Weg in eigen land

Sint per stoomtram

Culemborg Sint City

Culemborg heeft een speciale relatie met Sint Nicolaas, want op zijn feestdag kreeg het plaatsje aan de Lek in 1318 stadsrechten. In het Museum Elisabeth Weeshuis is tot 10 januari een tentoonstelling te zien over Sinterklaas. Alle mogelijke aspecten uit zijn leven en uit de geschiedenis van het sinterklaasfeest zijn te zien in het museum aan de Herenstraat 29, open di t/m vrij 11-17 uur, za en zo 14-17 uur.

- Bij museum De Dubbelde Palmboom in Rotterdam Delfshaven zit Zwarte Piet op zolder. Althans, zo heet de tentoonstelling over de taken van 'de knecht van Sinterklaas'. Kinderen kunnen er brieven aan Sinterklaas schrijven en een echt Pietendiploma halen. Op 5 december kun je er ontbijten met de Sint. Inf. 010-2176738.

Oud speelgoed

Over speelgoed gesproken. Deventer houdt morgen de Old Toys Market. Hoewel dat internationaal klinkt is het volgens het persbericht 'de absolute topbeurs in Nederland', met een zeer gevarieerd aanbod aan poppen, spellen, stoommachines, auto's, schepen, vliegtuigen, robots en vooral veel mechanisch speelgoed. De beurs, in het Mercure Postiljon Hotel aan de afslag van de A1 (Deventer-Zutphen), is geopend van 9.30 tot 15 uur. Entree ¿6,- kinderen ¿3,-. Meegebrachte oude speeltjes kunnen ter plekke gratis worden getaxeerd.

Tropenbioloog

Dr.ir. Hans van Weerd is het hoofd van de zoölogische dienst van Artis. Hij leerde alles over het houden van dieren als tropenbioloog in Indonesië, de Filippijnen en Egypte. Op dinsdag 16 november om 20 uur houdt hij over zijn jaren als bioloog in de tropen een lezing in het Artis Planetarium. Toegang ¿12,50.

IFO's

Identified Flying Objects (IFO's) is een tentoonstelling in het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden waarin bezoekers zelf leren vogels te herkennen en te onderzoeken. In het Technocentrum, het middelpunt van de tentoonstelling, staan computers en cd-spelers met cd-roms met vogelspelletjes en vogelinformatie. In de Chill-outhoek kan men plaatsnemen op slaapstoelen om te genieten van geluidscollages van vogelgeluiden. Je waant je op een boot naar een waddeneiland of beleeft een zomerse dag in een bloemrijke weide. De tentoonstelling duurt tot en met 30 januari.

Fietsen naar China

In het Fiets- en Wandelcafé van het Nivon in Rotterdam doen morgen Rob Verlinden en Annelies van der Louw vreslag van hun fietstocht van Rotterdam naar Peking en weer terug. Ze tonen dia's en hun fotoboeken liggen ter inzage. Aanvang 12 uur, Dirk Smitsstraat 76.

De natuur in - Morgen vindt een paddestoelenwandeling plaats door de Leidse Hortus Botanicus, waar zeer bijzondere soorten voorkomen. De wandeling begint om 12 uur bij de hoofdingang aan het Rapenburg 73. Entree ¿7,50, kinderen ¿5,-.

- Natuurwandelingen van het IVN: vandaag in Rotterdam naar een klein maar bijzonder parkje aan de Reijerdijk en door het Hordijkerveld, om 14 uur van de Reijerdijk bij de halte Melissedijk van lijn 2, bus 47 en 48; morgen Boterwegwandeling langs geplagde heideveldjes in de omgeving van Beek, om 10 uur op de hoek van de Eltenseweg en de Boterweg in Beek; speciale aandacht voor paddestoelen op het terrein Spoorzicht, om 11 uur van het parkeerterrein aan de noordzijde van NS-station Diemen; in de bossen rondom Austerlitz bij Zeist, om 14 uur van de bushalte op de Oude Postweg; rond de visvijver bij Heusden, om 14 uur van de kerk in Heusden; door Obbicht (L.) en het bronnengebied van de Kingbeek, om 14 uur van de markt in Obbicht; over landgoed Rosendael, om 14 uur van de hoofdingang van kasteel Rosendael te Rozendaal; in de stuifduinen en het bosgebied De Korte Duinen, om 14 uur van het gelijknamige restaurant aan de Birkstraat in Soest; maandag door Klarenbeek bij Arnhem, om 9.15 uur van de Opstandingskerk aan de Rozendaalseweg (buslijn 9 van Arnhem Centraal Station, halte Bernhardlaan); woensdag in het Lage Bergse Bos te Rotterdam, om 10 uur bij de Molenlaan (bij eindpunt lijn 4 en halte bus 35); volgende week zaterdag naar de Wijktuin Ommoord en het Ommoordse Veld in Rotterdam, om 10 uur van de metrohalte Romeijnshof richting Ommoord.

Werk in het landschap - Volgende week zaterdag wordt er heel wat aan het landschapsonderhoud gedaan, waarbij hulp van harte welkom is. De Knotgroep Uithoorn werkt van 9 tot 13 uur in de polder Botshol voor Natuurmonumenten. Verzamelen bij de werkschuur aan de Botsholsedijk, waar om 9 uur de werkboot vertrekt. Trek rubberlaarzen aan, en breng zelf een mok en een lepel mee. De knotgroep zorgt voor koffie en soep. - Het IVN Apeldoorn gaat die dag ook werken aan het onderhoud van het landschap. Inlichtingen geeft Ronald Duin, tel. 055 5339835. - Het IVN Land van Swentibold/Born gaat wilgen knotten. Bijzonderheden bij Cas van Heugten, tel. 046 4992099.

Wild West in Zwolle

Volgend weekend, van 19 t/m 21 november, is de Zwolse IJsselhal omgetoverd tot een prairie in het Wilde Westen vanwege het Country and Western Adventure 1999. Er is een Western Riding hal, waar paard- en ponygereden wordt en waar ook een echte rodeostier zijn opwachting maakt. Er is volop gelegenheid tot line-dancen, Nederlandse countrybands treden op en er zijn kraampjes met cowboyhoeden en -laarzen etc. Zondag is de Family Day, met extra activiteiten voor de kleine cowboys en cowgirls. Toegang in de voorverkoop ¿25,-; aan de kassa ¿32,50. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Smartlappenfestival

Utrecht is weer in tranen volgend weekend, als daar van 19 t/m 21 november het Smartlappenfestival wordt gehouden. In ruim veertig cafés verspreid door de binnenstad zullen smartlappen te horen zijn. Er staan meer dan negentig optredens op stapel. Informatie bij de VVV Utrecht (0900-4141414) of op www.smartlappenfestival.nl

Paard & Koets

Ook volgend weekend wordt de jaarlijkse manifestatie Paard & Koets gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. Het grootste evenement voor mennend Nederland maar ook voor zomaar liefhebbers van paarden, rijtuigen en dressuurshows. Entree ¿ 20,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden