Weg in eigen land

De natuur in

- Het IVN Haarlem houdt een strandexcursie van twee uur in Zandvoort. Vertrek om 12 uur van het voormalige strandpaviljoen Zuid aan de Boulevard Paulus Loot in Zandvoort.

- Het IVN Heeze en Leende vraagt op een wandeling door Leenderstrijp speciaal aandacht voor heemkundige aspecten van het landschap. Start om 13.30 uur bij De Hospes te Leenderstrijp.

- Een IVN-wandeling over de bekende Bomendijk, de eeuwenoude waterkering van de IJssel, door het landgoed De Pol tussen Wilp en De Voorst begint om 14 uur op de hoek van de Deventerweg en de Haanstraat in Gietelo. Midnet-bus 114 stopt aan de nabije halte De Kar om 13.45 uur.

- Een IVN-winterwandeling van twee à drie uur door het Limbrichter Bos in Born (L.) start om 14 uur bij de Rollen achter hotel Born.

- Een stadswandeling door het oude Gennep wordt georganiseerd door het IVN Maas en Niers. Vertrokken wordt om 14 uur van de parkeerplaats bij het nieuwe stadhuis.

- Anderhalf uur kan men wandelen door de Dorstse Bossen met gidsen van het IVN Mark en Donge, om 14 uur van de parkeerplaats van Brasserie Surae in Dorst.

- Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert morgen de eerste ganzenexcursie van een hele reeks in januari en februari. De excursies duren ongeveer drie uur en beginnen bij het Natuurmuseum, Gerard Noodstraat 121 in Nijmegen. De kosten zijn ¿ 17,50 per volwassene en ¿ 12,50 voor kinderen tot en met 14 jaar. Inlichtingen bij het museum: 024-3230749.

Maandag 16 december:

- Het IVN Arnhem begeleidt om 9.15 uur een ochtendwandeling door Gulden Bodem en Zijpendaal, van de hoek van de Schelmseweg en de Bakenbergseweg bij het Shell-station (bus 2 halte Hoogkamp).

Witte Wieven

Op de zaterdagen 14, 21 en 28 december organiseert de VVV Nunspeet een Witte Wieven Wandeling over de Veluwe rondom Vierhouten. Een gids vertelt, dia's na aloop, start om 14.30 uur bij restaurant De Veluwse Albatros in Vierhouten. Kosten incl. koffie ¿ 15,50. Reserveren is noodzakelijk: 0341-253041.

Props'96

In de Eerste Klasse passagiershal van de KNSM, KNSM-laan 311 op het KNSM-eiland in Amsterdam, wordt dit weekend een verkooptentoonstelling gehouden van theater-, film- en televisiedecors en rekwisieten. Een (nep-)draaiorgel uit de film 'De Jurk', tafels van Jan Mulder uit het tv-programma Buitenhof, kostuums van pitriet en papier; de meeste 'props' zijn gemaakt door kunstenaars. De prijzen lopen van ¿ 25 tot ongeveer ¿ 7000,-. Door ze nu na gebruik te verkopen, brengen ze nog wat geld op en kan er weeer opnieuw geïnvesteerd worden, zo wordt een soort recycling op touw gezet. De tentoonstelling is open van 11-20 uur, toegang ¿ 5,-. Vervoer: bus 32 (halte Surinamekade) of salonboot De Stern of de Paradijs, elk halfuur van de aanlegsteiger rechts voor het Centraal Station bij blauw A bord (retour ¿ 10,- reserveren op tel. 020-6383933).

Te Voet

Belangenvereniging voor wandelaars Te Voet organiseert morgen een wandeling door enkele Haagse parken en de duinen van Meijendel naar De Kieviet in Wassenaar. Voor mensen die graag onverhard willen (blijven) wandelen. Start station Den Haag CS om 10.30 uur. Inf.: 015-2622231.

Glenn Miller

Morgen verzorgt Bill Baker's Big Band twee keer een optreden in het Legermuseum in Delft: om 13.30 en om 15 uur. Ter herinnering aan de beroemde orkestleider Glenn Miller, die op 15 december 1944 verongelukte tijdens een vlucht naar Frankrijk. Entree ¿ 5,-

Kerst, kerst, kerst. . .

- Het heet 'Vreeswijk bij kaarslicht', maar er gebeurt veel meer als woensdag om 19 uur de straatverlichting uitgaat, en overal in het oude schippersdorp (nu een wijk van de stad Nieuwegein) kaarsen en fakkels gaan branden. Er staat een levende kerststal, zangkoren brengen liederen ten gehore, er is glühwein en warme chocola te koop en de avond wordt afgesloten met samenzang op de Oude Sluis. Het dorp is van 18 tot 22 uur niet per auto bereikbaar en afgesloten voor alle verkeer.

- Vanaf vandaag tot en met zondag 29 december wordt in Museum Havazate Mensinge, Roden, een dubbele kersttentoonstelling gehouden van bloemsierkunst vervaardigd door het Terra College in Eelde en kerst- en nieuwjaarskaarten uit de collectie van Jan Tuttel uit Eelde. Hij heeft een verzameling van zo'n 16.000 kaarten die dient als studiemateriaal voor een onderzoek naar de motieven op kerst- en nieuwjaarskaarten. Dagelijks open van 14-17 uur.

- Kribbe Expo is een verkooptentoonstelling met meer dan 150 verschillende kerstgroepen uit allerlei landen (Zwitserland, Afrika, Latijns-Amerika) en van allerlei materialen (hout, brons, tiffany-glas). Dorpsstraat 45 Bemmel, 13.30-17 uur, 's zondags gesloten.

- In de RK kerk Martelaren van Gorcum op de Linnaeushof in Amsterdam exposeert de Nederlandse Vereniging Vrienden van de Kerstgroep dit weekend ruim 120 kerstgroepen, ook uit verre landen. Vandaag van 10-17, morgen 12-17 uur.

Kerstmarkten

- 'Deventer kerststad' heet het grote kerstfestijn, vandaag en morgen in de binnenstad van Deventer. Er is kerstmarkt, een Charles Dickens-festijn, een groot kunstproject met 'winterengelen', er zijn concerten, optredens en tentoonstellingen, beide dagen zijn de winkels open.

- Vandaag is er in de Grote Kerk in Edam een ideële kerstmarkt. Er zijn organisaties aanwezig als Unicef, Wereldkinderen, Amnesty International en het Wereldnatuurfonds. De Stichting Daundkers verkoopt kleden uit India waar geen kinderarbeid aan te pas is gekomen, verder te koop: kerstversiering, houten speelgoed, sieraden, manden, tassen, kleding. En er wordt Max Havelaar koffie geschonken.

- Kwekerij De Egelantier in Paterswolde organiseert dit weekend een kerstmarkt in landelijke sfeer. Vandaag van 10-21 uur, morgen 10-17 uur. Toegang ¿ 5,-.

- Afgelopen donderdag is de folder 'Van ambacht tot design' gepresenteerd, waarin zestien ateliers in de Vleeshouwersstraat in Dordrecht worden beschreven. In enkele jaren tijd is deze voorheen verloederde straat veranderd in een aantrekkelijk wandelgebied met een grote variatie aan winkeltjes, die gemeen hebben dat vrijwel alle producten handgemaakt zijn. Vandaag presenteren alle ambachtelijke winkeliers zich op een kerstmarkt. De folder kan aangevraagd via tel.nr. 078-6311360.

- Elk jaar versieren gravin Ortenburg-Bentinck en haar medewerkers Kasteel Middachten in De Steeg voor de kerst. Voor ¿ 12,50 mogen wij gewone mensen komen kijken (kinderen ¿ 5,-) vandaag en morgen 12-19 uur. In de bijgebouwen is een kerstmarkt.

- In motel De Witte Bergen in Eemnes, aan de A 1 tussen Laren en Baarn, organiseert een groepje kunstenaars en ambachtslieden vandaag en morgen een kerstkramerij. Van 10.30-17.30 uur. Toegang ¿ 2,50.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden