.30 en 13.30 tot 17 uur, in het weekend van 14 tot 17 uur).

Papierknipkunst

De Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst bestaat 15 jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt er van 20 april tot en met 30 juni een atelierroute, kriskras door Nederland. Musea die meedoen zijn het Nederlands Museum van Knipkunst in Schoonhoven (tel. 0182-387000), het Museum van Knipkunst in Westerbork (tel. 0593-331381) en het Westfries Museum in Hoorn (tel. 0229-215783)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden