weg in eigen land

Fabriek

De tentoonstellingsruimte van het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht is omgebouwd tot fabriek: ontwerper Dick van Hoff wil laten zien hoe apparaten met veel ambachtelijke liefde en geduld gemaakt worden. In De Fabriek staan naast een handmatig te bedienen tapenademaker ook eerdere werken opgesteld, zoals een directeursbureau en een tuinkachel. T/m 31/12. Zondag demonstreert Van Hoff zelf.

Park

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft foto's verzameld die in de loop der jaren door bezoekers gemaakt werden. De foto's - bijvoorbeeld van een padvinderskamp uit 1935 - geven een bijzonder beeld van de 70-jarige geschiedenis van het park. Tot 10/12 in het Bezoekerscentrum.

Kaneel, vanille

Met sinterklaas ruikt het altijd heel speciaal in huis: naar taaitaai en pepernoten, of naar bisschopswijn. Tijdens een wandeling in de Hortus Botanicus Leiden kom je te weten waar die geuren en smaken vandaan komen (misschien minder geschikt voor kleine, nog 'gelovige' kinderen). Morgen 12u, www.hortusleiden.nl.

Visboek

Van 1578 tot 1580 noteerde de Scheveningse visser Adriaen Coenen alles wat hij wist over vissen, monsters en andere zeebewoners. Tekeningen uit zijn onlangs gerestaureerde 'Vis Booc' zijn te zien in Sea Life Scheveningen (te midden van de levende vissen, min of meer 'op locatie' dus). T/m 15/12.

Kalinka

Vijf Russische vrouwen vertellen over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Ze werden als dwangarbeidster te werk gesteld in Duitsland, ontmoetten daar Nederlandse lotgenoten, gingen na de oorlog mee naar Holland, en richtten hier het koor Kalinka op ('uit heimwee geboren'). Morgen, 14u in het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, 010-4848931.

Marron

In De Burcht, Amsterdam, vertelt historicus Frank Dragtenstein over de geschiedenis van gevluchte plantageslaven en hun nakomelingen, die in de binnenlanden van Suriname een eigen samenleving opbouwden; over Marronage en koloniaal beleid in Suriname 1667-1768. Morgen, 14u, reserveren: 020-6241166.

Geluid

De wasrol, de 78-toerenplaat, de Pathéfoon en de koffergrammafoon van de tieners uit de jaren vijftig en zestig - het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn stalt alles uit in de tentoonstelling 'Geluidsdragers, van wasrol tot mp3', morgen t/m 12/2.

Duurzaam design

De TU Delft besteedt aandacht aan duurzaam design. 150 objecten, waaronder de Celle Chair van Herman Miller en de Shopcycle van Lennart Vissers, tonen de ontwikkelingen in het duurzaam ontwerpen en produceren. De tentoonstelling 'Re-f-use: duurzaam design', is te zien t/m 23/12. De Australische professor eco-innovatie Chris Ryan houdt een lezing tijdens de opening, morgen om 15.30u.

Rietveld-shuttle

Het Centraal Museum Utrecht biedt een nieuwe, twee uur durende Rietveldtour: een gids neemt u mee per shuttlebus. (di-zo 4x per middag, 8,- toeslag).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden