weg in eigen land

Kunstenaar Stefan Yordanov maakte een serie schilderijen waarmee hij de toeschouwers de vraag voorlegt: wat vinden we fatsoenlijk en normaal, en wat afwijkend? Wat zijn de gedragsregels en codes van de (westerse) beschaving? Bij elkaar vormen de schilderijen het project ’Etiquette, Erasmus & Europa’. T/m 12/11 in Arti et Amicitiae Amsterdam.

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden toont 450 topstukken van zijn glascollectie. Van een Egyptisch cosmeticaflesje uit 1400 v. Chr tot Romeinse drinkbekers uit het begin van onze jaartelling. Een paar filmpjes tonen recente experimenten met oude technieken. De expositie ’Schitterend glas’ is te zien tot 4/3. Museumbezoekers kunnen morgen deelnemen aan een museumwandeling langs de vaste presentatie ’oude Nabije Oosten’, onder leiding van conservator Peter Akkermans (14u).

In de serie Verleidelijk Zondagen van het Haagse Museum voor Communicatie kunt u morgen om 13u deelnemen aan een workshop liefdesbrieven schrijven, gegeven door Lisette de Roos. Gratis voor de bezoekers van de tentoonstelling ’de Verleiding’. www.muscom.nl.

Het harmonium is terug van weggeweest. Liefhebbers kunnen vandaag terecht op de Harmoniebeurs van de Harmonium Vereniging Nederland, vanaf 13.15u in de Ontmoetingskerk, Ede.

Woensdag kun je ridder Roderik en jonkvrouw Mathilde écht voor het laatst tegenkomen in het Delftse Legermuseum – ze zijn daar dan zes jaar geweest! Aan het eind van de middag kun je ze uitzwaaien (kom verkleed als ridder of jonkvrouw, dan mag je gratis naar binnen).

Draggy, het kleine draakje van het Haarzuilense Kasteel de Haar, wil graag een eigen Halloween-partijtje. Je kunt zijn avonturen meemaken tijdens een show in het Koetshuis, nog t/m morgen, 12.30 en 15u, 030-6778515.

Bij Walibi World, Biddinghuizen, hebben levende vogelverschrikkers en andere enge wezens de macht overgenomen. T/m zondag is het park van 18-22u open, voor een echte Scary Halloween (0321-329999).

De tentoonstelling ’ENG!, griezelen in het museum’ in het Hoornse Museum van de Twintigste eeuw is op Halloween, dinsdag, open tot 22 uur (voor kinderen vanaf 6jr).

Hoe donker is het nog in Nederland? Ervaar een échte donkere nacht in het Harderbos, vanavond vanaf 19u (aanmelden 0341-426666 of www.natuurmonumenten.nl). Meer nachtelijke activiteiten staan op www.nachtvandenacht.nl.

’Kruistocht in spijkerbroek’, de film naar Thea Beckmans boek, is vanaf half november in de bioscoop te zien. Dit weekend krijg je al een voorproefje in het Archeon (Alphen a/d Rijn): de making of... wordt vertoond, er is een riddertoernooi, en je treft er zo’n honderd figuranten uit de film aan.

Voor de derde maal: het Musical Instruments & Live Event, in het NBC Center Nieuwegein. Met gitaardemonstraties en -helpdesk, workshops scratchen, pitchen en beatjuggelen, met Beef!’s Twan van Gerven, topdrumster Mandy Hopman, enzovoorts. Plus een bruine kroeg natuurlijk. Vandaag vanaf 12 uur, morgen vanaf 11 uur. www.mile2006.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden