weg in eigen land

Twaalf kunstenaars maken, ieder op eigen manier, zichtbaar wat opstaan, en dus ook vallen, voor hen betekent. Ze leveren een bijdrage aan een wandelroute – eigenlijk een levenstocht – op de Lochemse berg, in de bossen van Geldersch Landschap en Woodbrokers. Op Eerste Paasdag om 15 uur is de officiële ’opening’ (op www.metvallenenopstaan.com vindt u alle gegevens). De kunstwerken blijven staan t/m Pinksteren.

In het voorjaar is er in de natuur zoveel te zien, te horen en te ruiken, dat het IVN Zuid-Kennemerland er een cursus voor organiseert, getiteld ’Beleef het voorjaar!’. Twee zondagochtenden met een speciale wandeling (op 19 en 26/4, o.a. in Thijsse’s Hof in Bloemendaal) en twee avonden voor extra informatie (16 en 23/4) in de Stadskweektuin in Haarlem-Noord: www.ivn.nl/zuidkennemerland of 023-5292832.

Het Paasweekend wordt traditiegetrouw aangegrepen voor de opening van het stoomtreinseizoen.

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij in Simpelveld opent bijvoorbeeld met een Miljoenenlijn Gala, met een kijkje achter de schermen in werkplaats en opslagdepot (www.miljoenenlijn.nl).

In het (opgeknapte) Nationaal Smalspoormuseum in Valkenburg ZH kun je het pas gerestaureerde kipkarren-stoomtreintje bekijken of een rit maken met de Stoomtrein Valkenburgse Meer (www.smalspoormuseum.nl).

Ook Aviodrome bij Lelystad begint z’n nieuwe vliegseizoen met Pasen. Vandaag t/m maandag kun je een vlucht maken in een Robinson R44 helikopter of een ander bijzonder toestel. En als je niet bang bent uitgevallen, kun je ’kopje duikelen’ in het Fokker S.11-lesvliegtuig.

Zaterdag staat de Amsterdamse Stadsschouwburg in het teken van oorlog. ’Nederland in oorlog’ is een expanding theatre programma, met debat (olv Felix Rottenberg), theater, film en muziek, in samenwerking met o.a. het Comité 4 en 5 mei, en in aanwezigheid van tientallen veteranen. Kaarten: www.ssba.nl, 020-6242311.

Ben Junier verzamelde vijfentwintig jaar lang lege munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Bommen, granaten, allerlei ontstekers en Duits antitankgeschut, bij elkaar een bijzondere militaire collectie. Te zien in het Liberty Park in Overloon, elke zondag 10-17 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden