WEG IN EIGEN LAND

Draaiende motoren

Boekenmarkt Rotterdam

Morgen staat er een 125 kramen tellende boekenmarkt op het marktplein (Binnenrotte) tussen station Blaak en de Centrale Bibliotheek. De bibliotheek verkoopt ook afgeschreven boeken uit de collectie. De Bibliotheek Rotterdam organiseert de boekenmarkt ter ere van de eerste zondagsopening in het nieuwe seizoen. Van 10-17 uur.

Paddestoelen

* Morgen organiseert het IVN Zuid-Kennemerland haar jaarlijkse paddestoelenevenement op landgoed Elswout in Overveen, aan de rand van Haarlem. Paddestoelen kun je het hele jaar door vinden, maar in de nazomer en in de herfst zie je ze het meest. Soms schieten ze, bijvoorbeeld na een regenbui, haast letterlijk de grond uit. Dat geeft hun iets geheimzinnigs, en vroeger kregen ze daarom al gauw een bovennatuurlijk bijsmaakje: zie de heksenboleet, het duivelsbrood en de heksenkring. Het paddestoelenevenement duurt van 10.30 tot 16 uur, met op verschillende momenten dialezingen plus excursie.

Om 12.30 en 14.30 uur zijn er speciale anderhalf uur durende excursies voor kinderen van 4 t/m 10 jaar waarbij ouders nu eens níét welkom zijn. Deelname aan de excursies is gratis. Toegangskaart Elswout (fl.1,-) verplicht.

* Nog meer paddestoelen: morgen laat paddestoelenkenner Frans Nieuwenhuizen paddestoelen zien in de Schoorlse duinen. Hij begint met een dialezing en een bezoek aan een tentoonstelling in bezoekerscentrum Het Zandspoor en begeleidt na de lunch een fietsexcursie door het herfstbos. Aanmelden bij Hotel Jan van Scorel aan de Heereweg in Schoorl (072-5094444), waar de activiteiten om 10.30 uur beginnen (fl.79,50 inclusief koffie, lunch en fiets).

21ste-eeuws kant

Wie bij kant automatisch denkt aan oude vrouwtjes driftig in de weer met klosjes, en aan deftige witte kragen en bloesjes uit de oude doos, moet naar Slot Zeist om de blik te laten opfrissen. Daar is 'experimentele kant' uit de 21ste eeuw te zien. Gemaakt door 16 hedendaagse kunstenaressen. Veel van de werkstukken zijn driedimensionaal, en ook beperkte men zich niet, zoals vroeger, tot garens: ook van koper- en messingdraad, plastic band, acrylfolie of perspex blijkt kant te maken. 'Gedragen kunst' heet de tentoonstelling, die gis teren is geopend en duurt tot en met 4 november. En voor wie de draagbaarheid van kant van koperdraad met eigen vingers wil voelen: er liggen proefstukjes van de geëxposeerde objecten klaar, speciaal om aan te raken. Open di t/m vrij 11-17 uur, za en zo 13-17 uur. Entree fl.9,50, korting fl.7,50.

Middeleeuws eten

De wetenschapsweek staat dit jaar in het teken van voeding. Het Fries Museum, de Volksuniversiteit Friesland en het Friesland College geven vrijdag 12 oktober gezamenlijk een spectaculair eetfestijn, 'Terug naar de late Middeleeuwen'. De maaltijd - met authentieke ingrediënten en volgens authentieke receptuur - wordt geserveerd bij zonsondergang in een van de kanselarijzalen van het museum. Een goede eetlust lijkt daarbij wel nodig: in de Middeleeuwen at men zwaar en veel, en vaak erg sterk van smaak. De kosten van deze dertiende-eeuwse maaltijd zijn fl.150,- per persoon. Liefhebbers kunnen zich aanmelden voor 1 oktober, inl. 058-2555510 of 06-53379796.

Nog meer eten

In de Utrechtse Botanische Tuinen in Fort Hoofddijk (Budapestlaan, De Uithof) wordt dit weekend een oogstweekend gehouden. Over brandnetelsoep en vlierbloesemlimonade en alle eetbaars dat op allerlei plekken groeit zonder dat wij dat beseffen. Rondleidingen om 11, 13 en 15 uur. De tuinen zijn open van 10-17 uur.

Toegang fl.7,50. Informatie staat op www.bio.uu.nl/botgard.

Varen op sterren

Dinsdag verzorgt Artis Planetarium een avondvoorstelling over 'Varen op de sterren', oftewel over hoe zeelieden vroeger hun weg moesten zien te vinden met behulp van hun gezond verstand, een kompas en de hemellichamen. Tegenwoordig varen de schepen op nieuwe 'sterren', de satellieten van het gps-systeem die tot op enkele meters nauwkeurig hun positie aangeven. Om 20 uur (zaal open 19.30 uur). Adres: Plantage Kerklaan in Amsterdam. Toegang fl.15,-.

Onverhard wandelen

Wandelaarsvereniging Te Voet organiseert morgen een Open paden dag om voorbeelden te laten zien van nieuwe 'onverharde' wandelmogelijkheden. Het gaat om een wandeling vanuit het dichtbevolkte stedelijke gebied Rijnmond naar het landelijke gebied Midden-Delfland, via groene gangen (volkstuinencomplex Vijfsluizen, Beatrixpark) en langs blauwe lijnen (van Vlaardingen naar Schiedam langs de Poldervaart, enzovoorts) en door oude, nog net niet door de stad opgeslokte buurtschappen met schilderachtige namen als Windas, Kandelaar, Kerkbuurt en Abtswoude. De begeleide wandeling begint morgen om 11 uur bij NS-station Vlaardingen-Oost (voorzijde), en eindigt bij station Delft. Aanmelding en informatie: 010-2489174 (lengte circa 20 km, halveren is mogelijk).

Wandelcafé

Het Fiets- en Wandelcafé van het Nivon begint morgen weer met zijn activiteiten. Wandelaars Ton Vrijenhoek en Jolijn van Eldik bijten het spits af met een verhaal over hun trektocht door het Atlasgebergte in Marokko. Plaats: Nivoncentrum, Dirk Smits straat 76 in Rotterdam, aanvang 12 uur. Elke eerste vrijdag van de maand biedt het Nivoncentrum onderdak aan het Bergsportcafé. Aanstaande vrijdag (5/10) is het onderwerp: de beklimming va de Aconcagua in Argentinië.

Vrijmarkt

Zwerfkei Buitensport geeft volgende week zaterdag weer onderdak aan de traditionele Buitensport Vrijmarkt. Iedereen mag gebruik maken van de, gedeeltelijk overdekte, parkeerterreinen om zijn of haar overbodig geworden kampeerspullen te koop aan te bieden. Het Zwerfsport Outdoor & Travel centre ligt aan de Jaap Bijzerweg in Woerden. Informatie: 0348-421648.

Tot slot

* In het Scryption in Tilburg wordt vanmiddag voor de twaalfde maal de internationale Dag van de Vulpen gehouden. Van 13-17 uur. Toegang fl.6,-.

* Vandaag en morgen presenteren zich dertien verenigingen aangesloten bij het Platform Levende Geschiedenis in het Archeon in Alphen aan den Rijn om een beeld te geven van het dagelijkse leven uit verschillende perioden van de geschiedenis, van de Romeinen tot de tijd van Napoleon. Open van 10-17 uur. Entree fl.26,50, tot 4 jaar gratis.

* De tentoonstelling 'Wilsterflappen' in het Fries Natuurmuseum Leeuwarden (over het vangen van goudplevieren - voor wetenschappelijke doeleinden) duurt niet tot 9 september, zoals wij eerder meldden maar tot 9 december.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden