WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

- In Veenendaal geeft het IVN een twee uur durende paddestoelenexcursie op het landgoed Prattenburg, om 14 uur van de parkeerplaats naast het landgoed, Cuneraweg 426-428.

Morgen:

- Om 8.30 uur begint bij D'n Dreef een herfstwandeling van het IVN Deurne met speciale aandacht voor vogels.

- Het IVN Sittard gaat 's morgens wandelen met het publiek in de omgeving van Wijnandsrade. Verzamelen om 9.30 uur op de parkeerplaats Paardestraat in Sittard, om 10 uur op de parkeerplaats van de RK kerk van Wijnandsrade.

- Een jaarlijks terugkerend evenement is de Paddestoelendag op het landgoed Elswout in Overveen. Er zijn dialezingen, excursies, een tentoonstelling en videopresentaties over de wereld van schimmels en paddestoelen. Iedereen is welkom tussen 10.30 en 16 uur. Je moet wel een toegangskaart voor het landgoed kopen bij de ingang aan de Elswoutlaan.

- In het Bosmuseum in het Amsterdamse Bos zijn van 12 tot 16 uur kinderactiviteiten en wordt om 13 uur een excursie in de onmiddellijke omgeving gegeven door IVN-gidsen. Bij het museum is een herfsttentoonstelling ingericht over zwammen en schimmels, tot en met 27 oktober.

- Alles wat u altijd al wilde weten over eetbare en giftige paddestoelen vertelt Peter van Wely tijdens een twee uur durende paddestoelenexcursie van de Stichting Bomen Over Leven in het Vernede-sportpark in Zoetermeer, om 13.30 uur van de parkeerplaats Dr.J.W. Palthelaan tegenover Nutricia.

- Om 14 uur vertrekt een paddestoelenwandeling van het IVN Asten in de buurt van Lierop van de kerk van Lierop.

- In Borculo is een IVN-wandeling door de Dellen met aandacht voor paddestoelen en natuurlijke kringlopen, om 14 uur van de parkeerplaats bij het hertenkamp van de Leo-stichting.

- In Waalre begeleiden IVN-gidsen een herfstwandeling bij het Meertjesven, om 14 uur van de hoek Bolksheuvel-Vlasrootlaan-Merenstraat.

- De maandelijkse wandeling van het IVN Eemland gaat deze middag door het natuurgebied De Zoom. Vertrek om 14 uur van de Dolderseweg (evenwijdig aan de spoorlijn Soest-Den Dolder) aan het Berkenlaantje.

Dinsdag 15 oktober

Staatsbosbeheer organiseert in het nationaal park Dwingeldereld een herfstexcursie. Start om 14 uur vanaf het Informatiecentrum Lhee aan de weg van Dwoingeloo naar Spier. Deze excursie, die plm. twee uur duurt, wordt ook gehouden op 17, 22 en 24 oktober.

Woensdag 16 oktober:

In Sint Anthonis organiseert het IVN een herfst- spel- en doemiddag voor de jeugd. Het begint om 14 uur op de parkeerplaats bij de Staatsbossen.

Volgende week zaterdag:

- Op de jaarlijks terugkerende paddestoelenexcursie in de bossen bij Sint Nicolaasga van het IVN Sneek worden meestal tussen de 70 en de 80 verschillende soorten gevonden. De excursie start om 9.30 uur op het parkeerterrein bij de Aldi aan de Lemmerweg, waar gecarpoold wordt.

- Ook om 9.30 uur houden de Vrienden van het Amsterdamse Bos een excursie op de Heuvel, waarbij elke belangstellende welkom is. Start bij de Nieuwe Kalfjeslaan.

Landelijke Voetpadendagen

Ze worden voor de derde keer gehouden, maar ze zijn nu voor het eerst landelijk: de Voetpadendagen. Vandaag en morgen organiseren 38 wandel- en natuurorganisaties 66 wandelingen over onverharde paden. Niet de bekende rode-paaltjespaden, maar onbekende paden, waar haast nooit iemand loopt, zodat op den duur niemand meer weet dat daar een pad is. En die dan groot gevaar lopen te verdwijnen. Langs boerenland bijvoorbeeld, waar het pad dan samen mee wordt omgeploegd. Ook over uiterwaarden kun je prachtig lopen, al is daar vaak geen pad, zodat veel mensen niet weten dat dat mag.

De Landelijke Voetpadendagen zijn bedoeld om die paden meer bekendheid te geven en daardoor te behouden. Het zijn dus onthullende en zelfs wat avontuurlijke wandelingen, met af en toe hekjes en overstapjes, die er zijn uitgezet. De lijst met wandelingen staat in een krantje, compleet met informatie hoe je er komt met het openbaar vervoer, dat gratis verkrijgbaar is bij alle VVV's. Bij alle startpunten is tussen 10 en 13 uur een routebeschrijving te koop voor ¿2,50. Informatie: 020-6817013.

Wintersport

Om alvast in de stemming te komen: Ski-Happ, een wintersportbeurs waar de liefhebber zich kan oriënteren op het enorme aanbod van wintersportbestemmingen, ski's, snowboards, skikleding en accessoires. Veertien landen presenteren hun wintersportgebieden: oude getrouwen als Oostenrijk en Zwitserland, maar ook nieuwkomers zoals Bulgarije en Slovenië.

Ski-Happ '96 is te bezoeken van donderdag 17 tot en met zondag 20 oktober in Ahoy' Rotterdam. Donderdag en vrijdag open van 14.00 tot 21.00 uur, in het weekeinde van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang: ¿15, kinderen tot 12 jaar ¿9.

Octopus

Een nachtmerrie. Zo mag de Australische blauwgeringde octopus best genoemd worden. Het is - ook al is-ie maar 20 centimeter lang - een van de meest giftige dieren op aarde en zijn beet is dodelijk. Voor het eerst kan het Nederlandse publiek het beest aanschouwen. In het Sea Life Centre in Scheveningen. Saillant detail: voor de verzorgster van het kleine venijn is een speciale verzekering afgesloten. In het Sea Life Centre aan de Boulevard loopt tot en met 10 november de tentoonstelling Monsters met tentakels. Kinderen tot en met 14 jaar betalen ¿8,50, volwassenen ¿14.

Schijnwerpers

Eeuwenoude, Saksische boerderijen in de schijnwerpers. Langs een route van zo'n 27 kilometer in en rond Markelo in Twente worden 270 historische panden prachtig uitgelicht. Het beloofd een sprookjesachtig geheel te worden. De lichten gaan om 19.00 uur aan en doven om 22.00 uur. De route kan zowel per auto als per fiets worden gereden. Routebeschrijvingen kosten vier gulden en zijn te koop bij korenmolen De Hoop aan de Stationsstraat in Markelo en bij het plaatselijke VVV-kantoor.

Dans-weekend

Volgend weekend organiseert het Tropenmuseum in Amsterdam voor de vierde keer het Weekend van de (niet-westerse) Dans. Vanaf vandaag ligt het programma klaar. Het kan telefonisch opgevraagd worden op nummer 020-5688215. (dagelijks an 12-17 uur)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden