Weg in eigen land

Vijftig helmen

Marinemodellen

In de loop van de negentiende eeuw liet het toenmalige ministerie van Marine een verzameling aanleggen van voorwerpen die nuttig konden zijn bij de besluitvorming over marinezaken: octrooimodellen, studiemodellen, technische vindingen enzovoorts. Bij elkaar vormden ze de 'Marinemodellenkamer'. De collectie kreeg een plek in het Rijksmuseum, en is nu -wegens verbouwing -tijdelijk ondergebracht in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum, dat er een drieluikstentoonstelling van maakte. T/m 15/9 is deel II aan de beurt, 'Over bommen, granaten en ander explosiegevaar'. Op 6/10 volgt deel III.

Romeinse toestanden

In het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting word je -als je tenminste geen gratie krijgt omdat je bewijzen kunt dat je een echte Romein bent -voor de leeuwen geworpen door keizer Trajanus -alle zondagen t/m 21/8 10.30-16u. En in het Archeon in Alphen a/d Rijn kom je van alles te weten over vroege christenen en late heidenen, tijdens de demonstraties van 'De laatste dagen van het Romeinse Rijk'.

Oldeberkoop

Een klassieker onder de kunst-routes: de Kunst-en Kijkroute Open Stal in Oldeberkoop. Dit jaar extra feestelijk vanwege de 900ste verjaardag van dit Friese dorp. Morgen t/m 28/8 13-18u. Kunstenaar Dirk Hakze is de eerste tien dagen live aan het werk te zien. www. openstal. nl Haagsche koetsen

Deze zomer kunt u de Haagse binnenstad verkennen per 'Gouden Koets', met echte koetsiers op de bok. De 45 minuten durende toer voert ook door de Haagse Chinatown. T/m eind aug. euro5,50/t/m 12jr euro2,75, bij VVV Hofweg of bij de Grote kerk, 070-4023336.

Kamp Amersfoort

Morgen om 14u kunt u deelnemen aan een rondleiding op de gedenkplaats 'Kamp Amersfoort' (Appelweg, Leusden; 033-4613129 9-12u; ook do 11/8 19u en 28/8 14u).

Maskerdansen

Zondag voert de Nigerian Cultural Dance Group 'maskerdansen' uit, de rituele dansen van de Ibo's uit Zuidoost-Nigeria. Om 14, 15 en 16u, in het Afrika Museum in Berg en Dal. Het Spirits Festival duurt t/m 14/8.

Ta t o e a g e s

'Stewd, screwd and tattood': zo hoort een goede zeeman weer aan boord te komen, na een dagje passagieren in den vreemde. Het Amsterdams Historisch museum toont zeemanstatoeages uit Amsterdam en andere havensteden. De winkel van de Amsterdamse Tattoo Peter, die in het derde kwart van de vorige eeuw bij duizenden zeelui tatoeages zette, staat in gereconstrueerde vorm opgesteld. E. e. a. wordt opgeluisterd met smeuïge verhalen. T/m 6/11.

Meppeler feesten

Een van de uitgebreidste 'Meppeler donderdagen' is die van donderdag: de dag van het Straattheaterfestival, met om 19u een Grachtenconcert. Het feest sluit af met het Pleinenfestival, tot in de kleine uurtjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden