WEG IN EIGEN LAND

De natuur in Morgen

- De Stichting Bomen Over Leven houdt een plantenwandeling in de poldertuin op het voormalige Floriadeterrein, om 13.30 uur bij de stadsboerderij De Balijhoeve aan het Kurkhout in de wijk Rokkeveen.

- ThemaTours organiseert een geografische wandeling over de Veluwe. Start tussen 9 uur en half 12 bij NS-station Ede-Wageningen (de afstanden van 12 tot 24 km zijn individueel en in eigen tempo af te leggen). Deelname aan de wandeling - met onderweg geografische uitleg - kost ¿10,-. Opgeven vooraf is niet nodig.

- De maandelijkse rondleiding van het IVN Amstelveen in het beroemde Thijssepark begint om 14 uur bij de ingang aan de Prins Bernhardlaan.

Woensdag

- Het zeedorpenlandschap kent een heel eigen flora met bijzondere soorten zoals blauwe zeedistel, duinaveruit, wegdistel en geoorde silene. Het IVN houdt een excursie in het Kostverlorenpark in Zandvoort, die twee uur duurt en begint om 19.30 uur bij de ingang aan de Quarles van Uffordlaan.

Broedende vogels

Wat normaal streng verboden is, mag vandaag en morgen: wandelen in de Eilandspolder tijdens het broedseizoen. Tien kilometer lang is de tocht: hij voert over de groene dijk tussen Grootschermer en Schermerhorn en er is een stukje varen in opgenomen. De reden voor deze uitzondering op de regel is overigens de tiende verjaardag van de Vereniging Dorpsraad Grootschermer. Inschrijven (in Dorphuis 't Wavertje, Grootschermer of bij de Museummolen in Schermerhorn) kost ¿5,-, kinderen ¿2,50. Huisdieren mogen niet mee, verrekijker wel.

Volkstuinmarkt

Wie volkstuintjes liefheeft, komt morgen naar de Volkstuinmarkt op het terrein van Tuingroep Lissabon, aan de Sloterweg 865 te Amsterdam. Ook andere tuinen aan de Sloterweg doen mee, zoals het normaliter niet toegankelijke Bijenpark. Wie via het natuurpad naar de overige tuincomplexen in het oude dorp Sloten wandelt (de molen is die dag open), kan terug met een paardentram. De dag duurt van 11 tot ca. 16 uur.

Orchideeënkas

De Leidse Hortus Botanicus heeft een van de grootste verzamelingen orchideeën uit Zuidoost Azië ter wereld. Daar wordt vandaag een nieuwe kas voor geopend. 'Planten die voorheen achter gesloten deuren zaten kunnen nu getoond worden, weliswaar achter glas vanwege grijpgrage handen, maar ze zijn te zien', schrijft het persbericht. De Hortus, Rapenburg 73, is open op werkdagen van 9-17 uur, zondag van 10-17 uur.

Museumspoorlijn

De museumspoorlijn STAR te Stadskanaal heeft op 4, 11, 18 en 25 juni twee arrangementen: 'Stoom, water en planten' is een middag met de stoomtrein en de trekschuit en een bezoek aan een kleine hortus, 'Full Steam Ahead' is een dag met de trein naar het Veenkoloniaal Museum in Veendam plus een bezoek aan een subtropisch zwemparadijs. Informatie bij STAR, tel. 059-651890.

Stations-ballroom

Dinsdag is het nu eens een keer níét erg als de trein vertraging heeft, althans niet in Leiden: daar dansen tientallen ballroomdansers, live begeleid door de Frits Landesbergen Big Band, tijdens de avondspits van 18 tot 19 uur. Dit als onderdeel van 'Leiden Cultuurstad 97'.

Voor late beslissers

In Rotterdam worden vandaag van 9 tot 19 uur Drakebootraces gehouden in de Rotte, voor de deur van roeivereniging Nautilus. Dordrecht viert zijn Dag van de Militaire Muziek: een stemmige ouverture om 11 uur 's ochtends, streetparades en pleinconcerten de hele dag, en 's avonds een taptoe. In Leeuwarden danst (om 11 uur op het Waagplein) het Franse straattheatergezelschap Les Piétons een ballet voor twaalf straatvegers, en opent daarmee het jaarlijkse, tot 24 uur durende Fries Straatfestival. In het Haagse Mesdagkwartier begint de MesdagMeidag met de Muziek & Rozen Bazar in de Bazarstraat om 12 uur; van 22 uur tot 2 uur 's nachts is er de Jazz-finale in de Grand Bazaar. Dit alles vandaag. En morgen heeft Zwolle (centrum), van 11-17 uur, een grote boekenmarkt met ongeveer 150 kramen; veertig kunstenaars tonen bovendien hoe zij zich hebben laten inspireren door gedichten van Remco Campert.

Museum Kam

Het Museum G.M. Kam in Nijmegen viert het feit dat het begin 1998 verhuist naar het nieuwe museum Het Valkhof, met een tentoonstelling over het 75 jaar bestaande gebouw. Zoveel mogelijk voorwerpen, die doorgaans in het depot liggen, zijn uitgestald naast de topstukken als de bronzen portretkop van keizer Trajanus en de zilveren kantharos van Stevensweert. De expositie is te zien tot en met 21 september, van dinsdag tot en met vrijdag 10-17 uur, in het weekeinde van 13-17 uur. Ieder die kan aantonen dat hij/zij in 1997 75 jaar is of wordt, mag gratis binnen.

Conchyliologen

Op de Zeeuwse stranden zijn fossiele schelpen te vinden van miljoenen jaren oud! Conchyliologen - dat zijn schelpenkenners - vertellen volgende week zaterdag hoe je die schelpen kunt herkennen en determineren. De schelpenexcursie-dag van de VVV-Domburg-Oostkapelle (0118-581507/581342) duurt van 10.45 tot 16 uur (minimumleeftijd 12 jaar), de prijs is ¿15,- incl.lunch. (Regenkleren en laarzen mee).

Avond-tuinen

- De tuinen van de Universiteit Utrecht zijn tot en met september elke eerste dinsdagavond van de maand open van 19 tot 21.30 uur. In de tuinen rond Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17 in Utrecht, begint om 19.15 uur een rondleiding van ruim een uur. Entree ¿7,50 voor volwassenen, kinderen ¿2,50. In het Von Gimborn Arboretum (Vossensteinsesteeg 8 in Doorn, ook een Utrechtse universiteitstuin) begint om 19 uur een twee uur durende rondleiding (¿3,-); de liefhebber melde zich om 18.45 uur bij de ingang (er mag in deze tuin niet vrij worden gewandeld).

- Voor de jaarlijkse Utrechtse Juni Tuinenmaand is er overigens een evenementen-agenda te krijgen bij VVV, bibliotheken en musea.

Proefkamperen

De VVV-Groningen heeft een kennismakings-aanbieding: in het weekeinde van 13 tot en met 15 juni kost een kampeerplaats per gezin ¿25,-). Eenentwintig Groningse campings doen mee. Inlichtingen bij de VVV 0900-2023050.

Moerasviooltje

Niet dat er een wandeling naar toe gaat, maar toch: de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Den Hâneker meldt trots dat in een - in de winter van '95/'96 gegraven - open poel op een stuk schraalland van veehouder Slob in Noordeloos, in de Alblasserwaard, dit voorjaar een melkviooltje is aangetroffen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden