WEG IN EIGEN LAND

- De natuur in Vandaag: De natuurgidsen van het IVN Ede geven van 14 tot 16 uur een rondleiding in het bos van het landgoed Hoekelum, een Gelderse buitenplaats uit 1735. In het bos staan veel holle vleermuizenbomen en er huizen reeën en vossen. Het landgoed ligt op loopafstand van het NS-station Ede-Wageningen. De wandeling begint op de parkeerplaats van het kasteel.

Morgen - De natuurvereniging De Ruige Hof houdt een vogelexcursie om 9 uur van het bezoekerscentrum Zon Alom, Abcouderstraatweg 77 in Amsterdam ZO. Naast gewone vogelsoorten zoals winterkoning, kool- en pimpelmees, roodborst en waterhoen kan de waterral, een schuwe moerasvogel, worden gehoord.

- Het IVN wandelt in het prachtige park van kasteel De Haar in Haarzuilens. De gidsen vertellen over de knoppen en schorspatronen van bomen. Om 14 uur bij het poortgebouw aan de Bochtdijk, ¿5,-.

- In de Millingerwaard zijn sporen van bever, Gallowayrund en Konikpaard te zien, en langs de strandjes van de Waal staan afdrukken van vogelpootjes: een Staatsbosbeheer-wandeling begint aan de dijk bij Kekerdom om 13 uur, ¿3,- (0481-434176).

Volgende week zaterdag De Knotgroep Uithoorn knot de wilgen rondom het Fort Nigtevecht aan de Velterslaan bij Abcoude. Van 9 tot 13 uur. Voor koffie en soep wordt gezorgd; beker en laarzen/werkschoenen meenemen.

Avondwandeling 's Avonds en 's nachts, als de dieren actief worden, beginnen de Veluwse bossen pas te leven. De VVV van Nunspeet organiseert een aantal 'nachtsferentochten', op de komende twee dinsdagen en donderdagen, van 19.30 tot ongeveer 22 uur bij restaurant De Veluwse Albatros in Vierhouten. Kosten ¿9,50. Vooraf aanmelden is noodzakelijk: 0341-253041.

Indonesisch feest Van 2 uur vanmiddag tot 2 uur vannacht vindt in zaal Leysdream, Commandobaan 10 in Roosendaal, de 'International Indonesian Reunion' plaats, een dans- en feestavond met indorock, krontjong, country, rock and roll-muziek en evergreens. Toegang ¿17,50.

Veranderd geld Wat wij 'geld' noemen is de laatste vijftig jaar enorm veranderd. In het Tilburgse museum voor techniek en vormgeving Scryption neemt conservator Agnes Vugts belangstellenden mee langs de tentoonstelling 'Geld! van loonzakje tot chipkaart'. De museumvertelling begint om 14 uur in het Scryption, Spoorlaan 434 in Tilburg.

Fototentoonstellingen - 'Eeuwenoude bomen op Cyprus' heet een tentoonstelling van de Stichting Nederland-Cyprus, met foto's en pentekeningen van Henriëtte Gorter. Het adres is Huiskamers 1911, aan de Prinses Julianalaan 5 te Epe. Tot 10 maart open op vrijdag en zondag 16-20 uur, zaterdag 11-15 uur.

- De expositie 'Wildlife Photographer of the year' op de Hoge Veluwe is verlengd tot 10 maart. Het bezoekerscentrum De Aanschouw, waar de fototentoonstelling gehouden wordt, is dagelijks open van 10 tot 17 uur.

- Fotograaf en beeldend kunstenaar Obbe J. Deelstra toont foto's van schepen, havens en werven in de Gemeentelijke Expositieruimte aan de IJsselkade in Kampen. De tentoonstelling 'Op weg naar zee' is te zien tot 8 maart, di t/m za 11-12.30 en 13.30-17 uur.

Natuurvriendelijk Morgen houdt het NIVON Rotterdam voor de tiende keer een alternatieve, natuurvriendelijke vakantie- en recreatiebeurs, in het NIVON-centrum, Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam, van 11 tot 17 uur. Toegang ¿2,50.

Vliegers Een cursus in de vakantie! Het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol organiseert een cursus Vliegers bouwen, temidden van de echte historische vliegtuigen. Bij de deelnameprijs van ¿19,75 per kind (6 tot 15 jaar) is de toegang tot het museum en materiaal inbegrepen. Op twee woensdagen, 26 februari en 5 maart, van 13.30-17 uur. Telefonisch opgeven: 020-6041521.

Maquettebouw Hoe worden de gebouwen, schepen, treinen en poppetjes van Madurodam gemaakt? Tot en met 9 maart geeft Madurodam in Den Haag een kijkje achter de schermen in de Maquettebouw-weken, dagelijks tussen 9 en 16 uur.

Exerceren Morgen tussen 13 en 17 uur marcheren vijftien linie-infanteristen en tien jagers in 19de-eeuwse kledij binnen de vesting van Slot Loevestein bij Gorinchem. De 'militairen' van de Napoleontische Associatie der Nederlanden bereiden zich voor om het slot te verdedigen tegen de Franse overheersers, (de datum van die slag staat al vast in de agenda: in het weekeinde van 21 tot 23 maart).

Om het slot zelf te bekijken zijn de openingstijden: za en zo 13 tot 17 uur, vanaf 1 april dagelijks van 10-17 uur.

Textielarbeidersblues In het voormalige textielfabriekscomplex van Mommers & Co is het Tilburgse textielmuseum gevestigd. Hier organiseert de Vereniging Open Monumenten morgenmiddag een lezing over de Brabantse textielindustrie en een rondleiding door het fabriekscomplex. Textielarbeidersblues door het Tilburg Trio completeren het programma. Het museum ligt aan de Goirkestraat 96. Aanvang om 14 uur. Toegang ¿17,50.

Milieujutten Vorig jaar verzamelden milieujutters meer dan 10.500 kilo plastic, touw en blik over een lengte van tien kilometer strand! 'Een stelletje gekken', noemden de deelnemers aan de strandopruimactie zichzelf - geen louter ecologisch verantwoorde milieu-fanatici, maar gewoon mensen, van allerlei leeftijden, die het lekker vinden om een weekje uitwaaien op de Waddeneilanden te combineren met een nuttige vrijwilligersklus. Volgende week staat er weer zo'n actie op stapel: van 2 tot en met 8 maart op Terschelling. Volpension in de jeugdherberg inclusief fiets en programma voor ¿350,-. 'Maar daarvoor worden de mensen dan ook in de watten gelegd', zegt de organiserende NJHC-herbergmanager van Terschelling. Zeer snelle beslissers kunnen nog boeken voor de week van 23 februari tot en met 1 maart op Texel. Inlichtingen en reserveren: 0562-443115.

Orchideeëndokter Volgend weekeinde kunnen kwijnende orchideeën naar de dokter tijdens het orchideeënweekend van de Botanische Tuinen in Utrecht. Er zijn demonstraties van zaaien en oppotten, en er zijn orchideeën (met advies) te koop. De tuinen bij het Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17 in Utrecht, zijn open van 10 tot 16 uur. Entree ¿7,50.

Schiedam De Gouden Eeuw van Schiedam, 1598-1795, is de periode waarin Schiedam zich ontwikkelt van haringvissersstad tot centrum van de Hollandse gedistilleerd industrie. De stadsplattegrond van Jacob de Gheyn uit 1598 vormt het centrale punt in de tentoonstelling daarover in het Stedelijk Museum Schiedam. Het museum is open di t/m za 11-17 uur, zo 12.30-17 uur. In het Nederlands Gedistilleerd Museum, ook in Schiedam, worden de sociale aspecten van het branders- en distillateursbedrijf in 19de en begin 20ste eeuw getoond. Die expositie heeft de omineuze titel 'Schiedam, voorheen Zwart Nazareth.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden