WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

- Woensdag houdt Staatsbosbeheer een twee uur durende excursie door de Meeuwenduinen in Burgh-Haamstede op Schouwen, een dynamisch duingebied waar de elementen vrij spel hebben. Om 13.30 uur van de uitkijktoren aan de A. van der Weydeweg. Deelname kost 2,50 en aanmelding vooraf is nodig: VVV Schouwense Kust, tel. 0111-651513.

- IVN-wandelingen: morgen winterwandeling door Het Leesten, om 14 uur van de parkeerplaats Het Leesten aan de Hoenderloseweg in Ugchelen; maandag wandeling door Zijpendaal in Arnhem, om 9.15 uur van het Oremusplein (halte bus 3) met koffie in Burgers' Zoo.

- Dinsdag, woensdag en zondag (27/12) organiseert Staatsbosbeheer een drie uur durende verkenningstocht in het Nationale Park De Groote Peel. Met onderweg een borrel en na afloop soep in het bezoekerscentrum Mijl op Zeven (Moostdijk 28 in Ospel-Nederweert; tevens startpunt om 13 uur) voor 12,50. Aanmelden bij het bezoekerscentrum, tel. 0495-641497.

Stadsskiën

Het Winter Wonderland waarmee de Amsterdamse Arena dit jaar voor het eerst de periode van de winterstop gaat overbruggen, duurt tot 16 januari. De toegang is 2,50, en verder betaal je per activiteit. Een uur schaatsen, of drie maal een afdaling van de skibaan kost bijvoorbeeld 5,-, en klimmen op de gletscher kost 1,- per klim. (Op de ijsbaan mag je niet met noren; schaatsen zijn te huur voor 2,50. Handschoenen zijn vaak verplicht.) Openingstijden meestal 10-15.30 uur. Op feestdagen en in vakantie langer, bel 020-3111333.

Kerstmarkt in het bos

Het Centrum voor Natuur en Milieu De Boswerf organiseert morgen een Kerstmarkt in het Zeister Bos, met (van 11 tot 16 uur) creatieve kerstactiviteiten en 's middags een boswandeling.

Kerststallen-tram

Vanaf het Kolonel Dusartplein in Hasselt (B) rijdt het 'jenevertrammetje' voor een rit (met gids) langs vier kerststallen. Of er ook iets bij te drinken valt, meldt het persbericht niet - wèl dat er een muzikale finale is in het Martenshuys. Op ma di wo za en zo. Info: 00-32-11-239540.

Duitse kribben

In kasteel Huis Bergh staat een aantal kerstkribben van de beroemde firma Dammers uit Kevelaer. Met Kerstmis is trouwens ook de huiskapel van het kasteel te bezichtigen. Openingstijden 19-23/12, 26-30/12 en 2-3/1 14-16 uur. Nog mooier is het kasteel 's avonds, bij kaarslicht (23, 28 en 29/12) waarvoor gereserveerd moet worden 0314-663830.

Internationale stallen

Een spannende collectie kerststallen uit alle delen van de wereld is te zien in Kerkje De Rietstap in Dinxperloo, morgen, 26 en 27/12 van 14-17 uur.

Kerstster

Voordat hij verruild wordt door een nieuw 'millennium'-programma volgend jaar, is er een laatste kans om de traditionele kerstshow te zien van het Artis Planetarium, 'De Ster van Bethlehem', tot en met 3 januari.

Kinderbos

In het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven, Genneper-weg 145, staat een geheimzinnig bos, speciaal bedoeld voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Je kunt dit bos alleen binnenkomen door een deur in een stokoude boom. Open za-ma 13-17 uur, di-vr 9-17 uur. Tot 7 maart.

IJs

'IJspret en narigheid' heet de expositie waarmee het Zuiderzee Museum het winterseizoen opvrolijkt. Prenten, foto's, zil-verwerk, een collectie sleden en andere spullen geven een beeld van het leven in het Zuiderzeegebied tijdens de winter. Te zien t/m 14 maart.

Kerst-steden

- In Haarlem worden woensdag om 13.30u kerstverhalen voorgelezen in het Frans Halsmuseum: een van de vele kerstactiviteiten uit de gratis VVV-uitgave 'Kerst in Haarlem'.

- Nog zo'n beroemde kerst-stad is Deventer met z'n jaarlijkse Dickens Festijn, met meer dan tweehonderd figuren uit Dickens' boeken, inclusief deftige dames en heren, en de geur van punch, houtvuurtjes en gepofte kastanjes, van 11-17 uur, vandaag op en rond de Walstraat, en morgen doet de hele binnenstad mee, met paardentram, kerkconcerten en zo meer.

IJsbaantje

Klinkt gezellig: een ijsbaantje op het Halfrond bij het Vrij En-trepot in Rotterdam. Een kaartje kost maar 2,50. Open vandaag en ma-wo 12-21 uur, zo do, 26 en 27/12 12-17 uur. Je mag er alleen niet met noren op.

Tinteltenen

Bij een winterspeurtocht bij het Noordbrabants Natuurmuseum en het Milieu Educatie Centrum in Tilburg zie je hoe de dieren zònder vriesvingers en tinteltenen de winterse kou doorstaan (en dan weet je meteen waarom mensen de enige zoogdieren zijn die wèl last hebben van die vingers en tenen). Open di-vr 10-17 za zo 13-17 uur. T/m februari.

Kerstkamp

Voor workaholics die ook in hun kerstvakantie wat willen doen: vrijwilligers gevraagd voor de winterkampen van het IVN, lekker midden in de natuur, op Texel, Utrechtse Heuvelrug, Twente, Veluwezoom en in Friesland. Voor jongeren van 15-30 jaar, van 27-30 december; eigen bijdrage is 50,-. Vraag inlichtingen bij IVN-Buitengewoon, 020-6228115.

Kerst per auto

In Limburg zijn weer twee kerstvakantie-routes uitgezet, een route in Noord- en Midden Limburg (van 160 km, in het gebied tussen Weert, Arcen en Venlo) en een met Maastricht als begin- en eindpunt (70 km). De eerste komt natuurlijk langs de kasteeltuinen Arcen en de levende kerststal in Weert, en ook de tweede voert langs tientallen kerstmarkten en -stallen. De routebeschrijvingen zijn te koop ( 1,-) bij de Limburgse VVV's, 043-6017345.

Rendieren

Aan Winterwonderlanden geen gebrek. Naast die van Arcen en Amsterdam noemen we ook nog die van het Ecodrome in Zwolle. Naast kerstbomen en -mannen gaat het hier vooral om rendieren (waarvan de kerstman er negen hoort te hebben) en andere hert-achtigen. De Staatsbosbeheer-boswachter komt regelmatig langs om over bossen in de winter te vertellen. Dit Winterwonderland duurt tot 3 januari. Open 10-17 uur beh. 15 31/12 en 1/1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden