WEG IN EIGEN LAND

Spar of den? Wat is die kerstboom nu eigenlijk, een denneboom of een sparreboom? Wie meer wil weten over de verschillen tussen dennen en sparren of kerstbomen, kan vandaag terecht in het Von Gimborn Arboretum in Doorn aan de Vossensteinsesteeg 8. De Vereniging voor veldbiologie KNNV en de Universiteit Utrecht organiseren daar een sparretocht in twee rondleidingen, om 11 en om 14 uur. Toegang tot het arboretum kost f 2,- en is gratis voor kinderen tot 12 jaar.

BIJDRAGEN: HENK VAN HALM; HENRIETTE BONARIUS

Excursies

vandaag:

van de Stichting Vrienden van het Amsterdamse Bos langs de oeverlanden van het Nieuwe Meer, om 9.30 uur van de theeschenkerij Meerzicht.

morgen:

- overwinterende watervogels op de Reeuwijkse Plassen, om 9.30 uur van het gebouw van de windsurfclub aan de Reeuwijkse Surfplas;

- met het IVN Helmond in de Stiphoutse Bossen, om 14 uur bij het kruisbeeld aan de Gerwenseweg;

- met het IVN Apeldoorn over de oude cultuurgronden en door het enklandschap van Beekbergen, om 14 uur van de parkeerplaats tegenover Smittenberg, bereikbaar met de Midnetbus 124 (halte Beekbergen, aankomst 13.47 uur);

- IVN Haarlem organiseert een kinderexcursie over de bomen in de Haarlemmerhout. 11 uur, ingang kinderboerderij.

overmorgen, maandag 18 december:

- met het IVN Arnhem wandelen bij Schaarsbergen, om 9.20 uur van Casa Nova, Kemperbergerweg, halte lijn 2, koffie in Burgers' Zoo.

Schiermonnikoog

Wie Schiermonnikoog eens wil meemaken tijdens een eindejaarsexcursie op vrijdag 29 december met als thema vogels en schelpen in de winter, kan zich daarvoor tot 22 december opgeven bij A. Dallmeijer, tel. 0566-631813. Er wordt vroeg vertrokken: om 9.30 uur van Lauwersoog.

Midwinterhoorns

Over het landgoed Singraven bij Denekamp is morgen, 17 december, een midwinterhoornwandeling uitgezet van naar keuze 5 of 10 kilometer. Langs de route zijn tachtig midwinterhoornblazers te beluisteren uit twintig buurtschappen van Twente en Neuenhaus. De start van de wandeling, tussen 10.30 en 13.30 uur is bij CR 't Wubbenhof, Oldenzaalsestraat 49, Denekamp, het routeboekje kost ¿3,50. Voor minder validen is er een huifkartocht mogelijk (¿5,-) die begint om 12 en om 13 uur.

Kazemattenwandeling

Op de woensdagen 20 en 27 december wordt er gewandeld door de ondergrondse verdedigingswerken van Maastricht. Tijdens de tocht, die ongeveer drie uur duurt, wordt bijna het gehele gangenstelsel doorkruist. Stevig schoeisel aanbevolen. Toegangskaarten uitsluitend in de voorverkoop bij de VVV in Het Dinghuis, Kleine Staat 1 Maastricht. Tel. 043-3252121. Entree ¿10,- p.p. Meer informatie, ook over kortere rondleidingen door de kazematten, bij de VVV.

Kerstwandelingen

- De VVV Garderen organiseert samen met de Stichting Jac. Gazenbeek op zaterdag 23 december een kerstwandeling door de natuur rond Garderen. Louis Fraanje van de Stichting vertelt sagen en legenden die werden opgetekend door Jac. Gazenbeek. Vertrek 10.30 vanaf de molen in Garderen. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Wel van tevoren opgeven, de wandeling gaat alleen door bij voldoende belangstelling, bij de VVV in Garderen, open van 10-12.30 uur, tel. 0577-461566. Kosten ¿6,50 p.p.

- Van woensdag 27 t/m zaterdag 30 december organiseert de VVV Regio Apeldoorn koninklijke kerstwandelingen door de bossen van het Kroondomein in Hoog Soeren. En wel op twee manieren: er zijn groepswandelingen onder leiding van een gids, aanvang 11.30 uur, na afloop erwtensoep met toebehoren in Hotel Hoog Soeren, ¿13,50, kinderen ¿12,-. Opgeven uiterlijk 23 december vóór 13 uur bij de VVV tel. 06-91681636. Wie liever individueel loopt, kan bij de VVV voor ¿3,50 de 'Silva-route' kopen, die twee varianten door de koninklijke houtvesterijen geeft, een lange route (21 km) en een korte (10 km). Die route is vanaf de 20ste december verkrijgbaar bij de VVV-winkel, Stationsstraat 72 in Apeldoorn, en bij Hotel Bloemink, startpunt van de route, aan de Loolaan, (ook open op eerste en tweede kerstdag, als de VVV gesloten is).

Kerstpaleis

Paleis Het Loo in Apeldoorn toont van 16 december t/m 7 januari de eeuwenoude kerstgebruiken bij de Oranjes. Ruim twintig kerstbomen worden er opgesteld, zowel binnen als buiten. Er zijn enkele zalen historisch versierd. In de Audiëntiezaal bijvoorbeeld herleeft de kerstsfeer ten tijde van koningin Wilhelmina. Dat was mogelijk door een uitvoerige beschrijving van een hofdame. In de Nieuwe Eetzaal is een tafel met buffet symmetrisch gedekt zoals gebruikelijk in de 17de eeuw, elders in het paleis staan tafels gedekt uit de 18de en 19de eeuw. Her en der staan boeketten, suikerwerken en composities van vruchten. Open van dinsdag t/m zondag van 10-17 uur. Ingang Amersfoortseweg, lijn 102 en 104 vanaf busstation.

Kaarsenfabriek

Vandaag en morgen, van 10.30-16.30 worden er in de kaarsenfabriek Vebeka in Breda open dagen gehouden. De fabriek is gewoon in werking en de medewerkers geven uitleg over hoe kaarsen worden gemaakt. Adres: Franse Akker 19.

De gezamenlijke kaarsenfabrikanten van Nederland laten deze week in een persbericht weten dat het goed gaat met de kaars alhier. In negen jaar tijd is het kaarsenverbruik verdubbeld. In 1995 zijn er 250 miljoen kaarsen gebrand en 400 miljoen theelichten, al of niet gekleurd. Nederland is in Europa na Duitsland het grootste kaarsenproducerende land.

Uitvaartkamers

Algemeen Belang Uitvaartverzorging BV in Groningen neemt deze maand twee uitvaartkamers in gebruik die 24 uur per dag toegankelijk zijn voor de nabestaanden. Vanuit een centrale voorziening kunnen nabestaanden naar hun 'eigen' kamer die wordt gehuurd voor de duur van de opbaring. Zo is er een tussenvorm gevonden voor het thuis opbaren en de gewone opbaring in een uitvaartcentrum. Om hier bekendheid aan te geven wordt er vandaag een open dag georganiseerd, van 10-16 uur. Adres: Esdoornlaan 187.

Alleen met de feestdagen?

Hoe komt een alleengaande heelhuids de feestdagen door? De Vereniging Vakantie Partners (VVP) neemt, dit jaar voor het eerst, het initiatief alleengaanden die dagen bij elkaar te brengen. De vereniging zal de alleengaanden die zich daarvoor opgeven samenbrengen in 'kringen' van mensen die bij elkaar in de buurt wonen. De 'kringleden' spreken met elkaar af wat zij tijdens de feestdagen samen gaan doen. Dat kan variëren van een kopje koffie bij elkaar drinken tot een logeerpartij tijdens de feestdagen of samen eten of uit eten gaan.

De vereniging zorgt ervoor dat iedereen binnen een 'kring' met elkaar in contact wordt gebracht en levert een brochure met handige tips. Wie meer wil weten over deze en andere activiteiten van de VVP kan bellen met 0183-443354 of schrijven naar Postbus 9 4284 ZG Rijswijk.

Compleet mammoetskelet

Het Milieu Educatie Centrum Eindhoven heeft een door twee verzamelaars in vijftien jaar tijd samengesteld skelet van de wolharige mammoet aangekocht. Het geraamte bestaat bijna helemaal uit origineel mammoetbotmateriaal. Daarvan is het meeste gevonden in Brabant. Tot het zal zijn opgesteld, volgens planning vanaf begin april volgend jaar, is in geen enkel Nederlands museum zo'n volledig mammoetskelet te zien. De botten zijn tussen 25.000 en 50.000 jaar oud en afkomstig uit het Maasgebied tussen 's-Hertogenbosch en Cuijk. Het skelet, dat ongeveer drie meter hoog en vier en een halve meter lang is, komt te staan op de bovenverdieping van het centrum, die daarvoor verbouwd moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden